[殭屍/靈幻/鬼怪]《噬魂》 世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士 05

1001 回覆
35 Like 4 Dislike
今朝同fd去左食壽司郎
未食過好唔好食
都ok 不過要排隊
好想食
食蕉啦你自私食
有fd去排我先去
人地就真係朋友啦
下次一齊
我都想但未食過
開團去
有得諗
「今日係三破日」九叔說出一個陌生的字眼

「咩係三破日?」

「三破日,係六十年一次嘅極陰之日,依一日怨氣衝天,嗰啲冤魂、惡靈因為冇辦法超生,又長期冇親人嘅供奉探望,所以怨氣久久不能緩解,反而積聚更多,所以係三破日陰氣最盛嘅一刻,佢地會返上嚟陽間,宣洩自己一生怨氣」

「六十年一次..咁我地都幾好彩」啊仁苦笑說道

「如果你地好彩可以再過多一次添」九叔也笑一笑

「六合彩唔見我地中,中依啲」啊仁再說

「仲有再好彩啲,三點會有日全蝕,陰氣比起夜晚會更盛」

「咁…咁即係一陣會猛鬼出籠?!」我帶點慌張的說

連平時冷靜的啊仁都表現得有點緊張,額前出現汗珠

「冇錯,三破日當晚必定百鬼夜行、各方鬼怪重生,所以三破日嗰日絕對唔好比自己嘅細路出門,而且最好閂好門窗,燈火全開咁等到天光,如果係學道之人就在門窗上面貼出符紙經文」

「同埋切忌燒紙錢,亦都唔可以開壇作法,咁樣只會引曬佢地過嚟」

「咁我地依家要做啲咩」我問

「我啱啱叫你地封眼,有兩個原因;第一:我地將兩個「老友」放係一格,對佢地唔多唔少都有啲唔尊重,封眼加銅錢可以令到佢地嘅魂魄睇唔到野,佢地唔會知咩事;第二:銅錢可以壓住佢地體內嘅陰氣同怨氣,希望可以同三破日嘅極陰抵消」

「加上,依家大部分「老友」生前都係古惑仔,性格好勇鬥狠,人死後只會將依啲特點放大,例如佢本身係一個好色之人,佢死後就會變成色中餓鬼,本身係兇殘成性,死後就會化為惡靈四周圍作惡」

「咁我地依家係咪唔洗驚啦?都已經封曬佢地眼」我問

「未必」九叔的回答讓我瞪大了眼

「下?!」
漏咗個個老友唔知係咩屬性呢
「冇錯,封眼理應就係可以壓住佢地嘅陰氣,但三破日加上日全蝕,我都未見過,威力會有幾大,我都唔知,所以小心為妙」九叔看看時鐘,三時正,日全蝕即將開始

九叔從黃袋中拿出兩道白色符紙,分別貼在我和啊仁的額上,符紙閃出一下藍光

「嗯?」啊仁和我疑惑的看著額上的符

「依道符可以保住你地嘅陽氣,唔會比極陰之氣入體」九叔

「好!」

突然,燈光閃爍,時明時暗

「日全蝕嘅影響已經開始」九叔說

我和啊仁都不自覺地咽一下口水

「嗱,拎住」

九叔遞給我們一人一把匕首

「一陣如果有啲咩事,可以拎把野嚟攻擊」

然後九叔搭着我們的肩膀,閉上雙眼,深深吸一口氣

「運行傳道,去!」

一道黃光從九叔的手傳到我們身上,黃光流到身體就像一股暖流傳入

「wow …..個感覺..」啊仁看著自己的雙手

「好似充滿力量咁」我接著他的話

「係咩嚟㗎?」啊仁直接問九叔

「你可以當係內功」

呯呯呯呯呯!!!

各個冰格的門突然傳來拍打聲

「遲啲解釋比你地聽」九叔走到冰格前

拍打!

「夠啦!舊人同我安分啲!」

九叔這樣一喝,拍打聲果然減了不少,但還是未停

「新嚟嘅,邊個夠膽再搞事!就唔好怪我!」

原本我以為九叔這樣說,拍打會停下,但結果卻剛剛相反,拍打聲變得更大、更響

「你老味…」

九叔皺起眉頭,拿出兩張空白的黃紙貼在冰櫃上,然後他咬破自己的食指,將血畫在黃紙上,畫出一個我們看不明的符咒,符咒完成,符紙閃出紅光

「破!!」雙手拍在符紙上

嗖!!

紅光覆蓋整個冰櫃

啊!!!!
仲有一段㗎一陣打埋
九叔唔似會講你老味
九叔會講粗口㗎上一季夢晞啱啱出場個場,九叔講過一句

「頂…柒咗添」

唔知大家仲記唔記得
同埋今季每個人嘅性格都會少少唔同咗
葉靈 夢晞 洛兒 主角4p
今季希望可以加少少甜
啊!!!!

冰格內明明都是屍體,但卻發出了滲人的的慘叫聲

慘叫聲過後,雪藏室一片寂靜

「唔打唔聽話」九叔無奈搖頭

「九叔你咁勁!就算佢地出曬嚟都唔洗驚啦!」啊仁看到九叔的一輪施法後,表現得興奮

相反,我表現得冷靜很多,因為在泰國那次我已見識過曼巴、葉尚生和..葉靈的施法

但對於百鬼夜行這回事就不可冷靜了,雖然在泰國也見證過一次,但那種感覺,真的一輩子都不可能忘懷

「佢地依啲只係前菜,當太陽比月亮完全覆蓋個陣,先係佢地作反嘅時候」九叔否定啊仁的說法

我看著九叔,腦內萌生了一個想法

「九叔!你可唔可以收我做徒弟!教我法術」我誠懇的看着九叔

「我都想學!」不出所料,啊仁果然也很感興趣

「第一,我依啲唔係法術,係正宗嘅茅山道術,第二,我唔收徒弟」九叔一下就拒絕了

「九叔啊…」

「得啦,唔洗講,唔通殮房嚟一個新人我就收一個徒弟?」

「咁不如…」

「唔洗不如,好好地做好你地份工就得啦」

「哦….」第一次拜師,以失敗告終

這時,九叔的電話鈴聲響起,九叔拿起電話一看,他先皺了一下眉頭才接聽

「真係打嚟叫救命?」九叔說

「救就係救,不過唔係救我!啊靈唔見咗啊!啊靈佢%@#*」對面的是英叔

「咩事?你講清楚啲啦!!」九叔焦急起來

「我話@$#%¥&……」

嘟….嘟…嘟…

電話自動掛斷了

「依家又行唔開….頂」九叔陷入苦惱

「咩事啊九叔?」我見九叔神情凝重

「嗯…」九叔沒說話

「依到依家冇乜野….行開一陣,應該冇事」九叔自言自語的說著

「你地,聽我講,想做我徒弟唔係唔得」九叔看著我們

「真係?!」我和啊仁頓時雙眼發光

「我依家有啲事要出去,依到交比你兩個,得唔得?」

「呃….得」這樣一說我們又沒太大信心

「放心,我會交低方法比你地處理」
第三段搞掂,瞓教,我愛返工
樓豬
早晨
我憎返工
我愛返工
返工啦
返工啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞