見工俾人踩到一文不值

509 回覆
885 Like 22 Dislike
等幾粒鐘
唔係點壓你價
代表公司喎
你有自信所以請你or 你eq 咁低唔請你

是但中左一個
只in過3份工
唔知佢好彩定我好彩
未試過俾hr閪
我其實好想試下閪返佢哋
冷靜d照下鏡
試過見份工過到HR同manager嗰關
跟住個manager話俾我同跟個阿姐都見下面
一入嚟個樣就勁閪
之後叫我用日文自我介紹
講完話其實你日文都唔係好叻唧
個日本人manager呆咗話其實佢啲日文好過你
又踩我無乜工作經驗讀書又唔叻

見完個HR返入嚟尷尷尬尬咁話等消息
隔咗兩日打嚟話唔請
不過佢話其實係個阿姐唔ok叫我唔好灰心
呢d HR落地獄,叫人in又唔睇CV, 黎到先話唔岩趕人走
係,好多睇你咩價

試過有間hr都好好笑
佢係網上見到我cv
打黎問我係咪搵工
你叫緊咩價
答完佢就收我線
省水省力見都唔洗見
咁就真係未試過
做admin嘢唔掂
點解你咁jumpy嘅
間間做一年或者幾個月就走
日本人咁直接講野咩

香港人係乜鳩都要踩下,你唔係世界級最好都係廢
不斷問你點解轉工,好似係要聽到你屌9上間公司先心息,不斷測試你既底線,我心諗你咁大個人無轉過工,我話舊公司閪又係死。

老實講,轉工不外乎人際關係,薪金待遇問題,唔通我又照值講,你班HR 究竟想聽咩?
我覺得正常車程30-45分鐘囉
個人接受能力 冇話離唔離地
咩垃圾公司黎 分享比大家聽下
HR狗係社會低層垃圾狗
唔撚洗理佢
親身經驗 phone in 開左offer 上去見engineer
都係做project management 位置

夠膽cut 10k 人工 理由唔同行業 (MEP field) or 叫我考慮做technician

佢未解釋完我已經開始收番d file , 叫佢咪浪費大家時間,你食飽飯無野做就做下d 有益身心既事啦。 咁撚大個人都唔化。兩條撚樣 errrr err 我知我地offer 未必岩你心水但你都唔洗咁既反應,工程行頭好窄大家會有緣再聚

問佢你試過出地盤門口比人打未, 頭也不回走,好彩咩都無比佢影印

第二單就係個hr 叫我用英文present, 講完一輪佢又用中文問番我岩岩介紹既野 直接彈鳩佢did u listen to what Ive said ? ?又係 err err err ..... 跟住問我expect salary 果d 覆佢一句not interested 就走

好多d 仆街呃人CV or 晒時間,有心請人唔會咁
如果in 都in 得唔友善,請左你都唔會想番份工;你諗下你會唔會係條街到三九唔識7 都去吉鳩人
想問依家有冇搵工網係可以分黃藍?

唔想入到去成班藍絲
test緊你EQ
GPA 同間公司performance 有咩關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞