見工俾人踩到一文不值

509 回覆
885 Like 22 Dislike
屯門表示
即場爆佢就會有leadership
係咁 唔係點壓你價 or試你EQ.
假咗啲
我淨係試過覺得唔對路直接話其實我趕時間去下一份 interview
如果你有興趣嘅話我地再約時間 in 過啦
佢自己知咩料啦
試過,in完即刻想喊..
覺得好委屈。成個面試過程,講每一句說話都畀條友疾到我答唔到
通常呢d 公司串柒柒最後都係請到d 吹水友
話自己有經驗做過乜柒都識
結果返工後乜柒都唔識累街坊

同港女要求呢樣果樣
最後遇上渣男被人呃一樣道理
個老細幾廢
跟住佢一定冇前途
其實個candidate 係想show 自己對份工有熱誠,先至問呢條問題啫。

點知個老細轉數咁慢,連expect請返黎既人做啲咩都講唔出
早幾年小學生都話女人係雞
呢位巴打正解,去見工一定要保持呢個心態
啱啱畢業果陣見工真係好柒,覺得係自己求人
但後尾做野耐咗,見工果陣最鍾意係last 對方問有無問題時
旁敲側擊反問佢地公司多d野,一來當增加自己見識
二來可以睇下佢地有無伏野
好多時聽埋聽埋 結論都係佢地唔夠人手/有伏project伏職位想揾人接
其實係應該佢地求人先真

如果三句唔埋就串柒柒 話係考你反應果d on9
見完就blacklist 當自己黑仔遇到痴線佬啦
事關呢d 佢請你你返咗工都多唔會有好日子過
見工會踩人既公司都係垃圾公司黎,
之前IN過伯被人踩都係中/港資,入房就死老豆咁閪口閪面坐低

即係咁,你可以質疑我識唔識,做唔做得黎
你講既野,如果我未做過,咁我仲可以問實際上做法,再衡量我想唔想做,做唔做到,大家係交流既過程互相睇下係咪合適

但直接踩人=無心請=浪費我時間=玩鳩我
試過開口講 我諗貴公司公作環境唔太理想,我地就係到停啦
你岩佢成日覺得fg好蠢好好用
一遇到個一個醒即刻現晒形
勁無禮貌完全ignore人,求其都講到d啦
佢地心態應該係:

1. 你係來「求職」,「求我俾工你做」,我尊你卑
2. 我係line manager/gm,你如果來做即係跟我揾食,我大過你,我尊你卑

我估係咁
真係勁廢,仲成日吹自己好撚勁
人地一問佢野就成日hang機唔識答
好彩一早走撚左
無試過
你in咩工
Cobol
真心 第一日已經搞到咁唔happy
都無謂去做
咁你係一文不值呀ma
返3年轉工叫jumpy, 返十年先轉話你無見識過出面,無競爭力
Hi 垃圾HR
我都試過 我問返佢 咁有咩問題
講完話其實你日文都唔係好叻唧
個日本人manager呆咗話其實佢啲日文好過你

↑嘩屌,呢d interview 值回票價喎,俾我實笑到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞