見工俾人踩到一文不值

509 回覆
885 Like 22 Dislike
HR : 你覺得你憑咩可以見呢個職位?

:你唔係覺得我有能力先叫我黎 in ?
睇完我CV覺得我有冇能力係你既責任,你叫得我 in ,證明我有能力啦下嘛?

HR : .......

:唔好曬我時間啦
哥陣仲好 green ....
HR: 你個 profile 有D 野你未必識做堝 ..
我 : 唔緊要, 唔識哥D 我可以學 ...
HR: 我地請你返黎係做野, 唔係學野堝 ... (仲要係串串貢咁 ... )

最後 ... 無請我 .... 但陰差陽錯下, 請左我另一個朋友 ...
最仆街係見完哂最後先問
初期會減500接唔接受到
一句覆佢
接受唔到
即走
型!!!!
呢啲陷阱男女都會中
男人嘅出發點係「一次半次啫」、「偶然啫」
雖然心態唔同 但係結果一樣
全間公司最撚on9 既部門
Same
朋友做獵頭,日日聽佢呻
遇到個八婆HR
日尻日投訴,問點解啲人咁差
屌你咩,你比得咁少錢,想要咩人呀
你都睇左CV先話見啦。

睇啱人又要壓價,
一間又要人地遲幾個月先返工
全世界圍住你公司轉咩。

仆街嘅HR,死全家就啱
HR狗死全家
間公司你㗎咩
MEP大把人要 唔使同啲垃圾公司講太多廢話
不過我又未試過有咁嘅經驗
聽完都有啲odd ..
好黎好去 咪得
踩到人咁就算請都做得唔舒服啦
唔請又白聽呢啲說話
當年見第二份工,個老闆話,唔使多謝我,面試係大家俾機會去了解你同我以及間公司,而最重要係大家夾得黎….. 都學左好多野
有若干人話如果樓主冇料就反省下呢類說話
我就質疑你哋 做乜叫樓主反省
好老實講 除非智力水平不足嘅毅進仔 否則個個fresh grad都差唔多 好難分到有冇料

我遇過有啲四十鳩年都只係fresh grad一級半級 project進度落後 表達1999 又矮又細力又樣衰
呢啲真。無料
元朗國表示好ok 個時間
唔好on 9 返工返紅公司都照返,係港資公司最on 9
我遇過有啲四十鳩都只係fresh grad一級半級
正常啊,做好自己咪算
唔好擺上心
interview就係睇下大家岩唔岩大家
如果interview已經咁
比offer你都唔做啦

知道自己嘅價值係邊
有自信啲
唔需要求安慰
你無做錯到
大家唔岩姐
試過見一份工,係啲工業大廈既office黎
但個條友直接講 你啲經驗都好一般
痴線
我:我係一個有10年經驗既M…

surveyor: ok, 好呀,我有個有20年經驗既head住你。

啫係個老闆有料,睇穿晒你
總知對面一講價,我就走,唔理咩形式
呢啲仆街公司一定好縮度,入咗都唔好得去邊
請個人萬幾蚊,但係都要壓人幾舊水,不如唔好請,柒頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞