見工俾人踩到一文不值

509 回覆
885 Like 22 Dislike
如果要我等咁耐 我一定屌
都痴線 明明係你約人 遲又唔講
fg見份工in左差唔多4個鐘 同樣地比人踩到一文不值 好似20幾年人白過
當反思下自己再接再厲算
早幾個月in嘅事,當時上到去第一round HR個邊未開完會所以見line manager先。見個時完全覺得大家係perfect match,我覺得個career path好,佢覺得我fit哂所有要求。

咁HR出左黎就第二round,補返一開頭嘅HR流程。咁小弟碩士畢業,張transcript 唔係A 就B+,同時係公司連續幾年best performer咁。

然後個濕鳩HR就開始痴線,問我點解唔係全部A grade,點解DSE成績咁差,個master係唔係呃返黎。。。仲話bonus一向唔會計入人工(bonus佔我annual 三分一),所以淨係會出現有月薪 +10%而唔係total +10%。

最後佢一路係咁9up嘅時候我望一望錶,講左句「嘅然係咁不如唔好浪費大家嘅時間啦,多謝今日嘅interview。」就執野走。個HR由我出聲個下開始err errr errr,到我走個時都仲輕緊機。

後尾另一個HR打電話黎話薪金可以再傾下,但好遺憾最尾我都係因為個濕鳩HR reject左

你求職時,公司亦求人,見工唔應該係單方面咁見。
你係果個hr?
見咩要見4個幾鐘
讀PR係咪等乞食
我試過
印象深刻
佢俾咗疊圖我畫
狂畫五個鐘
差啲畫到頭都暈埋
畫完之後問我幾時返得工

最後我話之後答佢
Reject左個Offer
一開頭狂踩你就唔好徙時間啦
講咁多都係想壓價,咁屌你鹵味請過第二個囉
唔覺有孖星 係因為佢廢唔識分
天真過天真嬌就真
呢個post 大把巴絲share 經驗啦
first hon 又點? 名校又點?
有心實揾到野彈

你讀MIT? 讀劍橋哈佛? 我地好多candidates 都係啦
重有呀,你係外國讀書,學埋D 鬼佬野好離地架,唔啱香港

你由細到大都讀書叻 咪彈你無工作經驗
乜話你做過intern? 果d 係小朋友玩泥沙,我地唔計!
你真係有工作經驗? 咁你做咩走? 你個人咁jumpy 咁有野心,好危險
吓,你做咗咁多年都唔走? 我地唔覺得係忠誠,係你個人唔上進咋
你有我地field工作經驗? 唔同架,我地公司business model 好unique架

我地唔係勺難你,係考你反應同應變咋,你EQ咁低唔得架,無公司會請你架

如此類推,自己腦補
佢唔係保險野黎
係SALE人買網址果D野黎 實際做咩都唔太記得
最記得都係門口條女對波
要見4個鐘都唔走
自己甘願做下把 講到自己看透世事咁
入職少過一年rating 都唔會靚, bonus 更加係重點開刀對象, 除非你做過既野去到Sensational

之後我有黑過我老細面 到下一年bonus 我係同level 最高, 加人工幅度係成個department最高
有時撞正呢D 9 人, 真係唔IN 好過IN...
試過 學生時期見一份實習
個hr 同啲高層都係nice笑笑口嘅幾和善
聽完我啲自我介紹 話我嘅特質應該呢啲呢啲post啱你做喎 你有冇興趣做 你願唔願意做
我仲以為佢問得呢啲 我話ok嘅話就會請
點知最後唔請
以為同佢地有傾有講 就已經留低好印象怕易請啲 我諗太多
嘩 個hr咁仆街既
自己走啦 提早完左佢 唔見了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞