[殭屍/靈幻/鬼怪]《噬魂》 世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士 05

1001 回覆
35 Like 4 Dislike
呢個係另一個平行時空定下世?因為正常上季全世界都變唒殭屍 仲邊有人類?
或者我咁講

男主角佢哋依一班人已係經歷過好多次輪迴,但每一次都輸比段天

例如:輪迴A輪迴B輪迴C.....直至到輪迴H,就係第一季嘅故事,今次主角終於贏咗,但成個世界都係殭屍,所以男主向青天許願,希望輪迴H重新洗牌,由頭嚟多一次,就有咗第二季嘅故事

簡單嚟講,第二季係第一季嘅restart
終極一班
終極一班有咁樣咩?!我都係終極迷!!季季都有追,包括終極一班5....
終極一班2=垃圾(都唔知出嚟做咩)
終3其實已經收尾收得好好(搞掂終2遺憾嘅東婷戀)

之後唔明點解出終4 終5 仲要咁垃圾
終4我都算啦,叫做睇得下,終5都唔知做乜9唉...亞瑟王成個白痴仔咁,啲武器又柒化曬
我都淨係睇東婷戀 曾沛慈真係好正
「唉...」我嘆氣

「做咩啊?突然嘆氣嘅」洛兒馬上問我

「下?冇啊,我感慨緊點解我會有個咁好嘅女朋友咋嘛」我笑說

「車~你條友仔真係呢~把口就叻」洛兒被我𢭃笑了

如是者,這幾天我都有上網看看有什麼工作想做

但不外乎都是辦公室、速遞、運輸和飲食的工作,都是一些我完全沒有興趣的工作

「唉...搵極都冇!!」在客廳的我大叫

「想嚇死我啊衰仔!」在沙發上的啊姨被我嚇一跳

「啊姨啊!!我搵唔到工啊!!」我崩潰的看著電腦

「航仔啊,你咪慢慢搵囉~屋企又唔等住你份家用嘅」姨丈又從廚房裏拿著他的試驗品出來

「唔得啦姨丈,我廿四歲啦....唔通仲要你地照顧咩」我雙手摷亂自己的頭髮

「你確定依家我地冇照顧你?」啊姨看看在煮菜的姨丈,再看看我,一語道破

「呃.....咁...唔同啊嘛」我傻笑著說

「你又係嘅,無論你廿四歲定三十四歲,對我地嚟講都係細路嚟㗎姐」姨丈蹺起手說

「唔好啦...我大個仔㗎啦,要快啲搵到自己想做嘅嘢啦」我說

「好!你有咁嘅諗法都已經大個仔啦,姨丈好開心!嚟!我煮幾個好餸比你食!」姨丈又衝回入廚房埋頭苦幹

我和啊姨相視一笑又繼續做自己的事,啊姨繼續看電視,我就繼續在不同的尋職網站遊走

直至,我終於看到一份我有興趣...或者應該說是我想嘗試一下的工作.....

殮房服務員

自從在泰國見到那百鬼夜行的畫面後,我對靈異事件都十分感興趣,也多加留意了,如果在殮房工作,應該會遇到不少靈異事件吧...畢竟電影都是這樣演的啊

而且這樣一看,這份工的薪金福利都不錯,薪金比我以前的薪金高得多,晉升機會亦多很多

感覺可以試試

《殮房服務員》

「入職條件
申請人必須 -
(a) 能提起及搬運包括屍體之重物;
(b) 能操流利廣東話,閱讀及書寫簡單中文;
(c) 能操簡單英語,閱讀及書寫簡單英文;
(d) 有能力勝任殮房工作;
(e) 通過上述有關(a)項的技能測試及上述有關(d)項的能力傾向測試;及
(f) 最好具備兩年在醫院/政府診所(包括各醫護機構)工作的經驗。」

「主要職責包括 -
(a) 接收交往殮房的屍體;
(b) 搬運及貯存殮房內的屍體,並安排死者家屬辨認、申領及移離屍體;
(c) 協助法醫科醫生解剖屍體;
(d) 負責剖驗屍體前的預備工作及事後清潔;及
(e) 負責殮房的一切清潔工作。
(備註:
(1) 須穿著制服;
(2) 須在正常辦公時間以外工作及通宵輪班工作;
(3) 須於颱風、騷動及其他緊急事故期間候命及執行職務;及
(4) 按需要派駐到部門內各殮房執勤。」

「要協助解剖?!......」我瞪大眼說

我能接受嗎....

時間來到一個月後

「你地就係新入職嗰兩個新仔?」

「呃....係啊」我看看旁邊那跟我年紀差不多的男生

「你地入職之前應該都知道,我地職責係要做咩」

「嗯!」我點頭

「咁你地同我搬咗依兩個「老友」入雪櫃,之後再洗曬啲車同袋佢,做完之後先再搵我」

「冇問題,但我應該點叫你?」我問他

「我叫張九」
終5又土地公公又孫悟空又咩筆靈九唔搭八,睇到冇心機,裘球又變咗斷腸人個女....真係睇到wtf

竟然大家都有睇終極系列!!!啊!!好感動
我睇咗1-3咋 都估唔到你有追老了
所有終極我都睇曬終極X宿舍、終極惡女...
終極三國係咪都關事
係啊係東城衛啊脩嘅故事
冇睇過
以前黃金時段好多台劇日劇
但老子已經返緊學+補習
無得睇
嗰陣我應該係小學我阿媽會買碟睇
九叔
終於有人睇到!!我寫嗰陣都起曬雞皮
那同男主一齊入職的會否就是阿烈?
但會否和阿武甘會改名?
不過話時話葉生是否真係武呢?
等埋后羿
其實我有明示暗示啊武係邊㗎試下睇返第二季一集
你講男主見完葉靈後個跑步人?我還以為佢真係路過咋......
唔知啊,欲知後事如何!
樓豬今天射波 !
我有咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞