見工俾人踩到一文不值

509 回覆
885 Like 22 Dislike
試過反問對方:
唔好意思,你知道呢到唔係街市呀何?街市先會講價,人工寫左幾多就係幾多,我諗我應該唔太岩你公司,如果冇咩問題我走先,趕住幫呀媽買餸,再見。

事關一黎就係咁話我呢樣唔得果樣唔得,壓價味濃,我由佢一路UP,最後真係忍唔到。
知唔知咩叫compound adjective
嗰陣啱啱考完公開試搵暑假工,send CV之後有間公司約interview,勁開心
上到去填表 填填下有個自稱老細嘅人行埋黎話:你唔洗填啦 我請你返嚟做乜 你又冇工作經驗

我屌你老母 你本身睇我CV都知冇經驗㗎啦 咁你叫我上嚟做乜9
一路in一路望住我份cv擰哂頭咁笑屌你咩,唔岩就咪叫人上來啦,哂9我時間
笑咗 高咗都要問
踩完我之後開高我本身$1000
有時好難拎個平衡 我都同意你個觀點
你似係hr 狗 比人屌得多出嚟吠兩句
好型!
UE C 都話英文唔得...?
而家DSE 5 架la wo
一次過見個line man同hr man
個hr man係咁jer住哂
jer多兩句我忍唔住同佢講: 係你地同事叫我黎in先in 我本身有offer
最後hr man比line man屌
踩多兩句,起身走人啦
如果淨係見工, 而份工有興趣既話

抽離少少, 唔好上心
當HR係狗吠

咁如果上司都係咁既話呢D工就咪撚做
我職業係viutv打手
垃圾hr 幾時先淘汰? 見工直接見line manager 咪得
試過
我一一拆解
拎個更勁既公司主管既推薦信出黎
證明自己係有料
最後問問題我仲反挑戰問佢仲有無問題問我
開頭諗住咁串唔會理我

點知最後佢俾offer我,我都打左個突
不過當時已有更好offer所以無去

結論,俾人話差唔緊要,前提在你自己本身有無料
有料就好好反擊
無料俾人講中就反省
港資先係啫,我去見d美資都唔知幾正。傾下閒計就請,講真乜鳩都寫哂上cv,覺得人資歷唔夠就咪撚叫人上去,呢d基本尊重,叫你上去都係嘗試同你溝通下相處下。
入去前開錄音筆
好過讚完你又唔請
開名
我係垃圾
我係廢柴
我無撚用
人工企硬
ot係袋緊錢入你袋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞