見工俾人踩到一文不值

509 回覆
885 Like 22 Dislike
你係咪講緊將軍澳工業區既 hktvmall 見IT狗?
我果次HR遲20分鐘,主管再多遲40個分鐘我要打去催HR叫佢地出黎,total佢地遲1個鐘左右,同你差唔多。

最重要係見你果句 : fresh graduated also welcome
Jumpy 咪Jumpy 唔好俾人大到
想壓價就係講埋啲廢話
明明個post請見習xxx,然後話我無經驗好難請。叫我唔好浪費佢時間in我。佢好忙。但又講左成30分鐘。之後臨走我開聲問佢拎返張相,唔想浪費
HR真係呃飯食既位
次次見親工
個個都無睇過你份CV
去到面對面先慢慢拎黎睇
line manager 話人工 ok
之後HR話過高
而家見工好多時hr見你係俾form你填
之後再安排見第二個
唔係IT啦 咁尊業嘅職業冇資格讀
不過呢啲閪公司閪HR都應該拉去打靶
拍抬吊你老母la, 樓主好細過岩岩出來見工?
覺得個日本人本身都已經係頂佢唔順

呢個世界咁大
其實邊有得話最好
就算嗰個人真係最好
到時又驚俾人上位踩住上
佢地睇唔起/唔抵得就由得佢地。我學完,去旅行時用得着、可以同人搭訕、平時多一對眼睇世界,已經贏咗 當然返工用得着就係 bouns

浪費公司資源,炒哂佢哋公司少咗問題之餘仲多返現金流,最應被淘汰嘅工種
唔好寫上cv,啲hr痴線架,見到會問埋你做乜唔去日本/有日本去你係咪唔會揀我地份工/我地份工唔用日文你會唔會好委屈/你會唔會成日請假去旅行/你學黎係為左乜/學黎對工作冇用會唔會覺浪費etc

利申:全都被問過
撚黎撚去
尊重係雙向嘅 要人尊重你 首先要識尊重自己
搵工唔等於你低賤過間公司 大家都係各取所需 有時做到咁屈就對方都唔會value你 既然大家都唔啱大家 何必受氣 為自己出翻句聲其實某程度上都可以令佢哋知道自己有問題
所以香港人就係咁垃圾

做老闆9成都廢物黎

香港人係勁既整間mnc 出黎,整間branding攻歐美市場
係歐美開分公司派香港人去管鬼佬

9gag就係香港極極少數成功例子

香港中小企間間愈做愈縮,樣樣野都落後到仆街
真呀 學language可以訓練個腦
就算唔去旅行 平時買野/上網睇野/打機
個陣都會用得著
唔洗下下搵翻譯已經方便好多
佢呢d視野狹窄既人唔會明
要"用得著"既話 佢慢慢學蝗語啦
原來唔只得我試過
以前CE會計拎C, AL會計拎B
HR條撚樣就針鳩住我科CE會計黎問
又問點解UE得C, 英文唔得喎點點點
有d臭西HR係你無論咩學歷都要借d椅疾你兩句
就算係後者都唔到佢講啦
我學一門skill關你9事咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞