[殭屍/靈幻/鬼怪]《噬魂》 世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士 05

1001 回覆
35 Like 4 Dislike
我請al
現在時間是三點三十四分

九叔成功到達瑪嘉烈醫院,他發現醫院的怨氣沖天,整個醫院都被包圍住了

「嗯?!」九叔突然眉頭緊皺

「冤魔…」他定睛的看著醫院D座的上方,D座正是瑪嘉烈醫院停屍間所在之處

有數百隻冤魔盤旋在那裏,冤魔是沒有實體的,它看上去像一團黑霧,飄揚在半空之中,只有極重怨念、邪念或是屍氣極重的地方才會吸引到它們來臨

「冤魔所到之處,必定冇好事發生」

九叔下車的地方在K座,要去D座就要穿過正對面的S座才可以回到低層

走進S座,從樓梯跑下,來到低層,九叔看一看指示牌,找到方向,馬上跑往

沒有任何意外,九叔好快便跑到D座

但跑著跑著,九叔感覺到有點奇怪,他停下了腳步,原地轉了一圈,發現周遭一個人影都沒有

「醫院點會冇人」九叔已發現一端倪

他舉起手,看一看手錶

「三十四分….到咗咁耐時間冇變過?」

為了確認,九叔再拿出手機看時間,時間的確停在了三點三十四分

「結界…」九叔瞇起眼,還未很確定,自己真的是否進了結界

他在袋中拿出一個羅庚,放在掌上,腳左右橫私,但羅庚上的指針只有一個反應,就是不斷亂跳

「嗯….」九叔把羅庚收好

繼而拿出了兩把劍,兩款不同的劍,一把是葉靈在泰國用過的那種桃木劍,一把是用銅錢相紮而成的金錢劍

手握雙劍的九叔,整個氣勢都不同了,多了一股靈壓

九叔知道自己身處結界後,就開始呼叫

「老野!出嚟啦」九叔口中的老野,是英叔

噹….噹….咔

突然九叔身後傳來東西掉到地上的聲音,九叔立刻轉身

「邊個!!」
證明你喺地盤好有價值
不了
返工做邊緣人會唔會爽好多
咁又唔好 有事都冇人幫
做野真係識人好過識字
更正!更正!!

唔係冤魔!!係冤靈魔!!
依個真啊
只見一個筆筒在地上滾動,應該是在登記處掉下的,九叔上前用木劍挑起筆筒,打算放回原位

九叔提劍一挑,劍尖插到筆筒內,九叔正想放下筆筒時

嘶!!!!

一隻極細的冤靈魔從筆筒裏竄出,直衝九叔面門,並吸附在他的臉上,遮蓋了九叔的視線

總不能用劍向自己的臉攻擊吧,九叔頓時失去方向感,東歪西倒,不斷退後,途中撞倒不少椅子,自己也摔了一跤,但正正這樣,本沒了方向感的九叔因為背部著地,整個人都踏實了

九叔靈機一觸,用姆指在金錢劍上扣下兩個銅錢,往自己面上擲去

冤靈魔觸碰到銅錢後,馬上化為一縷黑煙,在半空飄蕩着

九叔恢復視線,提劍就揮

但冤靈魔化為煙,無論怎攻擊,它都只會隨著氣流散開去

即是,攻擊無效

而這隻極細冤靈魔捉準時機,纏住了九叔揮劍的那隻手

細小的它居然把九叔整個人拉倒了,並將九叔在地上拖行

「啊….」九叔被拖得到處亂撞

想在工具袋拿出法寶又因不知撞到哪裏而被阻止

噠!!

「啊!!」不知從哪裡飛來一粒銀粒,打中了九叔的手

準確來說,應該是打散了纏著九叔的冤靈魔

「仲捉你唔到?!」一身影從九叔身後跳出,拿著一個黃布袋將冤靈魔捉住了,是英叔!

咻!袋口繩一索!成功收了它!

冤靈魔還在袋裏掙扎,袋猛烈的在動,英叔用傷口上的血,在布袋上畫出一個太極符號,然後提掌拍打布袋一下

布袋嗖一聲變得十分細小,英叔將布袋掛在自己的箭袋上,這時一看才發現英叔的箭袋上已掛上數十個這樣的布袋,即是他已經捉了數十隻冤靈魔
英叔好野 !
樓豬今日咁叻出到2篇?
如果要補返琴日,應該要多一篇先啱數
一隻小小的冤靈魔就搞到九叔如此狼狽,可想而知,醫院上空盤旋著的那數百隻冤靈魔有多恐怖

「點啊,唔係要嚟救我㗎咩,乜咁失威啊」英叔得意洋洋的挖苦九叔,但同時又向九叔伸出手,想扶他起身

「你顧掂你自己先,爛身爛勢」九叔一樣,雖然嘴裏說的話也不是好聽的話,但他也伸手捉住英叔的手站起來

「我戰績點都好過你啊」英叔搖一搖他的箭袋,掛在上面的布袋都跟著抖動

「切…」九叔嗤之以鼻

「係喎!你係電話講到一嚿嚿,咩啊靈唔見咗,到底咩事」九叔把話題拉回正題

「係啊!我搵勻成個D座都搵唔到佢」

「佢係邊到唔見?」

之後英叔將九叔帶到D座的地庫三樓,即是瑪嘉烈醫院的停屍間

「妹頭就係喺依到附近唔見」

「你地個陣分開行動?」九叔問英叔

「本身我地諗住守係殮房門口嘅,點知我同妹頭都突然好眼瞓,所以咪周圍行下,佢入咗殮房,我就係出面行下,突然聽到有野跌落地,我咪衝入去,但我衝到入去個陣,妹頭已經唔見咗」

「入面搵過未?」九叔推開殮房的門

「入面一眼睇曬啦,冇人啊」英叔跟著進去

「妹頭把桃木劍就係跌咗係依到」英叔指一指地面

九叔蹲下,撿起地上的桃木劍

「把劍冇崩冇花,劍同地面都冇血蹟,啊靈唔見個陣,應該冇受傷」九叔看著地上的劍,在分析當時的情景

「東道派最叻嘅本領係「尋」,就算佢真係比人捉咗,佢都應該有留低線索比我地去搵先啱……」九叔瞇起眼在沉思
終於補曬數啦
樓豬好野 !
好憎返工
我今日返8點
大佬話我應該放手比intern做
唔洗驚佢唔識 真係唔掂先幫佢
我都話左我唔識教人
8點半
做得野嘅蕉兄
我唔得架 咩都唔識架 唔好問我呀
犀利啊!!
唔知大家腦入面英叔個樣係點,但比我想像中似古惑仔漫畫嘅大飛,不過當然係五十歲左右嘅版本啦爛撻撻,粗魯,但又好重情重義

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞