[重開再更新] 中亞東歐風情畫 - 畢業遊

550 回覆
142 Like 14 Dislike
繼續寫plz
樓主呢
睇完個post
決定要人生要去返次遊牧民族大草原加烏兹別克
真係好撚靚
行完街發覺都差唔多要翻去

講下普通超級市場嘅價錢先
自己細個成日喺電視聽L'oreal Paris賣廣告
覺得好似係名牌咁 所以睇到覺得好平
500ml洗頭水 30蚊 邊度搵
結果就買左幾支來洗
不過宜家發覺 正傻仔香港都有 而且唔係平好多

東歐國家牛奶分分鐘真係平過水
呢支奶9.5 1L 而且隨隨便便就買到4.5%甚至6%嘅奶
對於我呢個未戒奶嘅人來講 好幸福

果汁4.5一支 不過可以留意下
佢得10%係果汁 果陣無認真睇
所以支野幾甜 唔係好真
可樂正常價 2.5一支

燒鵝嘅味道 蔗渣嘅價錢
我諗烏克蘭最適合用呢句形容
烏克蘭真係一個超級affordable嘅國家
歐洲建築同風格
物價出乎意料地低

如果覺得中亞俾你嘅感覺太harsh
要翻啲現代化有地鐵嘅地方
又要想平平地體驗咩叫歐洲
咁烏克蘭就啱曬啦~

佢地部𨋢都幾懷舊

訓醒教之後去食早餐
今日求其去一間高分嘅早餐店
成台野呢度 45蚊港紙
無錯 係好西式嘅早餐
但係咁平 而且食左咁多餐東歐飯堂
食下西野都唔係好過分姐

超鍾意飲奶+1, 去到西方國家D奶真係好鬼平, 差唔多日日都飲.
UZ 後生仔女英文唔錯
樓主又半途而廢
樓主上水啦
樓主
入歐洲開始
每個大城市都會(幾乎)每日都舉辦Free City Tour
顧名思義 免費導賞團
而佢地靠咩搵食?當然係90%靠你嘅Tips
當然唔係必需 你覺得佢講得好嘅
咪俾囉 無強制

12點準時係Independence Square 獨立廣場集合
導遊撐著Free Walk Tour嘅遮作為識別
慢慢聚集左10數個人圍喺佢前面
主要都係歐洲面孔
我應該係唯一一個亞洲人

路線由獨立廣場開始介紹
歐洲好興呢啲距離指標
姐係話由宜家身處嘅地方去唔同嘅國家/城市所需嘅公里數
例如我離開烏克蘭去邊境城市Lyiv就要465公里

喺2013年,呢度都曾經發生烏克蘭革命
事關時任總統終止同歐盟簽署協議而親俄
導致引起民憤
當中導致125人喪生

跟著我地上左山
Saint Vladimir Hill
可以話係基輔嘅地標
上面山除左有著名嘅教堂之外
亦可以一睹歐洲第四長嘅Dnieper River風貌
睇到呢啲景色
好清楚知道自己真係踏入歐洲
係水 係樹 係濕氣
而且仲要係八月
可想而知其實天氣都幾熱
一去到中午真係會出汗

樓豬is back!
呢排真係少咗好多遊記睇 多謝樓豬咁有恆心
記住你個標題, 繼續加油.
綠帽唔怕戴

大家下一句通常係

最緊要除得快 定係 仲可以防曬?

山頭嘅聖米迦勒金頂修道院
離遠就睇到佢嘅金頂 同埋天藍色嘅外牆
分外有格調 而且個顏色配搭有小小似國旗色
個人覺得成件事都好夾呢個國家

雖然個人無任何宗教
但係只要入得清真寺或者教堂/修道院
我自己都會安靜 唔會騷擾任何人
尊重翻個場合 如果俾影相嘅都係要守規矩
唔開閃光燈同要較震機
睇住佢地嘅建築同設計
感受一下屬於呢度嘅宗教味道

唔少人都會入黎祈禱同埋禮拜
所以作為遊客參觀就唔好製造聲響啦
因為都會有零星大陸人係度放大自己喉嚨嗌
Behave yourself la 唔該

烏克蘭外交部 死氣沉沉嘅白色

喺呢度導遊同我地分享左佢自己一個故事
佢想講講烏克蘭政府機構嘅貪污腐敗情況
"我自己張駕駛執照係買翻來
大拿拿用左幾百蚊USD賄賂考官
你地可能問有無搞錯
但係我想同你地講下正常程序係咩
正常程序係 你要去駕駛學校報名
俾錢請教練 然後揸翻半年去考試
考試嘅時候都仲要俾錢
賄賂考官!"

I need to bribe the officer either ways
so why border wasting time?

花咗三個鐘由頭睇一次!

想問樓主:
1. 吉爾吉斯Karakol 登山一天遊夾咗幾錢? (唔確定,但好似唔見價錢)
2. 既然當時白俄唔俾你由莫斯科飛明斯克,咁點解你唔買 MSQ-KBP-MSQ,咁咪可以即日返明斯克? 其實幾年前俄駐港領事館網頁有講過除咗俄/白俄籍旅客,其他國籍乘客一律唔准乘搭俄白兩國之間跨境火車/飛機。其實坐Belavia飛Vilnius好平,40€單程30分鐘就飛咗過去。來回好似70€。
3. 烏、吉兩國咁熱,去景點係咪唔可以背心短褲? 我見啲人大多數仲係短袖加長褲。
1.
登山嗰到純車錢
每人大約90港幣,5個人加埋500都唔洗

2.
可能我就係2017年俾俄羅斯機場話重新將白羅斯航班定做國際航班,所以就以為白羅斯都有相應安排而且地勤冇唔俾我check-in,正常都以為係冇問題

點解唔detour去Minsk - 定咗8月中翻香港買好機票,所以一來一回再嘥多一日就唔夠時間去其他國家。而且嗰陣係暑假旺季,我睇過MSQ-VNO要900幾蚊,玩唔起

3.
女人唔知,我日日都踢拖短衫褲
我諗佢地對遊客無乜限制,除咗清真寺,可能女性要着得保守啲
慢慢開始行落山
沿途見到好多graffitis同埋卡通
呢度就係Kiev Fashion Park
但係入面比較多嘅係卡通雕像
或者用小瓷磚砌成嘅壁畫
除左係打卡地點之外
都係一個兒童休憩嘅小樂園
我地呢度放左個10分鐘break
買左杯橙汁飲料 10蚊雞 果然係遊客地方

一路繼續行落去 見到一幅壁畫
名稱叫做"Час змін"
出自一個烏克蘭藝術家之手 花費1個月時間完成
用左
描述2014年有關烏克蘭同俄羅斯嘅事
如果年份無令你Ring a bell
相信"克里米亞"呢4個字大家都應該有聽過
就係講緊俄羅斯佔領烏克蘭領土克里米亞
繼而引起武裝衝突

畫中見到有個六臂嘅戰士喺度同一條人頭蛇搏鬥
認真啲睇個人頭 正正係普京嘅樣
圖中亦有坦克用俄文寫住на Киев (往基輔)

來到呢度 導遊都好唏噓咁講
佢以前一到秋天就會一家大細
帶齊露營工具去克里米亞過一個舒適嘅秋季旅行
絕對係一個度假勝地
自從克里米亞脫烏之後
烏克蘭國民少左一個享樂嘅地方
而導遊亦都話 俄羅斯長期都對烏克蘭虎視眈眈
佢話 因為俄羅斯大約得200年歷史
而烏克蘭有這幾千年嘅歷史
一旦俄羅斯吞併烏克蘭 咁到時俄羅斯呢個大國就可以完成版圖之餘
再Claim自己國家有悠久嘅歷史
佢以"missing piece"來形容俄羅斯對烏克蘭嘅睇法
故此,烏克蘭從未放棄爭取進入歐盟

見到佢咁感概 我都衷心祝福佢
希望未來嘅日子 烏克蘭真係成功入盟
穩住自己喺東歐一帶嘅勢力
可以有番小小power同俄羅斯抗衡

烏克蘭…
世界歷史有樣好得意嘅野就係有文化嘅文明成日被蠻族武力征服
三四年前好想去哈薩克加吉爾吉斯,當時我飛咗去Astana睇Expo,近城隍廟順道去Almaty+Bishkek+Osh,可惜時間同航班就唔啱。剛剛見到你呢個POST,提供咗好多資料同景點!
烏茲別克原來咁靚!
2017年我係一直搭火車去到Astana睇expo
行到腳都跛埋
但係真係做得幾靚
以一個中亞國家來講
可以舉辦到咁盛大都算係幾犀利

我由芬蘭飛去,當時開咗一條夏季航線 Helsinki-Astana。
哈薩克產油,比起其他鄰國富貴好多。 因為當時無plan去其他中亞國家,加上唔想花時間去攞簽證,所以留咗幾日就走。
睇吓明年情況,暫時最想
UZ + KG
一個烏茲別克都夠玩。揀KG係因為好鍾意Karakol。依家KZ暫停咗免簽。KG免EU+UK簽證60日。UZ免30日。下年1月1日TJ免52國簽證,包EU。

烏克蘭基輔去過兩次,物價唔貴,真係唔駛慳住。
有機會想去Odessa同Lviv。啲東正教堂靚到不得了!

爛尾?
未!
純粹近排真係好忙依家打緊
行咗成日之後係時候要填補一下自己嘅胃

烏克蘭既然物價咁平
搵一間好嘅餐廳嚟食其實都唔會貴得去邊
今次揀咗一間排名頭三位嘅餐廳

一入到去就俾佢啲侍應吸引咗
我唔敢太大膽影佢哋
但係佢哋嘅menu就有佢地嘅服飾
因為個個都着成咁㗎
究竟係龍虎豹定係餐單嚟㗎

唔需要再問大奶奶去咗邊
因為喺晒依度
佢哋如果上圍唔夠大係唔會着呢一件
用傳統侍應服代替 包實曬
未大飽口福就先大飽眼福

嗌好嘢食之後
首先就送左餐前酒同麵包
既然都係斯拉夫民族
唔洗問啊貴都知道
呢兩杯係ВОДКА
仲要係青提味嘅伏特加
加埋條辣椒 更加boost到暖胃嘅效果

Cheers

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞