見工俾人踩到一文不值

509 回覆
885 Like 22 Dislike
試過
好多HR都係要追KPI,話我哋已經見咗十萬幾個人先shortlist到呢幾個精英
醒目
咪撚信乜野考eq之類廢話
就算俾你乞到入去
同呢d閪人合作 或者under佢 你都唔會好過
何必
係😹反正都柒
pr係夕陽行業,我fd畢業搵pr工搵左半年都冇offer, 我叫佢不如搵下admin工,唔使兩星期搞掂仲要人工唔錯
咁似我上個禮拜既情況
對家仲要challenge我公司架構
又唔信我現職要處理既野咁多
講你又唔信又要in我,屌晒我時間
仲要係咁問我公司d野,不過我放流料比佢
閪hr 就未試過 閪manager 就見唔少
我試過問transcript 之餘問埋大學join 過乜野club/soc, 唔係上莊,連做普通member 都要逐個講, 同佢講有乜得著

又試過查家宅,知道我老豆老母無病無痛仲有返工,我無細佬妹要照顧就話:哦,即係無經濟壓力,好易辭職唔撈啦。
即刻心唸:做你份工要屋企人做人質?
有幸福家庭都要比佢踩
有似曾相識嘅經驗 間公司係咪賣女裝鞋
HR 狗相認

我對d candidate都好好好有禮貌咖,可摸耳唔好咁話我,雖然我知我低賤
可能你仲停留係求腦細俾份工你既年代
但我公司年過50既hr都知道 你揀緊人既同時,人地都揀緊公司
極度懷疑之前個team人比佢攪走晒,上linkedin睇條team有SM有M,但唔係in line manager係in director

個director又講我其實唔係好識你處理個範籌既野唔識又要challenge人,都幾好野

in緊都咁撚串,入左去做都唔知過唔過到試用

真係難為間公司個HR同agent,又要搵過第二個
唔岩咪寸佢囉,山長水遠見工仲寸我,我老豆老母生我出黎俾你寸?
你唔計較啫,唔代表人哋都會覺得一日浪費兩個鐘嚟搭車會好舒服囉
我都遇過,直接起身走
咩行業咩職位都有人屌

做好自己就夠
HR將見工當係相睇咁做
柒能到
ching 個心態好好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞