[集中討論] AlphaGo VS 柯潔 (2)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
貼吧有人話AlphaGo
係遇強愈強,遇弱愈弱
達到總係keep住小勝對手既境界

錯唔晒
電腦ai以往設定係贏到就得
佢唔似人類咁諗要贏得更多
所以以前成日出現ai打3段贏1 ,2目
打7,8段又係贏一兩目

唔知alphago係咪咁
貼吧有人話AlphaGo
係遇強愈強,遇弱愈弱
達到總係keep住小勝對手既境界

佢剩係計贏輸 唔係每步效率最大化
為咗提高勝率佢會主動簡明變化
睇哂post 1同2

呢次討論帖垃圾過上次李世一山

SOR
睇哂post 1同2

一係你就理性討論 你呢啲comment同你口中既垃圾冇咩分別
btw...想問問 AlphaGo VS 時越+羋昱廷+唐韋星+陳耀燁+周睿羊

係5個1人1手棋定點?

應該係小組討論(我估)

如果小組討論好大鑊
個個都係頂尖棋手,各有各打法,點夾一步出嚟

我都咁諗 求高手解答

睇下時間有無多d
高手理解棋路係好快
前期捉法可能有d出入
後期係咪靚棋 高手好快會判斷到

以前日本吳清原同埋再遠古d果d唔係都試過幾個捉一個咩
我覺得其實柯潔已經捉得好好

同意

同意
貼吧原文

这才是阿花狗的恐怖之处,你不能说柯洁惜败,就认为他下一盘有机会赢阿花狗。这一切都是阿花狗的节奏:领先多了就下缓棋,加固自己,领先少了就下狠棋,增大优势。阿花狗永远只下99.99%能赢半目的棋,而不下60%能赢1目的棋。这种风格遇强则强,与弱则弱,根本没人能探出他的极限。我去和它下说不定也是惜败

同意

同意

不過我冇睇一開始,唔知係咪真係一開始輸太多
睇唔明上面講咩
貼吧原文

这才是阿花狗的恐怖之处,你不能说柯洁惜败,就认为他下一盘有机会赢阿花狗。这一切都是阿花狗的节奏:领先多了就下缓棋,加固自己,领先少了就下狠棋,增大优势。阿花狗永远只下99.99%能赢半目的棋,而不下60%能赢1目的棋。这种风格遇强则强,与弱则弱,根本没人能探出他的极限。我去和它下说不定也是惜败

屌,佢講就係咩...
睇哂post 1同2

一係你就理性討論 你呢啲comment同你口中既垃圾冇咩分別

留名睇高汁討論

同意

同意

不過我冇睇一開始,唔知係咪真係一開始輸太多

其實互有攻守
貼吧原文

中肯、精警!
利申先: 淨係識好皮毛
想問咩係讀秒?
同埋你地點樣睇到柯潔輸左?
貼吧原文

睇report就知佢究竟係遊刃有餘定點啦
柯生捉得快過石仔好多
睇唔明上面講咩

而家Alpha go 演算法偏向揀穩贏棋
貼吧原文

屌,佢講就係咩...

即係贏就淨係守,輸就盡量攻
睇唔明上面講咩

好似足球咁

AI對香港 又係贏1-0
巴西攻力勁D 識入99球波
佢就贏100-99
永遠贏少少
想問咩係讀秒?

讀秒即係自由分配時間完咗之後,每一手嘅限時
數落盤面差唔多,但係白棋仲有7.5貼目
睇唔明上面講咩

好似足球咁

佢就贏100-99
永遠贏少少

即係贏一球就泊大巴,比人迫和先再去攻
想問咩係讀秒?

讀秒即係自由分配時間完咗之後,每一手嘅限時
數落盤面差唔多,但係白棋仲有7.5貼目

咁每一手限時幾多?
點解人打ai仲要人讓棋?
睇唔明上面講咩

好似足球咁

佢就贏100-99
永遠贏少少

乜足球原來會入到咁多波
睇唔明上面講咩

好似足球咁

佢就贏100-99
永遠贏少少

但担白講,贏一球係贏,贏300球都係贏,贏到咪得囉我又唔明有咩問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞