[殭屍/靈幻/鬼怪]《噬魂》 世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士 05

1001 回覆
35 Like 4 Dislike
「我見你啱啱完全冇熱身就開始跑,咁樣絕對唔得啦,咁樣跑法,跑多兩年你就玩完㗎啦兄弟」

「唔係咁誇張啊嘛?!」我驚訝

「嗱,如果你唔熱身就跑呢,你嘅心血管系統同呼吸系統會進入唔到狀態,會導致肌肉血液供應唔到」

「夏天都仲好啲,如果係冬天嘅話,人嘅體溫相對較低較低,肌肉更加難入狀態,咁樣就更容易造成韌帶或者肌肉依啲軟組織損傷」

「無咁樣講一講….好似又真係幾嚴重,咁我應該點做?」我主動問他

「其實好簡單,下次跑之前拉下筋、壓下腿又或者慢跑熱下身先再跑」他提出建議

「好…下次我留意下先」我聽後點頭

「仲有!你啱啱一下就突然急停,隨時暈低啊」

「但好攰喎,唔停咪仲攰?」

「你地好多人都習慣咗一跑完了就突然停低,係依個時候本來有節奏嘅肌肉運動突然靜止,會導致儲存係肌肉入面嘅血液唔能夠通過肌肉收縮而流返心臟」

「咁樣會令到血壓降低,咁大腦就會出現暫時缺血,輕則會頭暈眼花、面色蒼白,重則會出現休克昏迷嘅症狀,所以你以後跑步個陣,如果真係好攰都唔好即刻停低,要轉為慢跑,約莫一、兩分鐘先停,咁樣就最好啦」

他解說得十分專業清晰,一看就知是下過苦功,但不知為什麼這麼專業的形象跟他這個不是很搭配,總是有一種違和感存在
過唔過癮?
我儲左好耐
原來都唔係好耐 一個月唔夠
咁都唔夠
未睇 儲下先
已經用唔到啦…..
就棄㗎啦 已經無咗個心會掛住想睇
出文成日走數 啱啱個篇又用啲跑步嘢「呀」字數
都turn off得七七八八 有緣再見
你都未試過睇無常
咁快放棄
…..走數真係唔想,因為文係即日打,有時返工攰得濟瞓死咗
我應承大家盡量唔會走數!不過講跑步個到主要係想帶出啊武同上一世係有唔同到,專業咗,唔似上一世咁白痴
走數係咪切
走數就加多篇!總之就補到啱數為止!
「呃…..好!多謝你嘅意見,我會跟住做㗎啦」我向他道謝

「唔洗客氣,我記得上次撞過你,所以先留意下你跑步」他居然跟我一樣,也記得那晚相撞的事情

「哈!你都記得啊?我都記得你」我笑說

「講返起,我地都未自我介紹,你好,我叫李梓武,平時啲人都係叫我啊武」

「你好,我係陳天航,可以叫我啊航」

就這樣,我多了一個「不撞不相識」的朋友

在之後的日子裏,我由每隔一天就會去運動場漸漸變成了每天都會去一趟,就算有時跟洛兒吃完飯,已經很晚,運動場關門了,我也會沿著旁邊的山路去跑

而啊武基本每天都會出現在運動場,我一去到,他就會變身成我的免費教練,在旁指導我

一個月好快便過去

「條腰直啲!調整呼吸!」啊武陪著我跑,我已快累垮了,但他卻仍是十分輕鬆

三十分鐘過去

「好!慢跑兩個圈就完啦」我們減慢腳步

「嗄….嗄….」汗珠都流到眼睛裏

「頂埋啊!差半個圈咋」

即是只差二百米的路程

到達!!

「啊!!!!」我仰天大叫

「嗄….好攰啊!!」跑到都快要崩潰了

但我側邊的啊武只是輕微氣喘

「嗄….你到底…嗄…咩人嚟㗎….唔識攰㗎?」我坐在地上

「我12歲開始打拳,打到依家做埋教練,日日練野未停過,邊有咁易攰」他自豪的說著

「嗄…咁不如你係到教埋我打拳啦」我隨便說說

「唔得」他一口拒絕

「呃…..」我一時拿不出反應

「想學就好好地去拳館學!」啊武語氣中帶著點嚴肅

「嗯…好啊,去試下」反正我也是打算把自己的身手練好,多學一種武術防身也是好事

於是,我在翌日上班時,跟啊仁討論這件事

「我依排識咗個朋友,佢教人打拳㗎,佢叫我去試下,你一唔一齊?」

「打拳?都好啊,反正九叔都叫我地鍛鍊好自己,打下拳又可以操fit啲,身手又好啲,起碼再遇到好似卓斌咁嘅惡鬼都唔洗完全冇得還手啊」

「咁你今晚得唔得?得嘅話,我同我朋友講聲」

「今晚,我得啊,就今晚去試下」啊仁點頭可以

「有咩要試,要開工個陣講」九叔突然站到我們身後

「嘩!」我被嚇一跳,橫跳向左

「又係冇聲!」啊仁則橫跳向右

「你兩個係咪唔洗做?」九叔分別盯我倆各一眼

「嘩!架車咁污糟嘅?!抹下佢先!!」我拿起抹布,瘋狂的揮舞

其實啊仁也想拿抹布的,但被我快了一步,現在他正眼定定的看著我

我看著他,猥瑣地微笑

「你呢?」九叔看著啊仁

「啊!九叔,你聽唔聽到?office 有人叫我!!」說畢,啊仁就跑走了

「唉,依兩隻馬騮」九叔無奈的搖頭

但又輕輕一笑了

他回想起自己年輕時…..
啊!!!!月巴得一篇嘅?
有嘅!!仲會有!!不過我出咗去食飯!夜啲打
唔好咁緊張
剪下樓豬鳩毛先
咁驚
打緊㗎!唔好剪
《九叔視覺》

十八歲的那年

我有事要找師父,所以進入道館內

「師父」我叫

呯!一粒碎石擊中師父的後腦,師兄突然從旁把一堆碎石塞到我手中

「喂….你做咩…」這時我還未來得及反應,石是師兄掉的

「係邊個做?!」師父轉身

第一眼就看著滿手碎石的我

「係咪你啊九仔」師父瞇著眼看我

「我…」我無奈的看著手上的石頭,沒說話

「係啊,師父!係啊九做㗎」師兄還要在旁多踩一腳

咔…..

但這時,師兄道袍裏掉下了一粒石頭

「仆你個街啊….仲有嘅」師兄輕聲抱怨

「啊英!九仔!你兩個係咪唔洗做野?!唔洗練功!!咁得閒玩依啲無聊野!」師父大發雷霆

我和師兄同時看著前方的抹布,開跑!!

我將手上的石向師兄的腳擲去

「嘩!」師兄被繁多的碎石絆到

嘭!!趴在地上

「啊嘶…..」

我成功拿到抹布

「我去抹下啲神主牌!」

「死仔…咁我點啊!」師父走到師兄面前

「哈…師父早晨啊」

師父沒說話,看著師兄

「啊!師父!你聽唔聽到啊?」

「嗯?」

「有師弟叫我啊!我出去睇下先」師兄借機逃跑了

「你兩隻野」師父搖頭,走向中庭

………

歷史就是如此相似
樓主想點剪?齊陰定斜陰?
Undercut 得唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞