[殭屍/靈幻/鬼怪]《噬魂》 世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士 05

1001 回覆
35 Like 4 Dislike
等中六合彩
等緊
我都等緊
而九叔正趕回殮房,他嘗試撥電給我和啊仁,但我們都正處於迷糊狀態,根本聽不到電話響起

「仆街….」不知情況的九叔以為我們出事,十分緊張的在路上奔跑

殮房內

我和啊仁都躺在地上,不過我先醒過來了

「啊仁….」我中了卓斌的一記重拳,現在整個人都迷迷糊糊的

我踉蹌的走近啊仁

「喂!啊仁!醒啦!」我拍著啊仁的肩膀

我依稀記得,那個閻三走的時候不知道對啊仁做了什麼

「呃…..」啊仁醒了

「你點啊?!」我問他

「啲野呢….」啊仁也正處於迷糊狀態

「已經死曬啦」我說

「你..一個人搞掂?」啊仁問我

「緊係唔係啦,我邊有咁勁啊」我笑說

我見啊仁醒了,我就坐到他旁邊

「你地點啊…..」是肥主管的聲音,原來他沒事

他人站在雪藏室門外,把頭探進來,明顯是驚魂未定

他這個時候還敢過來關心我們,也算是不錯了

「冇事」我揮揮手示意

「人冇事就好啦」肥主管四周看看,確定真的安全後才走進來

「啊九仲未返嚟?!佢到底去咗邊啊」肥主管突然一問

「呃….佢就返到嚟㗎啦」我馬上幫九叔說話

「依個時候竟然走咗去!有冇搞錯啊!」肥主管看似很是生氣

「咩事咩事?」是九叔的聲音!他終於回來了

正當我和啊仁都以為肥主管會破口大罵時

「啊~啊九!你返嚟就好啦~」肥主管的態度一百八十度度轉變了

看得我們目瞪口呆

「嗯,冇事嘅話你返出去先」九叔用上司的態度踉肥主管說話

「好!好啊,咁我走先,依到交比你啦」肥主管笑著的走了,但一轉身就嘴臉全變,一臉咒罵

「你地點?」九叔蹲下看著攤坐在地的我們

「冇事,有少少頭暈姐」啊仁說

「我都冇事」我說

「冇事就好」九叔看看四周

「但依到搞成咁,唔似冇事發生過」
話說依兩日好似唔見三碗兄
係咪辭左職 出左去玩
唔好潛水啦
好似9月先辭職我驚我記錯
唔好有事就得
可能壞咗手機姐
咁又係 快d上水
復活啦
呢2日要撲蘋果好攰
我買唔到
買到兩份
再講就負皮你
唔好啦已經有幾個負評啦
人黎
都唔緊要啦 …唉
之前買落嘅都好靚
「有個黑社會大佬,冇放到入冰格,所以冇比你道符鎮住……」

我將整件事的起承轉合都告訴九叔

「最後好彩嚟咗個人,係佢救返我地」

「咩人?」九叔問

「我唔知啊,佢突然出現,我依稀聽到佢叫…叫….呃…佢叫閻三!」那時我正處於半昏迷狀態,要腦海裏翻尋那記憶

「閻三?你有冇聽錯?」九叔錯愕的看著我

「呃….冇啊,佢係咁講嘅,個陣隻惡鬼問佢
係邊個,佢答在下閻三」我復述剛剛的情景

「閻三爺….你返嚟做咩…」九叔低頭自語

我和啊仁對望一眼,在猜到底有什麼不對

「好,唔好理依啲住,就嚟入夜,殮房陰氣咁重,一定會吸引唔少惡鬼,依家我去辦公室幫你地調更,你地今晚留埋係到」九叔拍一拍我倆的肩膀,就往辦公室走去

「唉…今晚又嚟過….」我一聲嘆氣,抬頭仰望

「原來都幾攰㗎…」啊仁跟我擺出同樣的動作

「九叔一做就做咗幾十年」啊仁再說

「希望我地可以幫輕下佢啦」我真心希望幫助九叔,同時我自己也想從他身上學會道術

「都要佢肯教我地先得㗎」啊仁這句話帶點慨嘆

「教,今晚就教」九叔突然出現在門口,嚇我們一跳

「真係?!」我倆興奮得雙眼瞪大,一下子忘記剛剛的疲累

「我講過嘅野,我唔會唔認,你地頂到我返嚟而人又冇事,算係咁」九叔冷冷一笑

「好野!!」我和啊仁擊掌慶祝

「真係要咁興奮?」九叔疑惑不解

最後,這夜真的百鬼夜行,但有九叔坐鎮,整件事都變得輕鬆處理,跟下午的狼狽完全不能相提並論

亦因為九叔在,讓我們能平安渡過了十二點

瑪嘉烈那邊有英叔葉靈留守,也不會有什麼大問題

而其他各區的殮房、醫院、墓地都有總會派去的人守著,雖他們的能力沒九叔那麼高,但他們多以二人為一組的行動,所以也能應付
唔通真係要買黃牛報
有啲炒到成$1000份點買
想留份見證歷史
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞