見工俾人踩到一文不值

509 回覆
885 Like 22 Dislike
咁不如禁低條友強姦佢
睇佢識唔識保護自己
通常呢啲工最後都係亂請
因為screen cv果個人都係亂screen
屌我都試過
我直接hea鳩佢
然後話咁你都夠薑辭職既
然後我就「哦係呀」就算
我真係好撚憎人係唔適合既地方問埋啲唔適合既野 特別係我屋企
俾hr約左見工,準時上到去條仆街呀head係度食飯。

問我點解適合做呢份工,答左d佢jobsdb requirement 個d 野同知識。

屌佢老母話唔係要請識呢d skill ge 人,又話冇用。
我話呢d 都係你地jobsdb requirement,佢仲死都話唔係。

最後見左5分鐘走左,上環某si公司,咪撚去見,浪費時間車錢。

依家入左間上市公司做infra,人工多佢一半仲唔洗OT
有咩基層職位唔係低賤
所以咪話呢d老細諗野on9, 係你要人幫手所以請人呀
香港地大把依d 人
要人尊重你係發自內心 用能力說服人
態度好似鏡咁姐,你點對人人地點對你
被人話識咁多技能 到底入黎公司想做咩職位
唔咁做,點內定做數!?
申利:好撚憎所謂recruiter
最離譜係 個老細係咁屌 fresh grad 廢
又講到自己間公司幾撚勁
到最後話唔夠人手,比offer我
利申: 最後reject左
就時見工未試過遇閪既hr
前幾日見工個hr好窩心

冇講我知要做test
問我食左野未
我話未仲叫我食完先返黎做
不過我話唔駛,做埋先
唔好返 呢啲咁嘅工都係用生命值返
Fg 搵工可能會有呢d問題
但當做左咁上下既時侯
其實個hr 都好難為難你
屌返佢轉頭都仲得
第一個情景我都試過
又係問我bonus拎幾多 grading 排第幾
我心諗 屌 我個team d同事個個都senior做左廿年
我點同佢地比呀 onl79
On撚9
D公司成日想用fresh grad 價錢請有經驗嘅人,打咗廿年工都可以學新嘢㗎姐,但又真係有人壓價都肯做
保險公司都好興
Admin post但其實要跑數
最差係見宏利嘅文員俾氹去做agent
見氹唔到我落搭 死保險狗同我講「你趁後生不如搵個有錢人嫁咗佢算啦」
試過企硬駁嘴鬥串,最後請左
香港地基本上40分鐘邊度都去到,一個鐘係真係幾遠
如果同行嘅話想收風㗎咋
所以上間公司點仆街嘅話,都唔好講壞話
係咪搵工網有月費po ad,唔po都收咁多錢

我知收咗嘅cv會自動儲低,就算好desperate 都唔好亂apply
Many fake post... repost and repost
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞