見工俾人踩到一文不值

509 回覆
885 Like 22 Dislike
投身社會一段時間又知自己能力當然可以咁諗
但連登好多人都係fresh grad 冇bargaining power 咁去見工
難免會俾人㩒住打
肯定係垃圾冇前途既中小企

佢地最鐘意請有家庭負擔,有細路貪容易控制,穩定,同可以盡情屌鳩你

一係就冇結婚單身中女佢地最鐘意,呢啲當公司係屋企,單身一世又唔驚佢生仔拎產假
以前試過比個team head in,佢一路in一路屌 話:都唔知你講乜,你其實知唔知自己講緊乜

最後又出offer比我 都唔知做乜撚野
咁咪開心囉唔使咁多責任係身
但我諗都已經唔使head 啦掛

同埋工程一向都係咁多年㗎啦。

我諗最多都係俾HR壓四至五K。所以都會開大啲價
即係你都做唔到有咩資格咁多嗲
唔鍾意連登仔就躝撚開啦特登開個p牌入嚟柒
無要果個offer, 不過佢講明要做爆廠,但會人工出返足,我最後要左份人工低少少,但休閒好多既大公司。
有邊間細公司唔會做死人㗎

有能力就梗係返大公司啦,起碼返工時間都穩定少少同埋福利好啲

如果佢講到明早爆廠嘅話,即係有錢冇命享

我諗我連apply 都唔會,同你一樣俾咗Offer都唔會做
我諗20年嗰個係head 住你

俾晒啲嘢你做

如果做爆廠嘅話。20年嗰個senior surveyor 都已經做死咗
人會有興趣的
果刻我係一心想做大公司既,同埋大公司個offer係我frd俾,直接跟佢打天下,所以自然選擇大公司。
唔知喇,單野有d似豬油仔,有個佛山土豪買左幾個商場,想重新做包裝再放租咁…聽落就知肥過肥仔水
細公司啲project 九唔搭八,個client 仲要唔知同唔知路未聽過 ,做唔過
做死自己
見5分鐘算好 見完成個鐘踩你之後byebye仲晒時間
應該就算真係要轉工
好少考慮細公司,
冇一間唔會做爆廠
FG 做就最好
吸收經驗
無client呀,做莊架,問題係個莊我google過係佛山土豪,真係唔知幾時走佬
好合理啦。唔使諗
真係嚇鬼死,有時準備資料上網search公司啲資料,見啲project唔對路都懶得去見
除左HR問題, 我諗做邊行都有關係, 如果市場係缺人嘅, 請極都冇人黎IN, 我諗個HR會唔同態度
屌你老母
咁你就咪撚話人離地啦懵撚
係一間十幾人果啲trading 公司仔,係九龍灣馬會樓上,每逢行過都會唸起條廢老

有啲人就係鐘意踩低人,覺得自己好勁,特別係無degree果啲老屎忽,見你大學生黎見工都好鐘意羞辱下你,從而覺得自己社會大學勁過你,可悲
咁咪走咯,佢唔識尊重你仲做?
愈感到被侮辱既見工,唔知點解愈會比offer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞