見工俾人踩到一文不值

509 回覆
885 Like 22 Dislike
有無人試過見工俾人踩到一文不值?
全程就係為難你 話你差 無準備 下刪一萬字 (雖然唔係好好 但未至於咁差)
試過最差既interview 經歷係點?求安慰
HR係咁
Hr本身係公司入面最低賤

清潔都有貢獻過佢地

心理唔平衡咪唯有串鳩d面試者,再放風話咁樣係試你
俾人踩過自己學咗嘅 language 冇用。
有冇用,要對方做評價,而唔係自己?
定係,對方冇學到/學唔到自己嗰隻 language 自卑?
interview 都咁嘅口德,如果佢踩完你又請你入去做,你覺得對方嘅口德會 180 度轉?自己有冇料自己知,A 公司唔得咪 B 公司。
Interview 去勁遠嘅地方 搭咗1個鐘車去
約2點 我1:50到咗公司門口
㩒鐘門口條友話食緊飯2點先入嚟
入去等到2:45先有人入嚟見我
入嚟interview先睇我份cv之後話我你之前唔係做呢行
冇經驗喎 點請你
我屌 你自己寫fresh graduated also welcome
見工嗰陣話我讀嗰科唔match佢工種
係咁踩我讀嗰科

唔啱真唔好見我啦,真係嘥大家時間
補充小小Hr係nice 之後見另一個management既人就踩到我落地核
晤係點壓你價,傻仔

呢啲工請你都唔好做
條友都幾撚On9

不過佢一定搵唔到位入你

所以老作一個籍口
試過去start up interview part time 比個老細係咁屌鳩我嚟學嘢唔係嚟做嘢
總之記撚住 見工唔係淨係佢in你 同時你in緊間公司
我知自己咩料 你中意踩就踩
閪公司一律唔做
9唔搭8
我都試過
即場屌鳩佢咪得囉,得佢一份工咩
language完全係興趣
學得黎其實都夠辛苦又要好多時間
話show到自己既毅力/重視文化/人同人之間既溝通都不為過
唔明有咩好踩
對方應該無腦
HR不嬲係爛臭閪 踩你為壓價
本身冇料又要你受公司喺套咋
勁垃圾無心請仲浪費人時間
連cv都唔睇叫人interview
呃CV
樓上班撚樣見親interview就話hr閪
知唔知其實依家愈黎愈多公司都係直接見line manager
fg搵工
本身冇料又要你受公司喺套咋-->冇料嘅係hr/老細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞