[殭屍/靈幻/鬼怪]《噬魂》 世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士 05

1001 回覆
35 Like 4 Dislike
秦王?
天玄叔再次揮鈎,秦王再度閃避,去到天玄叔面前,天玄叔左右開弓,向秦王斬去,秦王雙手瞬間變成黑色,用雙手去擋住

鏘!鏘!兩聲

秦王的手變得堅硬無比,硬生生接住了天玄叔的斬擊,再反擊,手掌變成抓,向天玄叔胸口抓去,天玄叔收起雙鈎,交叉放在胸前,擋住抓擊,然後交叉揮斬,秦王後退再上!!

一掌打在天玄叔面上

秦王乘勝追擊,一記飛膝!飛擊到天玄叔臉上,天玄叔飛墜到地面,秦王飛到天玄叔的正上方,急降!!

正中無誤的降落在天玄叔的肚皮上

「啊!!」天玄叔猙獰的慘叫

秦王再一腳踩在天玄的頭上,把天玄叔的頭踩陷到地下,蹲下,左手把天玄叔揪起,右手變成尖刺的形狀

幫大家回顧一下秦王嘅能力
回顧完
文啊 !!!!!
打緊打緊
。。。又係瞓死咗
「嘩….係咩人可以咁犀利?!竟然可以一刀斬甩最強掌門個頭!」我驚嘆的說道

「唔知,就算當年親眼見住依件事發生嘅人都冇人見到嗰個人嘅真面目,淨係有人聽到佢自稱為朕」

「咁神秘….」

「當年我地五派都有發散唔少人去搵依個人,但冇人搵到,連一丁點線索都冇留低」

「件事係幾耐之前發生㗎?」

「我記得嗰陣我應該得十八歲」九叔回想

「咁都好多年前啦喎」我隨便說了一句

但換來九叔的斜視

「呃…都唔係好耐姐」我馬上改口

「就係因為咁,所以無極門就沒落?」啊仁為我轉移話題

「嗯」九叔點頭

「但無極門唔係好多高實力嘅人㗎咩?選過一個新嘅掌門咪得囉」我說

「好啦,冇結果嘅事唔好討論住,講返總會先」

「好」

「啱啱講到依家我地有分為四派,本來係四派有史以來都係獨立行事,但係十年前,四派都有人提出不如四派合作,組成一個協會」

「咁樣大家就可以最快咁知道各區嘅消息,亦可以適當咁派人去處理各區嘅突發事件,經過四派嘅掌門嘅相議後,終於成立咗今日嘅總會」

「咁總會其實全名叫咩?」我問

「冇名,我地所有人都係叫「總會」」九叔說

「呃….好」我點頭

「九叔,咁你係邊一個門派㗎?」這次到啊仁問

「北門」九叔回答

「咁我地都算係半個北門人喎!唔知北門嘅掌門犀唔犀利㗎呢」啊仁跟我說

「做得掌門實力都一定唔差㗎啦!」我說

「咳嗯….北門派嘅掌門,企咗係你地面前」九叔乾咳一下,然後挺胸抬頭,一副傲嬌的樣子

我跟啊仁相視一眼

「嘩!九叔你好型啊!原來你係掌門啊!!」

「唔怪得三破日嗰日咁型啦!」

「我地跟到掌門學野!!」

「好啦好啦!你兩個死仔,平時做野又唔見你兩個咁積極,擦鞋咁主動」九叔搖頭嘆氣的看著我倆

「唔係啊九叔!」

「我地唔係擦鞋㗎!」

「真心說話嚟㗎!」

我倆一唱一和的說著

「你兩條友仔」

「今日我要講嘅係咁多,你地自己消化下,有時間就做下冥想訓練,可以幫你地慢慢提升靈力,你可以調節好自己嘅氣」
又被走數
唉呀
放假
好多紅旗
好驚
留係屋企
加一
如是者,九叔對我們的教學正式開始

第一步:打坐冥想

九叔說,打坐冥想可以令我們身心放鬆,調節好身體中的「氣」,只要氣順了,身體質素都會跟著變好,而且冥想能夠提高個人修為

第二步:鍛練身體

九叔要求我們每天放工後都要抽時間出來運動,因為在靈幻世界裏體力是不可缺少的一環,無論是攻擊、捉捕甚至是逃跑都要用上體力

所以我在今天下班後就去了家附近的城門谷運動場跑步,打算先練練氣

我平時甚少運動,基本上,我沿著運動場跑兩、三個圈就已經喘氣連連,汗流浹背

我停下來,靠著旁邊的欄杆

「嗄….嗄….嗄….唔掂喎…嗄….三個圈就…喘到咁….」我自我抱怨

咕嚕咕嚕….

我一口氣灌下大半瓶水

「hey!老友」

一把聲音在旁邊傳來,我聞聲望去

?!

是上次遇見葉靈後在轉角撞到的那男人,那個第一次見但又感覺好熟悉的人

「呃…嗄…係?」

「冇啊,我啱啱係個邊見你跑步嘅動作有啲怪同壞習慣,想同你講下」那人說

「下?好啊」我一臉疑惑

「唔好介意啊,可能我職業病發作,我本身係教人打拳㗎」那人感覺十分熱情

「唔緊要啊…嗄嗄…嗄….當交流下姐」我說

「好啊,啱啱我見你跑步個陣有幾個壞習慣要改下」

「嗄..係咩呢?」到現在我還在喘氣
係咩呢?
啊武
「冇啊,我啱啱係個邊見你跑步嘅動作有啲怪同壞習慣,想同你講下」那人說

「下?好啊」我一臉疑惑

「唔好介意啊,可能我職業病發作,我本身係教人打拳㗎」那人感覺十分熱情

尼D開場白在健身室經常遇到,跟住會否話不如過來尼邊做過測試先啦!先生......
看來阿武今世都唔錯,最小無斷手,暫時
爭牙烈未出
應該唔會係好耐嘅事
唔知出文又會唔會係好耐嘅事?
唔會….嘅
儲埋成個禮拜睇啱啱好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞