見工俾人踩到一文不值

509 回覆
885 Like 22 Dislike
企硬通常ok 唔好俾佢大到
我都試過in 呢D 公司,
要transcript逐個肥佬item 解釋點解呢科肥,點解呢科冇C grade,
8k奴工署工要技能萬能的,後來去in大公司就正常好多。
以前認同
而家覺得下下驚人實會俾人恰死
有求於人就客客氣氣
冇着數就thanks and see you next time
人哋搵你笨都忍,下次只會變本加厲
見到第三round, 個director 15分鐘內趕咗我走
學黎對工作冇用會唔會覺浪費

想學咪學囉,人生得份工咩,一間公司養班濕鳩HR,就真係資源浪費喇
原來唔只我一個!!我都被屌過點解AL個grade同CE會唔同,點解會無啦啦高左,痴線架
人地點睇你控制唔到
呢個世界大把口臭嘅人
佢點講你唔代表你係點
擺明呢間公司唔啱你啦 見工都唔舒服
加油搵過下間
會有冇用嘅programming language 㗎咩
fg揾工係咁踩我
不過唔係hr黎 係個team head
間野一入到去一眼睇晒仲話自己好出名做咗好多年
google過完全冇資料
係咁踩我fg咩都唔識
跟住我話係呀, 所以咪未聽過你公司
我諗你地公司既規模都係唔適合我
黑面起身走人
岩la. d工程公司直接吊老母得架la, 做咗咁撚多年工程in都係直接見老闆,個d hr晒鳩氣又唔撚識工程,識條撚in咩,仲有行頭窄,你屎眼就窄la. 成廿鳩幾萬人做工程撞到又點,撞一獲吊一獲咩撚野,19 工程擺支野
第二日收到另一間公司offer
就係我做緊果間 仲要老細同事都好好 又有規模
所以唔啱唔洗恨 總有啱既公司等緊你
ching有d料
試過去見工個陣
條友唔睇我大學cert
反而係咁問我CE同AL既成績
「你個時學過d咩?」
「點解呢科會考到咁?」
「點解你會揀呢科黎讀?」
in完之後係咁壓我價
「老實講,以你既表現我地最多可以俾到呢個價,希望你今日之前可以覆到我哋會唔會accept,因為我哋仲有其他人要in」
有腦點會做HR

先莫論考試因素,人係會成長,會進步㗎嗎。

佢唔好拎返小學成績表嚟講

不過,班蛋散HR就唔同嘅,濕濕鳩鳩,自己嗰行做乜都未知,就走去幫間公司in人。自己成世冇進步,陣係識擺款,點會明姐
踩鳩返佢呀麻
踩鳩得你 有五成都唔會請你 盡情盡鳩返佢
問佢月入幾多
我地啲連登仔個個都月入50k
未試過
但見識過閪老細in人時有幾閪
個post請fg,就係咁串人地無經驗
Fg一般都好乖唔識反擊

到最後會問返candidate有冇問題
個個都話冇既,一係問幾時有通知

唯獨有一個問得比較有見地
佢問「頭先你問左我對呢份工有咩expectation, 我都想了解下你對呢個post既同事有咩expectation?」

老細即刻黑晒面,唔出聲
Dead air左成30秒
老細問:「仲有冇其他問題?」
個candidate:「冇喇,係頭先個條問題」
老細:「ok, 今日多謝你黎, 你可以走得」
個candidate呆左成頭問號咁走左

跟著老細話一定唔會請佢
我話我覺得佢最醒,應該請佢
老細話會請答唔到野,表現最差個個candidate
每問佢一條問題,佢都9唔搭8,但居然請佢

所以大家見工時,係咁俾人踩同埋不禮貌對待時
唔好覺得自己問題,係個老細on9
佢想請庸才,怕請一個sharp醒返黎會騎著佢
in 好咁多份工
個hr 都好好人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞