[集中討論] AlphaGo VS 柯潔 (2)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
日程:
5月23日 - AlphaGo VS 柯潔 (三番棋第一局)
5月25日 - AlphaGo VS 柯潔 (三番棋第二局)
5月26日 - 古力+AlphaGo VS 連笑+AlphaGo (聯棋賽,同隊選手一人一手棋)
AlphaGo VS 時越+羋昱廷+唐韋星+陳耀燁+周睿羊 (5位世界賽冠軍組隊)
5月27日 - AlphaGo VS 柯潔 (三番棋第三局)

本POST於大會進行期間將進行棋局旁述、研究、討論及分享
無論識唔識圍棋嘅巴打都好,都歡迎一齊討論
發問之前請先參閱FAQ,以免好似上年舊登AlphaGo Post咁頁頁都有重覆問題

FAQ:
1:夠鐘會點?
> 讀秒秒內要行一步,有3次機會可以讀秒,用晒呢3次機會之後都係無出手就直接輸。
2:AlphaGO自己打自己會點?
> 自己會同時輸同贏。AlphaGO每日都會打N局去自我訓練。
3:棋手走出去都仲計時會唔會唔公平?
> 平時圍棋比賽都係咁
4:邊個形勢好D
> 請留意樓豬或其他巴打嘅評論,冇講就即係均勢/未判斷到
5:係咪2:0就唔駛捉埋後面?
> 點都會捉哂5局
6:會唔會世界末日?
> 會
7:李世石勁D定係柯潔勁D
> 李世石過咗顛峰,佢拎世界冠軍次數多過柯潔,而柯潔對李世石係柯潔贏多。
8:個電腦淨係識捉圍棋可以有幾勁?
> 先唔講圍棋可能性係171位數,AlphaGo可以學習圍棋以外事物
9:貼目? 數子法?
> 本次賽事係用中國數子法,貼3又3/4子(即7.5目)
10:如果叫AlphaGo學玩LoL會點?
> 你會俾巴打們Block咗先
11:如果叫AlphaGo學玩中國象棋/國際象棋會點?
> 佢贏到圍棋仲駛向左走向右走學象棋咩
12:李世石/AlphaGo會唔會專登輸/讓賽?
> 淨係知你會俾人BLOCK

Link:
Google Event 官網
http://events.google.com/alphago2017/

DeepMind Youtube Channel
https://www.youtube.com/channel/UCP7jMXSY2xbc3KCAE0MHQ-A
樓主辛苦哂
收官即係咩意思,無知撚一個?
樓主辛苦哂

完全唔遺意已經爆咗POST

就黎完場囉, 照字面解都明喇掛

即係中盤戰鬥完畢,進入到尾段,大家用最後手段去盡量搶多少少邊界上嘅地嘅階段
佐為上身拎扇
14:00 官子階段,白棋盤面稍強,落棋穩定:聶衛平判斷現在柯潔劣勢。雖然官子階段柯潔形勢追上一些,但距離終點越來越近,柯潔翻盤的希望也越來越小。而有人工智能Leela的分析,柯潔勝率僅為33%。AlphaGo收官異常簡明,研究室內眾世界冠軍認定柯潔小敗成定局。

柯潔則陷入思考,不斷的抿嘴,並且把玩自己的頭髮。
佐為上身拎扇

不過唔係佐為嗰種扇
14:00 官子階段,白棋盤面稍強,落棋穩定:聶衛平判斷現在柯潔劣勢。雖然官子階段柯潔形勢追上一些,但距離終點越來越近,柯潔翻盤的希望也越來越小。而有人工智能Leela的分析,柯潔勝率僅為33%。AlphaGo收官異常簡明,研究室內眾世界冠軍認定柯潔小敗成定局。

棋力有限,淨係覺得黑棋散亂收收地皮
26號兩場表演賽
變相俾alpha go有學習機會
柯潔第3戰應該係最難打
兩個主持人係咁自己捉
兩個主持人係咁自己捉

轉左去聽普通話

其實唔係落後好多,盤面差唔多,不過要貼目
btw...想問問 AlphaGo VS 時越+羋昱廷+唐韋星+陳耀燁+周睿羊

係5個1人1手棋定點?

應該係小組討論(我估)
留名
btw...想問問 AlphaGo VS 時越+羋昱廷+唐韋星+陳耀燁+周睿羊

係5個1人1手棋定點?

好似係一齊傾

其實唔係落後好多,盤面差唔多,不過要貼目

我覺得真係差唔多

係5個1人1手棋定點?

人類一步落5粒棋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞