[重開再更新] 中亞東歐風情畫 - 畢業遊

550 回覆
142 Like 14 Dislike
普遍物價真係同你講嘅一樣
20蚊內都有交易
我去親都係遊客區域 所以偏貴
慢慢去啲up dup嘅local餐廳仔
20蚊內都可以食到好豐富

想講就係 佢地嘅生活水平真係可以好低
因為去到後期西北地區Nukus係勁多乞丐
講緊係會衝出來問你攞錢
當時我唔識 直接行走左無比
宜家諗翻有啲後悔無比
始終幾蚊雞可能都夠佢地一日3餐
因為薯仔洋蔥先一蚊一公斤
我諗佢地真係連三餐溫飽都成問題
最後一日Bukhara
早餐好平平無奇
由羊肉糜Somsa (samosa) 加幾件cake同餅
乾曾曾 最好自備大支水
之前都講過我每日都會自備最少1.5L水一支
雖然真係好重 每日咁樣咩住 再加其他equipment
真係練成麒麟膊頭
懷疑個德國妹未酒醒
一早能歌善舞咁企曬上凳唔知做咩

一早無咩想行 所以第一次喺hostel hea
因為hostel嘅dorm個冷氣好夠好舒服
所以再入去篤手機篤到12點先出發
點解?因為12點又肚餓HAHAHA

唔知點解 烏茲別克嘅街市
雖然格局好有大陸啲街市feel
但係都feel到好濃厚嘅異國風情味
我諗主要嘅分別係
烏茲別克街市前面都會有好大笪空地
比人離遠就望到個街市好鮮明咁棟係度
我發覺2018嘅自己
成日驚言語不通麻煩到人
所以好多時都係寧願上網查攻略
都唔打算指手畫腳問人
其實唔問多啲大膽啲反而會麻煩到自己
例如: 劣食,搭車比人湯etc
2019年嘅我簡直係大變化
去邊個國家都學少少嗰度嘅語言
常言道 路在口邊 真係唔好怕羞
問多啲人 方便嘅係你自己

今日去街市路過左一間串燒鋪
好香好香 烤雞烤羊!
問佢幾錢 雞肉4蚊 羊肉6蚊
鍾意羊肉嘅我 2羊1雞屌住先!
因為其實都幾大串 所以我粗粗地要住3串
雞肉係俾雞胸肉 你唔好以為燒完會好老
佢係控制得好好 極度嫩極度juicy
同埋佢唔係點落調味粉
因為本身肉已經醃過 所以落左小小孜然粉
令到味道再昇華多一個層次
唔似得深圳果啲 係咁落好似唔洗錢咁
個老闆娘再灑左好多洋蔥比我食好正
我額外加多左2串雞同埋半個軟饢
好飽 買單26蚊 好爽
果然local啲嘅餐廳先可以食到好西

中亞人大部份心地都好好,遊牧民族講雷氣
果時10月係khiva古城行,咁啱好凍入左間賣串燒,samsa,係食過最溫暖既一餐
好鍾意串燒, 燒肉....
至於孜然粉真係....點講, 係好香嘅, 不過陣味太勁, 蓋過哂d肉香
樓主唔洗食菜同生果
所以生痔瘡
西瓜同蜜瓜可以食到懷疑人生
視乎你想便秘定係肚屙
我19年去已經有日頭火車Bukhara直到Khiva喇
中午12點上車6點落車
架火車無人近乎包車超舒服
同樓主一樣,想多啲人識得欣賞中亞但又驚變到周街遊客
Chashma Ayub Mausoleum
名爲Ayub的井
Ayub 係猶太教入面嘅中心人物
傳説佢來到呢到
同佢D馬仔開墾左一口井
據説呢個建築係花刺子模時期建築風格

雖然唔知現場呢口井係咪同以前口井一樣
但係都見到 唔少中年 / 老年婦女
真係攞左好多個大大細細嘅水樽
前來呢到裝水
啊係 呢度免費入場
所以先會有咁多本地人
其他城市 / 著名景點都要收費
所以本地人出現係比較罕見
我無深究佢地D服飾
但係都鮮有見到係戴頭巾 通常戴回族帽

呢度都有畫描述以前嘅境況
就係唔少人靠呢口井 擔水翻屋企
宜家2018年 大家都一直有用井
只不過就唔係好似以前手動打水
宜家應該發展到有BUMP抽水 畢竟用左咁耐
水位應該低得好緊要
直接抽水上來仲有水龍頭

方便大衆 我都入鄉隨俗
抽完即刻飲
WELL 就係TAP WATER水喉水嘅味道

英文不通嘅情況應該幾難周街遊客
終於追到live
🕐
樓主棄po
樓主唔好潛水啊喂
喺Bolo Hauz Mosque嘅對面
就係Bukhara 最大嘅建築物

THE ARK

我起初以為係人造景點
因為真係好大啦 而且夜晚牆上面會有燈飾
所以感覺好現代化 其實非也
成個方舟建築係堡壘咁樣
有多個出入口 以前係統治者嘅居所
宜家當然係遊客勝地啦
因為Bukhara當年2018公共交通唔多
所以有好多景點都係要圍繞方舟行半圈再直行
覺得佢好阻定
方舟之大
以前入面係有一個城鎮
個等級就好似以前京城咁

入面可以俾你爬上堡壘其中一個塔
飽覽Bukhara風貌
你見到普遍都係2-3層樓高
我好鍾意呢啲景觀
真真正正睇曬成個城市
香港?
我諗你唔上山都未必睇得到(IFC ICC都得)
Sorry影得矇小小

因為食得太多劣食同埋伏野
今晚決定食啲普通野
錫紙燒雞 23蚊一大隻 加支水2蚊
支水雀巢嘅 簡簡單單又一餐 咪算囉
對唔住 我又無食菜
來到烏茲別克我真係忙到Chur到
連生果都唔係好記得食
但係So far啲便便都正常
懷疑身體已經接受左呢到嘅野食同埋纖維(which is 無)
之後翻到東歐國家就再再適應翻有菜嘅生活(下回分解)

食飽雞 留喺hostel無野做
決定自己毒毒地出去行下
食完雖然已經8點
但係中亞夏天嘅日照時間好長
基本去到9點半先完
所以8點鐘嘅感覺同6點一樣
而且呢個6點嘅夕陽仲維持1.5倍時間
好多細路喺球場踢波
雖然設施比較簡陋 你見唔到啲咩綠茵草坪
但係唔知點解 我鍾意呢啲feel
好原始之餘 仲見到佢地玩得好開心
講緊足球都唔似足球 黑色一個皮球
龍門無網 得個框
你就感受到咩係知足帶來嘅快樂

反觀香港好多人肉球欲求不滿
equipment要最好
電話要最勁
車車要最新
食野食最貴
好似樣樣都要爭第一咁
甚至有時候為左追名逐利不顧一切
到頭來自己得到呢啲 但係已經失去左初心
有時候 只要有得體驗 就已經足夠

2021年嘅我睇翻以前嘅自己
慳呢到嗰到去旅行 為體驗
都無點諗過要最豪華享受
搭車二等座 買平機票 住Hostel
原來已經好開心
但依家自己買呢樣果樣
希望自己擁有最好
但係發覺得到一切之後
隨之而來嘅係空虛
開始覺得自己咁樣追呢樣果樣好無謂

好想有一日可以盡快開關
唔係講笑 每分每秒都掛住自己啲旅行
搵翻尋找快樂嘅初心
haha sorry小小感性

點解會叫做Virgin Forest

要用下腦, 有d辛苦嘅旅行, 其實先係最正.
支持
真心好睇
日本都係咁㗎姐
Lm
點解我仲keep住咁好精力出夜街?
因為烏茲別克差唔多完喇
倒數第二站 - 沙城 Khiva 今晚出發
凌晨4點火車 3點鐘喺Hostel出發
不過我無可能死撐到3點
所以10點半上床訓教 鬧鐘教好2點40起身
唔知大家會點樣教鬧鐘呢
我自己係一鬧就醒嘅人
我會set 0235同0240兩個
第一個其實我就已經醒左
但係防範自己唔小心再訓
所以0240都係需要嘅 (雖然我醒左就唔會訓翻)
旅行措施要做足!費事再Miss任何一程車

2點40起身 洗好臉執好行李
2點55分先肚痛 來個快痾
我好憎我個肚 總係喺唔適當嘅時候肚痛
成日好想切走成個屎忽

夜晚咁樣book的士都係30000SOM
30蚊搞掂 點解可以咁平 好爽
Bukhara火車站真係太遠
所以好多人直接搭的士
所以車站只有零星Backpacker會搭
大家搭得嘅除左鐵路膠之外
其實都貪佢鋪床 有得躺平真係唔同啲
欸 係咪唔可以咁講 應該講訓低HAHAHA

火車準時3點半入站 4點再開
我梗係把握時間衝出去快啲上車
自己嘅車廂係19卡 眼見出面就已經係車尾
ez啦即刻問附近果下
Какой номер у этого вагона? What number is this wagon?
佢答我 пятый 五卡...
原來車尾呢邊先係細number...
於是我拔足就跑 佢後面問我 Какой ваш?
我答: девятнадцатый 19卡...

抓緊時間訓教喇
呢架車開6個半鐘就到
姐係大約10點半 (我當佢遲半個鐘11點)
加上啲人好早醒
再加上列車員一早就收被單
所以剩翻大約4-5個鐘訓
把握時間訓教

結果我八點半就醒左
一醒之後發覺
周圍都已經係沙漠 電纜已經唔見左
2018年Bukhara以西係無電氣化
純粹靠內燃機車 所以即使係車尾
都可以聽到轟隆轟隆嘅聲

9點鐘 有早餐賣喇
列車員端左一盤炸物 全部一樣嘅
我無問係咩啦 因為問左佢我都未必知道係咩
所以我純粹問幾錢個 1000SOM 1蚊個
抵屌 但為免難食 我買一個算數太多中伏經歷
一食 Well 唔值1蚊嘅野 係炸麵團
成個只不過係搓好嘅麵團攞去炸
根本就無味 講緊鹽都無 好寡
不過是但啦1蚊 當填下肚就算

你睇下綠色衫啊姐幾唔滿意就知道其實可以有幾好食

當初我好驚呢架車會跨境入土庫曼
因為就咁睇map 佢火車軌好似直入土庫曼係最直接
所以為此我特登email去問
佢話唔經 我先無咁驚
呢到火車都係 朝早基本上你如果訓下鋪
習慣性係讓鋪床俾上格床坐落來

11點正 delay半小時到達Urgench
西北部特別荒涼 可能啱啱開始規劃
所以好似keep住起野 條街超闊
但係搵個人睇下都無
有種Ashgabat / 平壤嘅感覺 有街無人行

2018年 Urgench去Khiva要再駁Taxi
經了解都有巴士 但係我出站之後我諗走左車
所以算啦 Shared Taxi 最快 10蚊個人
不過呢條友唔撚老實 其實我睇住Google Map
我住嘅Hostel係一入Khiva就差唔多到
佢兜撚曬全部人先再送我去再收多我5蚊
對唔住我係無用 當時無話佢劏我
俾左15蚊宜家諗起都覺得自己無鬼用

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞