[重開再更新] 中亞東歐風情畫 - 畢業遊

550 回覆
142 Like 14 Dislike
一早繼續飛,訓得超差
成日好驚隔離身邊啲人會偷自己銀包
於是我就將銀包擺入書包,將書包放上去個喼度
然後書包做枕頭,好似平時中學生趴係度訓咁樣,壓住個書包
勉勉強強都安全地渡過左一晚

西安-西寧 四川航空 ¥280

機票我係大約一個月前買
比我搵到桂林-西安-西寧-吐魯番係可以機駁機
而且又唔係貴(坦白講幾平,平過搭火車)

同尋日同一架機 同一個位 同一堆野食
個玻璃窗都係未抹 好油EWWWWWWWW
不過唔理得咁多,因為真係好眼訓,所以一上機就繼續訓
朝早查左吐魯番43度雖然係乾熱,但係咁大個仔都未試過40度高溫係咩玩法,好驚自己會中暑
希望自己死唔去

好陰功一樣野就係,我來緊搭嘅西寧去吐魯番果班機其實都係四川航空,問佢可唔可以行李直掛吐魯番
佢話唔得...
結果要我一落機衝去攞行李再衝翻入去CHECK-IN大堂再排隊...
我由落機去到起飛時間個間隔係得80分鐘...
對大陸零興趣,入到黎剩想睇中亞。
留名。
西寧-吐魯番 ¥139
四川航空嘅午飯/晚飯係巨量
聞名不如見面
淨係個飯就已經係三送
炒蛋、水煮魚、西芹牛肉

再加小食盒,有蛋糕、海帶絲、青海酸奶

食到一半佢地會攞住一甖老干媽係度周圍問人要唔要
一比就比一大羹

我入鄉隨俗攞左小小
撈飯真係唔錯

之後再比個新鮮烤鬆餅,真係好飽
上網有查過
如果吐魯番機場如果達到攝氏45度的話會禁止飛機升降
好驚原機折返

好在,今日因為都大風,所以只係42度

與其話佢係機場
不如話佢係得個跑道同停機坪,乜都無

不過 呢次喺吐魯番感受真係太深
由落機一刻開始,進入Terminal第一次安檢,查身分證之後第二次安檢,攞完行李第三次安檢
由入門口到出門口距離只有30米咁短
已經做左3次檢查,我相信同所在地有關

講個笑話 新疆維吾爾自治區

我諗全冷氣火車都有啲影響嘅

去到中亞啲火車係開窗無冷氣
吹下風 睇出面啲風景變遷
個感覺真係好正
睇樓主既圖文,好似自己去緊旅行咁
留名
等後半part
吐魯番交河機場
坐落喺吐魯番市中心大約10公里外
隔離就已經係吐魯番北火車站 比起舊有吐魯番站近左唔少
機場/火車站已經有公共交通去hostel

短短半小時嘅車程
已經感受到究竟勁共對維穩功夫落得幾夠
圖片真係唔算多,因為我真係驚比人發現然後咩都delete曬
我盡量影,希望大家唔好介意少圖

每架巴士前門會有一個安檢員揸住支安檢棒掃曬你全身
司機位有鐵網圍住,防止有人劫車/傷害司機

沿路風景:
每1公里就會見到有警車巡邏
每個十字路口都有警崗,越繁忙嘅街道,個警崗越大
油站出入口同橫鐵鎖住
需要出示身份證、駕駛執照再問話先比入比出
我諗任何一個省份或者自治區(應該得廣西同寧夏係無事,西藏情況唔洗講,宜家內蒙古教育廳打算加強漢語教學及減少以蒙古語授課)都唔會有咁嚴密保安措施...

政府機關甚至用到邊境級數嘅鐵閘同埋路障
任何車輛無辦法直接入到去

大約1.5公里就會有設置路障,行車人士需要降低車窗先比通過
更誇張係,每隔一支燈柱就會有報警代碼,只要打110再講個number公安就會知道你嘅報警位置

睇電視睇新聞睇短片知道個壓制手段幾咁滲透城市
但係未係好feel到果種真正高壓,implant左落城市嘅壓迫感
依家親身感受到曬

正當我比眼前景象震攝到仲覺得難以置信嘅時候
巴士經過一間面積好似屋邨7仔咁大嘅清真寺嘅時候
門口竟然企左10個公安
手上面都握著尖而長嘅鐵棍
防止任何人進入
我真係唔係好敢影相

有條短片訪問一個喀什維族人
佢話不准進入清真寺之外
甚至有朋友被迫每日重要朗讀並歌頌習總嘅政策同綱領
禁止進行同自己宗教有關嘅活動

最近有關吐魯番聽得最多嘅,應該都係集中營
百度地圖喺命名上面用到“退役軍人事務局”
但係乜退休軍人要咁大地方搞事務?

當下我真係切切實實地感受到
勁共喺打壓言論、異己方面做得幾咁出色
同時感受到維族人嘅無力感係幾大

以下呢一句真係好UN耳
有種此地無銀三百兩嘅感覺
未試過一落機心情咁差
因為真係好震撼

睇到溫度之前,我想講講我個cap圖畫面
無錯我係用iPhone
VPN黎講都係基本野
2018年其實4G已經發展蓬勃,三四線都有4G啦
但係新疆地區只有3G網路
原因係因為4G網路技術
對於當時公安機關來講仲未可以100%監控網絡
為左確保監控得全面
當時新疆出左4G之後幾個月都無就重新限制
回到3G網路

以我所知,2019年新疆開放左4G了

正午溫度44度
相信43度都夠震撼?(我之後都有試過46度真係暈暈地)
呢一次算係我第一次經歷攝氏超過40度氣溫
我諗應該唔少人知乾熱其實都叫做涼爽,因為唔似香港嘅天氣咁濕熱,成身好似好唔自在咁樣,輕鬆變水人。呢度係內陸地區,都係屬於乾熱

究竟點樣去形容攝氏40幾度嘅乾熱高溫呢?
我諗最佳嘅解釋就係
你而家身處喺一條油尖旺橫街窄巷度
然後有無數嘅分體式冷氣散熱機同時向您噴熱氣
你會有啲呼吸困難,而且皮膚好似一個熟透+比橡筋綁住嘅西瓜
隨時下一刻皮膚就會自動炸開

我一落機場就已經覺得成個身體比熱氣包圍住。的確個感覺係好乾,但係同時亦都好焗,每一寸肌膚嘅水份都快速地被蒸走,而我自己冇任何補濕嘅護膚品 男人老狗帶乜鳩護膚品
旺季要1600+
對唔住貧窮限制了我的想像
當時自己儲左20K用來比成個trip用
我果陣擔心到時去到歐洲會用好多錢
所以前期都勒緊褲頭慳得就慳
夏天去新彊熱死自己
我係癡線架
去親旅行近乎堅持自己一定要帶喼
帶開26吋
每次好似走水貨咁因為想度度都可以帶啲特產/手信比娘親

衫褲嘅話我大約帶5套左右 以防幾日都無得洗衫
另外都要帶翻一件冷衫同一件薄風䄛
基本保暖措施
我重要有7日係烏茲別克
熱到真係暈暈地
啲人都話我傻撚左
好去唔去 暑假去新疆中亞on99
大約一點半左右到HOSTEL
第一時間真係走去沖個涼先
一來已經一日無沖涼,癡立立好辛苦
二來真係好熱好熱,啲皮膚好乾,可以順便濕潤下都好

吐魯番最出名就係火焰山
所以沖完涼出來就問HOSTEL個人
結果個HOST話
無架
無車架
無巴士去架

要行程嘅話可以係我呢度出發一日團
share taxi 85蚊一個人
去曬成個吐魯番嘅景點
不過最快都要聽日出發

我心諗我聽日一早就898喇喎,無乜可能慢慢搭,而且大陸嘅景點唔係個個都好stunning。自己試過去一個5A級景點嘅公園,點知仲衰過九龍公園

搞完一大輪再涼翻個身之後,望一望個表已經3點。我問佢咁可以做啲咩好,佢話叫我去附近嘅吐魯番博物館「那裡也挺好玩的,可以去一下哦」

咁好啦,信佢
反正行過去都只係1公里
好熱好熱,當熱到40幾度嘅時候,身體反應已經同30度嘅濕熱一樣,汗流浹背,同宜家個天氣一樣,瞬間變落水狗 。

而且真係大晴天,遮蔭好重要,特別係入室內,如果唔係宜家先第二日就中暑會好柒

所以我加快腳步去。到達門口又係安檢,佢地仲設有閘機,要拍身分證入,我唯有show回鄉卡比佢開閘。入門口之後再去詢問處攞門票

「香港人,來旅遊的嗎?」
老實講,就算我係黎炸鳩左個博物館或者洩密,我又真係會咁坦白咩?個人估應該係可能防範外地記者採訪?早前BBC中文攝製團隊都有深入再教育營,不過都成日比人阻住曬,甚至成個採訪人地係排好劇本
不過諗多無謂,都係最好老實、平心靜氣講,否則隨便的你返去行政拘留不成問題
呢度比我嘅感覺真係好嚴。

屌 入到去 相機都費事舉起
一黎,得一層,上層裝修,但偏偏上層講得比較多歷史。有個遺址嘅頂幾靚就影左,有啲似莫高窟嘅頂咁colourful

二黎,佢地有展品係出土乾屍,我自己覺得掘翻人地出黎已經係大不敬,如果你仲影相會唔會再過份小小 Anyway 可能你話一切為考究歷史用途
不過我自己覺得唔係太好,死者為大所以我都係無影

因為個館開放嘅展館實在太少,我好認真咁睇都睇到9個字,都真係佩服自己

但我一路都覺得,無理由呀,吐魯番最出名嘅景點就係火焰山,無咩可能無巴士去。而且依家係算係旺季+夏令,日照咁長,通常都會開放好耐,所以我決定去巴士站博一博,睇下(仲)有無巴士可以去得到。

門口棟左2條友問我去哪?我一開始以為係啲保安就如實講目的地,結果佢地只係黑車佬講返同Hostel嘅人一樣嘅嘢,唔同嘅係價錢由¥85變咗¥200。礙於佢地好似好想欄住我,我決定扮入去搵廁所先入到去

——安檢and安檢sssssssss之後——

(新疆個個人都講維吾爾語,個感覺好似去左土耳其咁,因為維吾爾語係突厥語其中一個語系嘅分支)
售票窗口嘅呀嬸話,有得買去,架車中途停火焰山,
但係無得買番。

屌呀?
20幾公里喎師父,無得翻?
佢話我需要喺落車嘅地方對面等車
等幾耐?唔知
容唔容易上車&有位?唔清楚
簡單來講 - 緣分到了,巴士自然來

不過我諗既然一場黎到
4點坐到11 12點仲悶 去啦屌 頂硬上
巴士15蚊
終點站係鄯善,離吐魯番130公里

巴士好焗,即使開左冷氣都係焗
熱空氣真係有種窒息嘅感覺
唔好中暑死呀!!!!!!!
拖喼最煩應該係遇到石春同沙成日要抽喼
不過自己長期都用喼去旅行強而有力嘅臂彎
雖然係應該體驗下火焰山有幾熱
不過熱到咁都冇心情玩
中亞夏天會唔會熱到啲人日頭唔出街 夜晚先出動
好睇 支持

本身都想今年去中亞
1個鐘頭車程,瞓咗大半個鐘
任何空閑時間都真係要把握休息
到達路邊之後司機提醒我哋落車
落車行過對面就係個入口

周圍又係無遮擋
喺我諗緊到時點樣等車之餘又死唔去嘅時候
出現左一個都係同我差唔多大嘅𡃁仔
發覺原來佢同我坐埋同一班車
佢主動走過來同我打招呼
話同我一齊做個伴喎
是但啦最緊要唔好太煩就得
我相信佢一個人都唔會對我做啲咩掛

門票40蚊,學生價20蚊
去到先醒起仆街無帶學生證要比全價 因為我張學生證擺咗喺第二個銀包度,二第二個銀包擺咗喺Hostel
算啦$20豪比狗
好唔好彩地,佢嗰度淨係收現金
跟住個𡃁仔話無現水,叫我幫佢比
佢微信過翻比我

2018年大陸喺手機支付方面都真係幾全面,當年香港要整個NFC八達通都唔得
甚至係Android機有咗八達通之後, iPhone搞咗好耐都未有

有時真係不得不承認香港有某啲地方係真係要落啲功夫去追
除咗手機app俾錢之外,係烏克蘭人哋都可以直接拍信用卡
依家2021年巴士終於可以比信用卡等等,足足落後左人哋差唔多三年
我唔係話淘汰現金支付,亦都唔係討厭八達通
八達通真係壟斷左成個香港嘅簡易支付市場
香港依家先全面擴闊電子支付個方式同使用範圍
Apple Pay, Android Pay, PayWave, 銀聯閃付等等都早過微信支付寶支付,但係用咗三年先去到依家嘅普及程度

正題
火焰山比吐魯番更加熱
氣溫大約45-46度,特別係下午
本身已經陽光充足,重要已經曬左半日
火焰山嘅熱氣籠罩着自己成個身體
我依家去等同自尋死路
冇錯 我準備要死啦

既然係火焰山
自然有有關西遊記嘅銅像等比人影相啦
不過撇除佢果啲公仔個樣好奇怪之外,曬左成日嘅銅像
你俾啲金屬咁樣吸熱,真係蛋都煎得熟
唔好話喎,嗰度真係有一個場地俾你即場煎蛋
不過要$10一次傻的嗎
特別係佢中間支金箍棒,好難會靠近佢甚至觸摸佢
附近仲有鐵扇公主同牛魔王銅像,唔影了,因為更加醜

真係好熱好熱,近乎無雲嘅地方,寸草不生,地下散發著好大陣熱氣,千奇唔好著拖鞋,輕鬆融化。呢度因為無遮擋,所以都會有風吹嘅,但係每一下風都係熱風,再夾雜住一啲沙塵,打落黎唔痛都覺得煩。

老實講我好佩服玄奘騎住匹馬就翻越到座山,又熱,又無任何補水嘅地方,靠住件焗得死人嘅袈裟,竟然捱得住,真係忍耐力高。
我自己行左一陣就已經蒸干我喉嚨之外皮膚都痛

最慘就係因為我同個大陸仔一齊
我要幫個大陸仔拍片放上ON9抖音加工
抖陰其實好嘔心,完全係荼毒大腦
佢仲要配埋啲垃圾音樂,成件事好尷尬
睇到啲片又柒,佢又重覆播左10幾次條片去check做得靚唔靚
好心啦,用得抖音已經柒。
不過幫佢拍片嘅過程真係好撚好笑
佢做埋啲好弱智嘅動作
又撥頭髮又懶型又叫囂弱智仔有樣睇!

我地行左1個鐘,佢已經頂唔住要準備走
同埋咁高溫嘅情況下,電話會因為電池過熱而自動開啟保護機制熄機
影到一半我係完全開唔着部電話
坐咗喺小賣部差唔多半個鐘個電話先開始涼
甚至已經係買咗一支冰水擺喺部電話上邊幫手降溫
去呢啲炎熱又乾燥嘅地方旅行
千祈要珍惜買水嘅機會
帶2L水都會好快飲曬
下面派膠 鳩畫架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞