[重開再更新] 中亞東歐風情畫 - 畢業遊

550 回覆
142 Like 14 Dislike
等咗一陣就上咗個appetiser

係魚蓉酸忌廉雞蛋
佢將雞蛋嘅蛋黃撩出嚟
得返蛋白做個托盤
入邊將香草或者薄荷同酸忌廉混合
上面再灑上魚蓉同埋小小嘅雞蛋碎
18蚊一個前菜

魚蓉唔算鞋
撈埋中間嘅sour cream
最後配上蛋白嘅質感
食落喉嚨好舒服
而且入面加左香草或者薄荷
中和sour cream嘅膩
算係為呢一餐做個簡單嘅開幕

跟住落嚟到主菜
主菜係蘑菇汁慢煮兔髀

其實呢間餐廳有其他大份量啲嘅餸
可惜得我一個人
唯有試啲特別嘅嘢

相信香港應該冇兔肉食?
之前喺其他國家食過 感覺同羊肉差唔多

呢一間餐廳慢煮嘅兔肉
唔知係咪因為隻兔放養
食落口唔係想像中嘅嫩滑
反而係肌肉結實,啖啖肉嘅感覺
少幾分油脂 多幾分肉質

成餐飯 盛惠 130蚊港幣
養胃又養眼 邊度搵?

呢份野係點食, 飲一杯, 咬一啖辣椒? D鹽又?
食飽飯之後 返屋企之前
指定動作 - 行超級市場!

今日帶大家睇嘅係飲品類
對於消化系統 以前大家成日話 飲益力多
促進腸道健康 因為有益生菌!
但係宜家推崇嘅比菲德氏菌 聽講更有效
話係益生菌落到腸胃都死得7788
而且細個去益力多廠有講過
益生菌會食糖 越擺得耐支野越酸
之後就好少飲 因為成日覺得真係太甜(16.6g糖 好似係)

作為斯拉夫戰鬥民族
點可以唔經常補充精神同爆發力
所以點會少得介紹RedBull
香港嘅RedBull無記錯 出到最盡都係鋁嘅樽裝
但係容量都係好少
戰鬥民族嘅雪櫃 最大罐係去到500mL
唔只送你一對翼 我諗對翼應該係噴射機翼
沒有比較就沒有傷害
亞洲人都係飲翻250mL啦
下面果層係唔同味道嘅RedBull
而香港只有一種味道
佢嘅熱情果幾正 而且仲有無糖版本

寫快啲追到live喇
留名
另外係時候介紹一下我最鍾意嘅水
BORJOMI 格魯吉亞天然有氣礦泉水

由格魯吉亞BORJOMI峽谷抽取嘅冰川水
佢有咩特別?特別嘅係佢真係有太多天然礦物質
所以佢係鹹嘅 而且因為鄰近火山地帶
所以啲水係會有小小硫磺味
而且 聽講如果你親自去到BORJOMI去接佢啲水
陣硫磺味係大到你飲唔落口
根據研究 BORJOMI水對消化系統同埋糖尿病都有幫助
欸 消化系統! 的確!
飲之前 我咪成日去廁所啊 肚痛啊 呢啲
飲完之後真係好翻好多

宜家換左新包裝
因為唔經唔覺都已經百幾年歷史喇
我都係上網先買到來飲
香港搵極都搵唔到

同場加映 復刻版百事
我第一次認識百事嘅年代係第三罐
姐係藍色海洋feel嘅包裝
唔知有無人同我一樣呢

飲返支八二年嘅百事

live 左
喺烏克蘭懶洋洋嘅第三日
賴床到11點先醒 真係人生一大樂事
宜家自己無論星期一定係星期日都好
身體已經自動接受左7點就起身

懷疑自己有初老症

東歐嘅行人隧道都可以係一個感受在地文化嘅地方
唔少人都會喺隧道口賣藝
經過嘅人就算無俾錢都會相視而笑

唔好以為隧道就純粹係隧道
佢地好興喺隧道經營唔同嘅小店
諗得到嘅都有 - 小食店、咖啡店、花店、找換店、電子產品...You Name It
仲有靚女睇

因為今日遲左起身 所以已經到左Lunch嘅時間
經過左尋晚嘅豐盛晚餐
決定今日lunch都要食好啲!

Рибний Базар 呢間餐廳叫做Fish's Market

就咁聽都知道係食魚食海鮮啦
因為今日係禮拜日
所以佢嘅4-Course Lunch Set都由290升到380GRN 大約100蚊
當然食嘅野都高級左
頭盤首先係蘑菇醬配溫泉蛋
佢塊包真係好緊要
搽啲菇醬 再篤穿個蛋黃
蛋液滲入塊包 配埋香濃嘅磨菇蓉
頭盤已經咁正點算

跟住未到主菜之前再上多個湯
番茄煙三文魚凍湯
香草葉輕輕帶出味道
煙三文魚嘅鹹味同煙熏味
都俾香濃且酸甜嘅番茄蓉中和左
微微嘅三文魚腥味配合開胃番茄湯
簡直係主菜完美嘅引旨

(反而主菜有些少失色)
普通煎魚柳

無咩好介紹

直接skip去甜品啦
甜品係雜莓Sorbet
一食落口 好大陣鮮果味而唔係假野
明顯係果汁+果肉做嘅Sorbet
將頭先食左咁多魚嘅腥味
一次過掃走
換來清新果香
呢餐極度滿意 因為serve得幾舒服 而且啲野食都好正
不過如果佢無lunch set嘅話
埋單分分鐘都300-400港紙

我有灑左幾粒鹽落杯vodka到都幾夾嘅
辣椒真係唔知做乜鳩
喺烏克蘭懶洋洋嘅第三日
賴床到11點先醒 真係人生一大樂事
宜家自己無論星期一定係星期日都好
身體已經自動接受左7點就起身

懷疑自己有初老症

長旅行去到後面, 無咗興奮刺激感之後個人會hea到好多; 瞓到好晏, 落街求奇行下, 搵D野食, 是但坐下又一日
甜品好吸引
聖蘇菲亞大教堂
1037年建造 至今已經差唔多成千年歷史
我估應該翻新左真係好多次
我點睇都覺得佢好似新起咁

入面有個耶穌嘅壁畫
仔細睇 原來係由無數彩釉復活蛋砌成
真係好花心機
成日覺得 你點做到的
你起碼要配得啱顏色先可以做到
好佩服藝術家

今日體驗下電車
收左我3蚊左右
有小小似東區嘅電車站 都係路中心停
然後啲車喺後面等
電車似係用左幾十年都無再買一批新車
4摺門 增添幾分懷舊嘅色彩

來到第聶伯河畔 Kontraktova Square
喺廣場正中心 樹立左一個摩天輪
地標性嘅建築 好多人喺度打曬卡
勁多靚女喺度行來行去
烏克蘭真係一個洗滌眼球嘅好地方

行到塔底聽到小鳳姐首《叉燒包》改編
忽然好熟悉 上網查完先知道
原來《叉燒包》都係改編歌
人地原曲叫做《Mambo Italiano》

開始到傍晚 7點左右架喇其實
不過夏天嘅歐洲都係好遲先天黑
所以睇落其實似4-5點嘅感覺
今次重臨第一日去AROMA KAVA間咖啡店到
食小小野就夠 因為唔係特別肚餓
去完中亞真係瘦左好多之餘
亦唔容易肚餓

我見到竟然有Egg Benedict叫
而且係一叫就上兩隻!
價錢!!! 29蚊港紙!!!!
雖然擺盤普通 但起碼係Egg Benedict
上面灑左啲奇亞籽 配煙肉
一野吉爆隻蛋 流出來再蘸包
哇 好正
一日食左3隻好正嘅蛋 好幸福

8點零 開始天黑喇
但係因為第聶伯河真係幾靚
我一直行左3km
一路睇住晚霞咁行河邊真係好舒服
加上電話無曬messages (8點姐係香港時間凌晨2點)
又係一個Perfect me time

我最鍾意呢張相

果陣一路行一路播呢首歌 幾啱feel
https://www.youtube.com/watch?v=BQ_0QLL2gqI
聖蘇菲亞大教堂 遲下可能變咗清真寺
新年快樂
你講伊斯坦堡個個聖蘇菲亞大教堂?
已經變返做清真寺
lm
oh屌…入去使唔使除鞋
2022年喇 首先祝大家新年快樂
開首就已經有好多負面消息
呢一年都係需要咬緊牙關過
希望大家繼續可以喺亂流下平安
心照不宣

不經不覺更新左半年
其實旅程仲有大約10日就完
多謝大家一直支持同包容我呢啲無限拖延症
我會繼續更新到最尾架!

今日係喺基輔最後嘅一日
亦都係烏克蘭行程嘅重頭戲
今日 我將會進入切爾諾貝爾地區
深入探索幾十年後嘅災區
同大家一齊睇下
究竟宜家係咩樣?重建?定係依然一片死寂?

再睇下 到底宜家現場嘅輻射
對於小詩會有咩效果

晨勃
正名係夜間陰莖勃起
因為夜晚訓教唔容易知道,但係臨起身就會feel到,所以叫晨勃

唔知係咪呢度啲人喺床未訓夠
出來做YOGA都要訓多陣
所以...

唔可以唔提下
佢地公園嘅凳真係幾好坐
好人體工學feel
直接挨喺度訓下睇下書碌下電話
唔知大家幾耐無去過公園休憩下
得閒真係要放低手頭工作
適當時候去感受下大自然 放慢平時嘅腳步呀

笑左
以為樓主又棄
pish
樓豬呢
2個鐘之後
小巴停左喺Chernobyl區域嘅邊界
因為Chernobyl係特別嘅禁區
我地到左之後要全部落車
然後再將護照交俾門口嘅人登記先可以入

由呢度開始就見到
啲路開始爛爛地
始終係災難發生之後都無打算重建
最多嘅都係鋪路
我稍後再解釋點解

進入Chernobyl會有個牌匾
標誌著我地正式進入Chernobyl區域
圖案都可以睇得出
佢係一座工業城市 特別係核工廠
後面都有用烏克蘭文寫明 Bumpy Road
沿路都唔算係好平坦 un下un下咁開入去

開到中間有個叫Star Polin嘅地方
中間Trumpeting Angel 孤獨嘅天使
吹奏著哀歌悼念遇難者

呢個地方好似鄉村小路
小路嘅兩邊就係寫著一個個路途兩旁原先存在小村落

導遊解釋:
"People were told to evacuate for just 3-4 days,
that they do not need to pack too many things.
It was claimed that the accident is mild and will be fixed soon.
They were able to come back, but eventually we all know,
this takes forever, at least not in decades."

順著行見到啲牌係白色

調轉行就係同一個村莊名 但係用黑色
代表條村其實已經消失不見
Pure sadness

行前小小有個紀念碑
係紀念救災行動中英勇殉職嘅消防員
其實 大家都知道
入得去現場都係九死一生
咁高輻射 有命繼續生存都係苟延殘存
我好佩服佢地果種大無畏精神
無佢地嘅話 可能死嘅人仲多
擴散嘅範圍仲大
Salute.

我覺得有啲諷刺嘅係
無論村莊又好定係村民都好
消防員死晒都好
列寧像仍然屹立不倒
究竟當時仲係咪佢地嘅精神領袖
喺呢個絕境當中
呢份信仰/希望仲係咪能夠作為佢地嘅精神支柱呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞