[殭屍/靈幻/鬼怪]《噬魂》 世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士 05

1001 回覆
35 Like 4 Dislike
哦,由細到大一向鐘意文字野,所以隻眼掃瞄得快啲
1點諗住去做 點知有人黎行
啱啱同屋企人出咗去食飯一陣出文
畫面來到我這邊,我也同樣在吃飯,跟洛兒和她的家人一起

「好耐冇見啦,Uncle, Auntie ,小小心意」我雙手將手上的紅酒遞上

「哎啊~航仔啊,講咗幾多次啊~上嚟食飯唔洗咁客氣嘛」洛兒的媽媽接過紅酒

「我有叫佢唔好買㗎,但佢話知道爹哋中意飲,所以點都要買返支喎~」洛兒給我來了一個助攻

「嗯,有心」但洛兒爸爸卻只冷淡的點頭

不過這也不出為奇,原本在中五那年洛兒一家要移民外國,但洛兒卻為了我偷偷跟她爸爸說她不想離開香港,即使她爸媽不斷說服她,洛兒也是堅決不肯

所以….嚴格來說,我拖累了她的未來,她爸討厭我也是正常

「呃….好啦好啦,唔好講咁多啦,食飯啦」洛兒媽媽打斷尷尬局面

「航仔啊,我特登煮咗你中意食嘅可樂雞翼啊,趁熱食啦」

「Uncle、Auntie 食飯,洛兒食飯」

「啊航,之前份office工返成點啊?」洛兒爸爸主動問我

「呃…幾…幾好啊」我不知如何回應

「爸爸啊,又係你話食飯唔好講野嘅」洛兒又再幫我出聲

「嗯,明啦,做唔成啊嘛」洛兒爸爸低頭吃飯

「爸爸啊….」

但他已成功將氣氛推到最冷點,結果這頓飯在寂靜中渡過

「Uncle、Auntie咁我走先啦,今次麻煩你地啦,下次請你地出去食飯」

我見氣氛如此尷尬,也不好逗留太耐,所以一吃完飯幫忙收拾東西後就離去

「好啊,我地再約下次啊」洛兒媽媽對我依然熱情

「再見Uncle 」我主動跟洛兒爸爸道別

但他坐在沙發上看電視,沒有給我回應

「我送你落去啊」洛兒陪著我出門

叮!

「有𨋢啦,咁我走啦Auntie ,拜拜」

「下次見啦」

進入電梯

「呼……」我鬆一口氣

「對不起啊…..我啊爸佢…」洛兒好像比我還要不開心似的

「傻啦,都唔係第一次啦,我慣曬lu~或者再遲啲就冇野呢」我反過來安慰洛兒

叮!!電梯到達大堂

「我陪你去等車」洛兒牽著我的手

「嗯~好啊」我點頭

「依家搞到你次次見佢地都好似受刑咁」

「唔係啊,Auntie 對我咪幾好~」

「肥仔..你真係好好….」洛兒突然停下腳步

「我不嬲都咁好㗎啦,傻妹」我說

「多謝你~冇咗你我都唔知點算」洛兒抱著我

「傻妹….」我也抱著洛兒

「哎啊~睇嚟我又出現得唔係時候添~」

旁邊突然傳來一把聲…一把我討厭的聲音
唔係掛 … 咁早出事
我愛返工
我都愛返工
我唔愛 …
應該差唔多要遞信啦喎
遞咗好耐啦
幾時last day
就快
但每一日都好難過 …
會唔會因遞咗信,日子仲難過咗
遞咗之後見到真面目
好撚嘔心
職場黑暗啊
係 … 明明對家都讚我做得唔錯
但偏偏內部評分係低過合格
人工仲要壓成千蚊
咁我咪做返真。40分比你囉
仆街hr
真係咁撚仆街?
好撚仆街
等我以為做得好差
但到同個客講唔好再搵我個陣
先知其實我算快手
咁慘
唔做鳥
終於可以比說話人地聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞