見工俾人踩到一文不值

509 回覆
885 Like 22 Dislike
細個見餐飲
佢比份報紙我讀
讀唔到 之後話書到用時方恨少
落到樓有小小眼濕濕
比人兜口兜面話又無試過
係試過不斷暗示你識既野已經好過時,又暗示話你識既野依家已經無人用,全程講啲說話你聽話我唔係佢地要揾既人
明明cv就寫晒我既background,唔明點解要咁樣仲叫我上去玩9人
成個interview都係晒時間
咁你係咪真係冇準備先
乜內容都冇 點知真係佢西定你有問題
開名
講真,如果佢咁唔俾面你係咁踩你
你都唔需要同佢客氣(除非你衰on9或得罪佢先)
見工底則係基於互相尊重 又唔係佢出糧比我
佢踩得你已經預視唔會請你 咁仲唔屌鳩佢啊?
我黎見工唔係黎比你做出氣人肉沙包
大大力屌到佢仆街
因為個hr都要追kpi
當日有兩個interview,都係video in,仲要係前後得30mins gap。果時in緊第一份,本身都好地地,之後我問佢人工幾多,佢夠膽死開個仲低過我依家份工既人工,然後開始就話我個package唔掂又剩。

結果我講jor句‘或者我唔太岩你公司‘,之後就end meeting。其實我都無話嬲定點,只不過係趕住去準備下一個interview。之後個hr就即刻打黎話,其實我個package都好好,人工方面可以同上面傾下。屌,前後矛盾既

果時我就知道其實hr都係為jor壓你價先玩哩d野,你知道自己有料既,洗咩怕個hr,有禮貌咁end jor interview搵第二間仲好

利申 依家返緊第二份工
我記得曾經有個post講類似既野我分享過

當年大貓做想轉工,有份工有機會interview而我又幾想做
上去之前做下research準備下
入到去見個department head, 介紹完自己佢問左一d問題
跟住就問我係大貓performance rating
當年其實我唔太清楚大貓個rating scale,所以答唔太清楚
佢就直接問我上年bonus拎幾多,我話左個數
(其實當年不足一個月,我老細昆尻我話大貓俾人罸左幾十億所以今年少)
佢反問番我拎咁少bonus, performance唔會好得去邊
我駁番佢我唔認為bonus多少可以反映到一個人既performance
之後佢就企左起身行出左間房 完全當我透明

又有一次我係外國經agent搵工
俾人 redirect左去一個專搵finance工既agent
send 份cv俾佢, 佢就彈到我份cv一文不值
不停話自己好多公司經佢搵人好忙 之後叫我簽張野declare佢幫我搵工
簽完就冇再俾過任何post我,只係同我講望佢linkedin 睇job
到我搵到份full time 做左一段時間 諗番起條友去望下佢linkedin
先睇到佢因為疫情俾人炒左,一直以黎只係d 垃圾hr公司做短工
雖然我覺得好衰 但係我睇到都幾心涼
呢啲公司好多都無乜前途,遲早執笠,而家最新見工,唔係睇係你面對面時嘅表現,因為學歷經驗在cv已經寫咗,不必要再從中找認同,因為個個人都唔同,而係睇你入公司門口至離開之間,所表現嘅行為舉止,是否適合公司文化,心低是否善良,群體合作情度。例如坐位安排,五個位一行,有三行,得一邊可以行入去,佢哋入嚟公司任坐,就大約知道佢嘅性格,坐開邊坐埋邊坐中間,都有佢唔同心理解讀。
咩公司?
呢個心態都on 79, 香港地真係好多呢啲人
我5分鐘都試過
話我無相關經驗乜都唔識
真係晒撚我時間仲特登請半日假去見
又唔調返轉諗:
1. 依家係公司開咗個 offer 嚟求緊人嚟開工
2. 冇下屬嘅話,你係「一人司令」啵

不過依家呢個時勢⋯⋯
從來見工冇比人踩過
反而串返hr就試過
唔洗咁認真
見工日常
岩岩做野嗰陣見過一份range話16k-18k
咁我個人原因冇乜能力叫高價 咪叫16k
去見工捉住份CV逐樣野數點樣唔掂
基本都係話呢科咁爛grade GPA又低
言語間又夾幾句之前我係澳洲讀書乜乜柒柒GPA好高
係香港間公司做野又人地要俾面佢
話我淨係值14k 記得佢講句話就算有人offer你20k以你能力都盞過唔到proba
後尾我in另一份20k就做到而家
呢個心態都on 79, 香港地真係好多呢啲人
3年都jumpy
利申:HR9 成日搵位讚啲candidate 其實要讚白紙都搵到嘢讚 要彈幾多年經驗都搵到嘢彈
好憎啲學院派同事見工問嘢on99
冇見過世面冇sense覺得自己高高在上
介唔介意開名?
好正常
踩撚到你屎咁
轉頭咪又係請你
只係為咗想壓你價

試過比人話尻我jumpy
DLLM我apply嗰睇send咗份CV比你睇㗎啦
唔啱你又要見?

學院派HR9係冇同理心

利申:HR9 唔想啲candidate唔開心咁走(比個三唔識七嘅人mean一定唔好受)
請唔請都好 多數搵位讚下 傾下計 FG就問下有咩目標等等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞