[殭屍/靈幻/鬼怪]《噬魂》 世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士 05

1001 回覆
35 Like 4 Dislike
我d股票
死曬啊?
開門係一班唔夠喉嘅讀者
想要舍利子? !!!問過我地未?
姨姨係咪要出場了
洛兒打開房門,卻換來失望

是護士來看病人的情況,即是來看我的,護士好快就走了,她也只是來看看我吃藥沒有,有沒有大問題

時間剩餘兩分鐘.....

「得返兩分鐘...」洛爬焦慮的在門口徘徊

「冇事嘅,佢地得嘅,冇事嘅...」真的趕得了嗎...其實我也不知道

踏!踏!踏!

走廊傳來急促的腳步聲!

洛兒探頭出門外

「到啦!!」洛兒興奮的大叫

希望終於降臨我的身上,葉尚生衝門而入時,我呆了,因為葉靈正躺在他背上

「佢做咩啊?!」我問

「嗄...問咩啊問,快啲,快啲吞咗佢先啦」葉尚生還在喘氣

我接過舍利子,把它放到口裏,但這粒舍利子的味道極其難嚥下去,有一股強烈的不名味道

葉尚生察覺我的問題,他將葉靈放在一旁的沙發,然後走過來抬起我的頭,再一掌拍在我後背

咕嚕一聲,舍利子就被我吞下了

「終於...嗄...」葉尚生攤坐在葉靈旁邊

「佢到底發生咩事啊?」我再問

「唉,咪為咗你啱啱個粒野,中咗幻術」葉尚生嘆氣說

「咁....咁佢依家點啊?!」我從床上下來

「咁又唔洗咁大反應,一陣就冇事」葉尚生這才說

「哦....咁都好啲」我鬆一口氣

「你咁緊張我個妹做咩呢?」葉尚生挑起一邊眉頭,看著我

洛兒也是,她露出疑慮的眼神

「呃...咁佢係為咗幫我先搞成咁㗎嘛」我為自己解釋

「咁你又啱」葉尚生點點頭

洛兒疑慮的表情也消失了,我暗裏也鬆一口氣

「不過...」葉尚生再開口

還來?!....

「我從來未見過我個妹佢肯免費幫人,仲要幫得咁搏命」葉尚生冷笑

「呃....」我答不上話,應該是說不知道能回答什麼

之後他背起葉靈

「有咩就打比我啦」離開了病房

只剩下我和洛兒在房間裏

「你唔好周圍郁啦,返上床休息多啲,快啲養好身體先可以返香港㗎嘛」洛兒扶我到床邊

「洛兒啊,你....」我想說話時

「放心啦,我冇亂諗野啊,我信你」
唔係
兩篇
滿足了
雖然都係將平時嘅一篇分開做兩篇打但可以安心瞓教啦!
扮工睇文 但真係太小
不能太貪心,雖然我都想有更多,但每朝一文我就心滿意足了
少食多滋味
你睇隔離班傻仔仲等緊望b出文
一個月都有一篇嘅 個份量大概係20秒左右
我明嘅所以我都決定每日盡量加長啲!等你哋睇得過癮啲
冇得比較嘅起碼人哋多讀者多正評過我!
你試下出少d呀啦
我都好想知把剪有幾利
剪到你把鉸剪崩晒都未剪到我
咁幼
日日都跌
今個月出左啦
睇下點
買咩
等我買第二樣
CAN 3x蚊溝到16蚊成本 依加得9.x
不如改名叫CAN'T
你買咩
打緊㗎啦腦閉塞緊
時日飛快,今天已經是我回到香港的第三天

那天吞下舍利子後,好快便發揮了效用,令我回復到中血化降前的樣貌,生活也總算重新返回正軌,只是因為這幾天的無故曠工而被公司炒了魷魚

亦也因為遲了回港被啊姨大罵了一頓,都是罵我一些沒交帶,令她和姨丈擔心等等的說話,但這次我並沒駁嘴,反而給了他們一個大大的擁抱,他們被我嚇一跳

但我沒有跟他們說,我差點就沒命回來見他們,不然應該會被罵得更慘

經過這次驚心動魄的經歷後,我決定多放自己幾天假才開始找工作

另外,我發現以前的生活實在太沒意義了,每日只是對著電腦和不停的加班,一成不變的生活不太適合我

這夜,我如常跟洛兒在睡前聊電話

「兒啊,我想搵份有挑戰性啲嘅工」我趴在床上

「挑戰性啊?例如呢~」洛兒問我

「未諗到啊,但唔想再係日日加班,對住部電腦唔知做乜咁,好冇意義」我也在苦惱著,不知該找什麼工作才理想

「我本身仲諗住問你會唔會打算入我依家間公司添~始終我識啲高層,入職都易啲~」原來洛兒有這樣的想法

「你知我對呢間公司不嬲都冇咩好感㗎啦~唔好啦」不知道為何,由洛兒開始在這間公司上班,我就對這間公司沒什麼好感,甚至可以說是由心底裏帶點討厭

「你唔好咁啦~其實段氏集團真係好公司嚟㗎!成日捐錢做善事,仲有一隊員工義工隊去做善事添」洛兒拼命為自己的公司說話

但一切都是徒勞,因為她也不是第一次為公司說話,而我對這公司還是沒任何改觀

「好好好~知佢係間好公司啦,不過真係冇乜興趣再做寫字樓,或者睇吓會唔會有其他類型嘅工做下,你會唔會支持我啊?」我帶過她公司的話題,轉向另一重點

「支持!你做咩我都支持㗎,最緊要你搵到自己想做嘅野」洛兒堅定的說
一半先繼續打!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞