見工俾人踩到一文不值

509 回覆
885 Like 22 Dislike
真 通常大公司既HR都唔會禁閪
聽落呢D老闆唔錯,會學到野,因為佢以前好大機會都做過你做緊D野,行過你行的路,明白你心態。

人地經歷過,現在做緊老闆。
佢想壓你價啫
理閪得佢啦
咁又唔好開佢波 山水有相逢
試過 個老闆九唔撘八,但之後又打嚟second in,直接同佢講我高攀唔起。
再搵再試,要相信自己個價值。
其實呢啲老闆會幫到你, 睇通你又肯同你講係好難得。
通常睇通你係諗點利用到你盡。
呢個ok
之後見到份工早排仲請緊人
本身睇個老細好似冇乜嘢咁 點知咩都踩一踩你 之後再讚吓自己
一定有,多數都走人算數,請你都唔好做
都試過
嗰時fg乜都唔識
奴工處有工見就狗衝
入到去話等咗成粒鐘先叫入房
之後就話唔識呢樣嗰樣唔得
我話我會好認真學
屌佢老母仲笑笑口話:
小朋友,番工唔係學校呀
正仆街閪嚟,最好有人番工一開波乜都識哂
都可能係
我啲朋友都話呢個老闆應該唔錯
但我到而家仲好記得佢見工果時個眼神
好銳利咁睇穿哂你所講每一句說話
當時諗如果係度做,乜都比老闆睇穿都幾大獲
試過有一次條友八到連老竇老母返咩工做咩post都問,直頭全家起底咁

又有一次個interviewer 傾到咁上吓話唔係好feel到我對份工有興趣。我心諗你份工做跑數狗我做就係想揾真銀 , 我亦唔識都做到幾虛偽去表現得好撚有興趣,不過我廢撚事同佢嘈。
人地學左咪寫埋上cv
關佢撚事咩
擺明條HR冇語言天分唔抵得
諗起佢淨係識kawaii oishi就覺得戇鳩
有咩資格話人地學既野冇用
我都試過
但見工個時係講到我要做勁多野
三條team嘅阿頭一齊見我
要我做佢地中間嘅coordinator
勁岸鳩
三條team基本上做嘅野係會對立
咪即係要折磨coordinator
再話要做埋老闆秘書
要跟佢出去開會

再最後,話唔會俾你想要嘅人工
可能仲要低過你宜家喎
傻的嗎?
通常見hr都冇乜特別 正正常常睇你match唔match公司文化係咪長做就okhr都想快撚d fill咗個位唔好煩架嘛
唔想比人踩 咪要考好D 到時係你揀人 唔係人揀你
呢個社會就係咁 就係咁殘酷 以後返工仲有排閪
呢個就係香港
屌鳩我一輪,然後壓價我一萬(四月既事)
屌鳩我一輪,然後問我仲乜要apply,心諗咁你hr鳩覺得我適合你屌佢啦你屌我做乜(五用既事)
而家六月啦,我怕我隨時俾人屌到企跳
我都係,我都寫埋係cv解䆁話全都係funding位,funding斷我就斷
試過見一間大型公司(自己原身都係做hr狗架,唔好屌咁大力)
都係見返hr
做完test之後要見director
但佢個test set錯左野 用佢指定方法係無可能完成
見個陣一開始就好正常咁in(不過條友都串串地)
佢講開頭先個test做成點 咁我以為佢係專登set左錯野比人發現專登拎出黎講
咁我講返發現有咩問題
之後佢就發晒脾氣係咁屌我唔識
之後問我一個問題 個問題除左2個答案之外就無其他答案 但佢一開始就講左
即係咁:除左xx同xx外 仲有d咩野唔關事(大概咁啦)
咁我講返真係得xx同xx之外 就無其他 佢又係咁屌9我
In完 另一個so送我出門口
So問我:你認為點呀?
我:我問你點先岩,個老細咁樣,你都好辛苦
So就苦笑無答我

最後比左offer我 但我唔撚要
Fg 無經驗係弱勢d
基本上都硬食

之後轉多幾次工就可以反駁返hr , 特別係中小公司hr
你英文又好好咩, 一係就freshly graduated一係就fresh graduate 你fresh graduation mud 7
懶係野改又改錯人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞