見工俾人踩到一文不值

509 回覆
885 Like 22 Dislike
屌返佢轉頭啦
無試過
一feel到咁既trend就會stop佢
"唔好意思...你可以選擇唔請我
我無意務坐喺度受你咁唔禮貌既對待"

OR

"你要屌一係請左先屌
依家你唔識我我唔識你
我都未屌...你喺度屌乜?"
貪你cv有寶咩得電話nick name email
柒頭先會地址身分證都寫埋落去
唔洗埋 佢話唔請你就算
錯 你份CV好有用

最general 嘅有 䀹下咩人咩叫價
偏門少少 藍屍起底又得 (只畀nickname都可以去舊東家/學校查你到更多個人資料) 賣出去又得
用途比你想像中多
正評
見完line manager 過左關
之後HR要再見多次
人生試過2次難忘既

第一次 山長水遠入去體院IN
約4點, 我3點去到 係樓下坐係到等到3點9先上去
上到去入左房等, 坐到5點先有得IN, 有水飲有大冷氣
入到去第一句就話 X先生, 相信你知道你報果個位已經FILL左
你依家係IN緊另一個POST
我話我唔知WOR, 之後佢都O左嘴, 話依家解釋比你知做咩
最後係有SEC IN, 話機會都大 但係HR咁呃我上去 我都無去IN

第二次重正
上一間CWB既公司, 一入去見到10幾20個MK仔係到玩電話
門口RECEP又大波又露線
入到去10幾人一齊IN, 又要睇片, 又要GP IN 又要討論
不停咁話你地可以考慮下做SALES唔好做ADMIN

之後個人IN, 又係不停咁叫你做SALE好過做ADMIN
最後叫我下午番黎再SEC IN SALES
上番去果陣我話唔會考慮SALES, 之後走左

第2-3日打黎問我 做唔做ADMIN, 有OFFER,
我話要考慮一日, 第2日打番去話做, 佢同我講已經請左人
我屌撚7佢話又比我考慮又請人

最正係再後一日, 個HR又打黎話新請條友好廢 叫我番工
我話我點撚樣都唔會做你間垃圾公司 之後CUT左佢線
我都試過
d hr話你個樣咁斯文點lead條team
試過啱啱畢業見份pr工,第一句就話「其實俾你呢啲fg 入嚟學嘢都已經要感恩」我心諗 之後就係咁話自己當年點捱法,又話一個月幾千人工已經算多,話我個expected salary完全唔值

之後上網搵佢公司啲reviews,全部都係負評
咁撚無聊
呢啲offer接唔接都擺
一條仔/女同你未拍拖已經發老脾 唔好諗住往後嘅日子佢會收斂 只會個脾氣越來越臭
返工都係咁
一開始踩你就指住佢個鼻屌佢老母就岩嫁喇
呢D 垃圾公司狗都唔做
我試過,但係最後請咗我

後來同撚樣老細熟咗,佢話返比我聽點解當年請我,佢話我interview嗰陣講咗一句:

「你講到我唔係好match份工係你嘅觀點,如果你請咗我覺得我唔啱,你咪炒咗我囉

條撚樣話我對自己有信心喎,所以請

屌你老母我自己都唔記得自己講過句咁野,應該係比佢踩完一輪後求撚其in完快想啲走嘅心態Hea句野出黎

基本對人嘅禮貌同尊重都無
入到去佢個公司文化都唔會好得去邊
呢d工通常反而會比offer不過人工好雞

in得氣氛好好既公司反而無offer
佢知間野無image可言
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞