見工俾人踩到一文不值

509 回覆
885 Like 22 Dislike
型 wor
咁應該點坐最好
試過
又踩我話個test 唔掂 又話咁樣行出去冇人請
但最後佢畀offer 我 我就拒絕咗
都要計糧 計假 計MPF嘅仲有安排新人入職同比各大部門大佬chur人登稿請人揀人約見工

串鳩果啲多數仆街老女人嚟或者自以為是死港女
由幾時開始「撚鳩人」會正當化咗做「測試能力」㗎?
屌返佢啦
HR其實都係職員嚟
喺現場嘅話我驚我會笑出聲,笑點低
企硬就得
話事權係line manager到
你reject佢有排解釋
我多數答話係短期合約工,完約咪走囉
畢業之後第一份工,係一間跨國公司。
見咗team manager做完written test,再約一日見team head,最後再去見Hong Kong office director。

個director閪到傻,一嚟問我知唔知佢係邊個,咁我都LinkedIn睇過下佢咪講我知啲咩,點知佢就嚟料,話我無做好功課,見客第一樣野係要起哂人底乜乜柒柒。之後就可以踩我,話我major唔relevant,英文唔夠好,我全程唔出聲等佢鳩up

最後佢請咗我,咁佢請,我咪入去督眼督鼻。啲跨國公司好興搞party,有次佢懶民主咁叫員工做問卷反映下意見,我咪做囉,然後俾0分,樣樣都不滿,講到明唔想再去浪費時間。director嬲到爆炸,但唔知點解佢搵唔到係我,到我辭職個日都無人知係我
試過比hr踩相關經驗小, 又話開價

2日後未又係照出開價個offers,
求你返工咁, 不過照reject
試過比hr踩相關經驗小, 又話開價高

2日後未又係照出開價個offer,
求你返工咁, 不過照reject
垃圾HR係FG頭幾年要忍下既者
做多幾年升上去就直接見professional grade既人就唔洗對呢班垃圾

我去見工係傾technical野,似討論多過一問一答,講完雙方都有得著
HR只係坐埋一邊幫手印下CV印下證書check下文件,根本搭唔到咀
要睇公司要乜嘢人,坐外邊通常唔合群,但有野心,坐最入通常無自信,但較合群同禮讓,千祈唔好坐中間,一來唔合群,二來亦無野心,想走中間路線,如果公司要啲聽話擦鞋仔,都唔係唔好選擇。
我見ENGINE D工, D HR都幾好人
如果 GPA = 業績嘅話,當年中大碩士一早上咗位啦,仲洗咬老綜食 19 蚊飯盒
大部分都係個HR做文件野 影印你D Cert, 其他文件
然後叫你填表 最後係個line manager同你傾

多數問d好技術既野 行業知識 上一個位置係做咩
同佢呢邊算唔算同樣範疇
呢D野識就識; 唔識就唔識 都無咩好侮辱
如果你做左 3-5年都唔知自己係自己個行做咩位置既 上家下家關係既
你係自己侮辱自己
有咩問題 返工返到乞食咁
最on9係fg俾人話無工作經驗
利申:HR狗
我有個同事係咁仆街 覺得自己高高在上
講過好多次都唔化 佢自以為是港女嚟 同啲同事溝通夾嘢都有問題
利申:傾計風格多 唔mean唔踩 覺得唔適合都會搵位讚下但有時又好似比假希望人咁
呢啲真係好on9

個hr 好似唔識字咁
大大份CV 交撚左

都可以問你係咪大學畢業

我屌你老母
Third hon 搵工
Hr 無問過成績
而家做得好開心

一間公司如果hr係好人
成間野唔差得去邊

利申 上年fg
我都會問line manager好多問題,schedule 個interview係夜晚,我最後會懶friendly問埋係咪平時呢個鐘數都未放工
HR仲衰撚過撈偏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞