[集中討論] AlphaGo VS 柯潔 (2)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
上面一大片就咁冇哂

MOLAMOLA

有無得隔硬搶,好似無入手位

上中
alphago又行穩陣棋
白棋唯一最後機會出現了
白四7,七7 搞咩
係咪已經無人睇
星期六反而冇人睇
睇緊,影多d 棋盤la....
四眼仔拍michael好過上次個個肥仔
柯潔個樣
四眼仔拍michael好過上次個個肥仔

佢起碼會問下D make sense既問題 唔會係咁搞爛GAG
好絕望
柯潔個樣

佢個樣絕望到想喊咁
好絕望

對手唔會攰,冇情感咁碾壓過來
好絕望

唔係碾壓過來

而係lead住就行d 鳩棋/安全棋比你追下
追到貼又屈下你機
點捉都好似比佢玩弄緊
希望可以鬥到官子
頭先直播3:02:02 alphago落完第119手個timer無轉到
希望可以鬥到官子

就死啦,官子,輸幾十目牙?
好絕望

唔係碾壓過來

追到貼又屈下你機
點捉都好似比佢玩弄緊

呢個係佢algorithm特點 只考慮一步棋既結果係贏定輸 唔考慮贏幾多輸幾多決定

對alphago黎講,lead緊5目時,下步棋賺10目同蝕5目都係等價,揀蝕5目既棋係有可能;現實仲可能仲有好多條路,但正解得一條,lead得愈多佢揀唔中正解機會愈大。因此alphago優勢退讓係假象,真相係佢本質上唔知道邊隻先係賺最多目數既棋,只係有能力喺均勢時扮到好似識咁。
希望可以鬥到官子

就死啦,官子,輸幾十目牙?

睇屙潔個樣,隨時投子
好絕望

唔係碾壓過來

追到貼又屈下你機
點捉都好似比佢玩弄緊

呢個係佢algorithm特點 只考慮一步棋既結果係贏定輸 唔考慮贏幾多輸幾多決定

對alphago黎講,lead緊5目時,下步棋賺10目同蝕5目都係等價,揀蝕5目既棋係有可能;現實仲可能仲有好多條路,但正解得一條,lead得愈多佢揀唔中正解機會愈大。因此alphago優勢退讓係假象,真相係佢本質上唔知道邊隻先係賺最多目數既棋,只係有能力喺均勢時扮到好似識咁。

但佢對手就會諗

屌 去到呢一步 佢鳩揀都仲係lead緊
賺10目果步又係90% win
蝕5目果步都仲係90% win
]
好絕望

唔係碾壓過來

追到貼又屈下你機
點捉都好似比佢玩弄緊

但佢唔係追求一直學棋既最佳解。一直個圍棋logic 係要搵最佳一手,但alphago 唔係以最佳為目標,所以個思維好唔同。以勝負來說,唔係best move 先係正解
柯潔是咪喊緊
手都震埋
樂在其中

痛苦不堪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞