見工俾人踩到一文不值

509 回覆
885 Like 22 Dislike
上個月見左份工,自我介紹完一輪就查家宅。然後就開始黎料,話我讀書唔夠之前做啲工都係好低層次嘅工作。
佢話: 你黎到嘅話呢就睇你自己學得幾多,同我肯唔肯教你囉。
我:???(我當時都以為自己聽錯)

再廢話一輪最後佢就講: 咁你可以減幾多吖?

屌最後原來想咁啫。睬佢都on9話bottom line。見果時已經閪面,聽到之後變更黑。
因為佢只想壓價
唔想請唔會浪費時間見你
Ching好波又閪又老嘅呀嬋黎?
無 ... 哦 你唔等人用。
掉返轉,個HR問我點解個portfolio咁勁要去佢地度見工
踩完

佢無非都係想問

咁平XXXX咁多請你得啦?

食屎啦屌你
佢只係一個HR 講埋呢啲閪話
真係可以直接拍抬屌鳩佢,比一分鐘你說服我點解要係你公司做
同一番説話,我係我出嚟做嘢6年後嘅一次interview 中都聽過但我讀個科同做嗰行完全冇關係
大把sub 仔依d 格 由奇係港資
港資真係狗也不屌老闆牌都無學人講要求 收奴隸

賣命唔緊要,無前途回報做來做咩

第一間係油麻地家樂坊做機場同mtr 野多
第二間側漁涌對出 做lift 同 電梯
咁就更加要係佢身上學野啦。同埋佢interview 時同你講埋曬哩d 野 證明佢都係想袋錢落你袋。有個咁嘅老細最多做辛苦d 無辦法蛇王 , 但好過遇著個濕尻老細有咩推你出黎頂。
second up 都唔高

就算big 4, ibank都唔係個個1st hon 啦
真係有能力請多數1st hon 既公司
D HR都唔會咁口臭
有料既真係唔驚
我大學grad 再做過一陣野
佢比份 grammar test 我做我話唔得閒就走咗
屌鳩佢啦
唔好咁上心
工嘅嘢互 in 嘅遮
屌我都試過,想起曬我全家底咁
有時真係唔洗你尊我卑既心態去in
大家都有權reject對方
有時話唔定你有呢份自信先係佢想見到既野
如果佢意思係純粹對job duties冇用我覺得可以接受
但如果係借D咦踩你就不了
就算你拎咩都會比依d臭西HR挑剔
假若你拎到5, 佢就問點解拎唔到5*
你拎到5*, 佢就問點解拎唔到5**
你拎到5**, 佢就話interview果陣唔覺你英文5**
其實仲好
一開始俾你見到間公司有幾仆街
見完唔駛心卦卦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞