見工俾人踩到一文不值

509 回覆
885 Like 22 Dislike
晒氣啦 想test eq 唔落條街到聊交打
打呔著西裝就係斯文人咩
而家啲HR, 無料扮四條
可能你真係一文不值呢
有d HR 狗交數
根本內定請左人
轉工咪因為想人工高,班撚屌唔想聽真話

我們知道他們在說謊他們也知道自己是說謊他們也知道我們知道他們在說謊我們也知道他們知道我們
有d HR係咁,試過比佢話technical差(心諗你HR識咩technical), 轉頭落左樓就比offer我。
佢只想係踩低你,壓你價。
G持

但希望唔係鍵盤戰士,呢度講就兇狠,做就碌撚
真language 定programming language

真language 嘅話條友都幾弱智
如果係programming language 嘅話仲弱智,明知你skillset唔啱洗都照叫人上黎in
東家唔打打西家 怕會搵唔到工
不嬲都係裸辭搵工順面休息下
我試過做哂test呀
玩左我三個幾四個鐘
中英打字
Word excel ppt
再寫email notice
見完細嘅hr
再見大粒果個

大果個串到爆炸
全程一路Fing 隻死人腳
叫我介紹自己
但我講一句佢博我一句
我話自己之前係某公司做過
佢一野窒埋黎你幾時有係果度做過
傻的嗎?唔通我作出黎?
你唔睇我份cv唔緊要
我咪親自講次你知啦
你又要唔聽又要串

見到我身心疲累
仲要地下嘅receptionist 都係西嘅
清潔姐姐最好人
係咁問我你飲唔飲水呀
你做完啦?填完啦?
我幫你揾hr

呢啲真係請都唔會做
仲要佢間公司前十年就好景
其實宜家都沒落緊
佢啲連鎖鞋店成日拍蚊
見過一份工
First in已經老闆直接見(skip過hr)
個老闆無講難聽說話無話你無準備呢啲野
但係佢講哂你心入面既諗法
例如講哂你既性格,講出我當時個心態
甚至講如果你呢個性格條路點行未來成就係點點點
如果想你心目中計劃實行到要點點點
成個人好似剝光哂衫比佢睇到透哂咁
最後有offer但我無take
因為個感覺太恐怖
呢個見工經歷係我覺得最辛苦嘅一次
試過
最後佢同我講如果想入黎學野就考慮吓減吓人工
唔係 programming language,而係日文嗰 d
其實見工唔洗咁在意,
話你廢,乜都唔識果D說話可以無視,
係佢地自己無禮貌,你千其唔好表現到好似自己錯咁,
只係份工唔夾你,唔識咪唔識,頂多咪唔請,
但每次見完工,唔識果D野可以自己GOOGLE下,
下次見工果陣拋返出黎講,
咁樣每次見工都有進步,識得愈黎愈多野
然後同你講呢啲叫壓力測試
得啦 知你叻
讀心神探
你答佢我會出返8成力返工
佢個世界好細好可憐
唔知樓主見咩公司
但見親d香港公司都係咁垃圾,淨係想請狗返黎做野
根本連尊重都唔撚識
試過見幾間外資公司全程係傾計形式,舒服好撚多
以前遇過類似,入黃埔等左成個鐘
一入去就話我last salary 太高佢哋俾唔起(你又叫我入黎in)
諗番後悔冇開佢波
兩睇啦 如果佢既評價係真既 你真係廢/唔啱做呢份工/冇價值所以唔請你 咁你就要反省下 增值自己
相反 如果佢係冇野搵野泥講 咁你就可以唔洗考慮呢份工 入到去都唔會做得開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞