[殭屍/靈幻/鬼怪]《噬魂》 世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士 05

1001 回覆
35 Like 4 Dislike
我識嘅連登作家暫時有望b 凍gay廉 墨b 黑犬 藍橙 狐狸 青蛙 三哥 有d好似墨b咁應該係出版社搵佢
前提應該係要多人睇多人識
咁冇計啦
墨B就一定係出版社搵佢
去書展有見到佢個堆書
出版社做埋佢個foamboard
個條真係痴線佬黎
都唔知佢究竟洗唔洗返學
但好好睇
但棄坑好耐
我係追佢病港、兔人殺、酒店故,以前個啲都冇睇
如果我都可以寫到病港咁就好
佢玩緊世界線
不過我比較冇耐性
睇到港島就冇追
TLDR
我覺得幾正不斷拓展新人物
睇zerowind
應該收工啦
係 好攰
眼瞓多啲
打緊文㗎啦
休息下~
聽日又返工
「搵日叫佢地上嚟食餐飯」

「好啊,等我依個師伯過下眼」英叔帶點期待

九叔看著葉靈

「做咩望住我?」葉靈留意到九叔的眼神

「冇,食飯」九叔淡淡一笑

「嗯…九叔你笑?咁一定有啲野」

「遲下你就自然會知」九叔不願透露

「咁搞到我更加想知咩事…..」葉靈無奈,但奈何她也「打不開」九叔的嘴

「我係有啲野想講」九叔放下碗筷

「有咩講要放低曬啲野啊」英叔問

「係囉…好似突然咁嚴肅」葉靈也放下了碗筷

「閻三….返咗嚟」

「下?!返咗嚟?!」英叔聽到這消息十分震驚

「閻三?邊個係閻三?」葉靈則不知道閻三是誰

「閻三,人稱閻三爺,曾經係「四力」之一」

「四力?又係咩啊?」葉靈還是不懂

「你後生,唔識係正常」

「佢地係咩人嚟㗎,點解我完全未聽過」葉靈一臉疑惑

「當年我地四派都各自出咗一個能力最高嘅弟子,佢地都各有各本領,之後比人稱為四力

四力分別係:

神力霍鎮海——鎮君

怪力葉夜——破月

鬼力閻三——閻王/閻三爺

靈力徐峰——刀瘋 」
短短地頂一頂,打多段長啲嘅
啊 !!!!係邊個呀 !!!!唔夠過癮
閻三出過場㗎啦三破日係殮房救咗主角
重睇之祝福!
可能寫得唔夠力搞到咁快就唔記得
「神力…怪力….你又話佢地係四派嘅人,咁點解佢地嘅姓氏唔係跟返派別個姓?」葉靈愈聽愈迷茫

「佢地已經超越咗整個派別,當時嘅掌門就容許佢地用返本身嘅姓氏,所以佢地都用返自己嘅祖姓,除咗東道派嘅葉夜」

「葉夜…我好似聽過依個名」葉靈嘗試在腦海中回想

九叔跟英叔相視一眼

「啊!妹頭你係咪想知佢地四力係點㗎呢?」英叔說話,截停了葉靈的思緒

「嗯,係啊」葉靈點頭

「神力,會叫做神力係因為霍鎮海嘅道行高到比人話佢足以媲美神,我都親眼見過霍鎮海,佢嘅功力的確係高到前無古人後無來者」九叔先作解說

「咁佢係邊個派別㗎?」葉靈問

「佢係西樓派嘅人」

「嗱!之後就係鬼力閻三啦,佢係我地北門嘅人,亦都係原來….嗯….」英叔看一看九叔

收起本來想說的話

「而佢之所以會叫鬼力呢,係因為佢隻右手天生有收伏鬼魂嘅能力,而且仲可以將吸返嚟嘅力量據為己有,簡直係實力超班啊」
第二朝都係屬於琴晚
蕉兄時間論好準
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞