見工俾人踩到一文不值

509 回覆
885 Like 22 Dislike
老屎忽文化以為自己威
試過x4
hr想知你等唔等錢駛,覺得如果你老豆老母退咗休又要養仔女嘅話,你會好需要搵錢好需要份工
九唔搭八 咪做返apply果個位囉
其實D弱智interviewer到底問之前有冇經過大腦
其實真係可以屌到上平機會/勞工署
直接屌返佢地轉頭,跟住霸氣咁走
因為疫情轉行
Zoom見工,等撚左成個鐘,打電話去問仲見唔見?
嗰時先話臨時有會開

好啦,自我介紹完,
就話其實睇返你份cv唔係幾適合呢個位,
不如轉介你做admin post?

Dklm 要我等成個鐘,一開始唔適合又叫我in?
又係疫情期間見工,
直頭問埋我有冇另一半,有冇打算結婚,另一半做邊行

佢話因為想員工穩定
我想問依家d hr係咪冇乜睇jobsdb
Apply左幾份工連view都冇view
利申工程狗
唔好呀,人有興趣係原罪黎架,啲hr問你有乜興趣時千其唔好答呀答左會通向地獄架!!

你既興趣唔match噯喎?點解你有啲咁得意既興趣既?你興趣會唔會take up你好多時間?你興趣會唔會enjoy過返工?聽落你向你興趣發展會唔會開心啲喎?

我唔識答呀放我走呀我唔想再in啦
祝大家唔洗再遇到閪HR

利申: 做過既兩份工都係直接見department head,佢講多過我講,fg個份都叫我返去等一兩日先有offer,新個份就由send cv到有offer用左兩日。不過我諗做工程先會咁。希望大家見工都順利
佢呢啲真系好仆街

系咪細公司?
你好,這是《自殺.自療.互助舍》。看來你已累積了不少負面情緒,是嗎?人就好像氣球一樣,若積存的鬱結和壓力太多,便會有爆發的一天。何不暫時停一停,到我們的網站
www.help4suicide.com.hk 。 那裡有一些勵志故事和有趣短片,你可以隨心看看。你也可以進入網站內的『Chat窿』(星期一至五:下午4時至凌晨1時;星期六、日及公眾假期:晚上8時至凌晨1時),讓我們的義工為你加油打氣!

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!

《自殺.自療.互助舍》
吊9 佢囉

佢樓吊咪開佢波
細公司
數埋應該40人
好明顯係太多人簡所以慢慢黎
試過
屌拿聲
講得好啱,唔想好似草紙咁掟到週街都係,
但係又想快啲搵到份工,心情有時好矛盾我好明白
我見有啲post咗半年有多
其實MEP 好專 唔受愁冇人要
我同MEP team 夾圖嘅時候 下下都比佢哋食住
不過好辛苦

做咩唔揀大公司做
我覺得一半一半
睇吓間公司規模
同埋睇你work experience

若果你年資有返咁上下
Interview嗰陣大概都知係咩料
佢多數講吓公司啲general information , project內容

利申 :工程
見之前對間公司印象幾好
真心幾有興趣
成個interview 都好地地
頭2次見hr同dept manager都好正常
感覺好nice
第3次見gm啲態度串到
要人等又閪我面都算
仲踩到我一文不值 又笑我學歷同之前工作經驗
心諗你到底見啲can黎做乜
即刻唔想返呢間公司印象分大減
Graduated 係動詞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞