[集中討論] AlphaGo VS 柯潔 (2)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
有冇人討論下今日盤棋

白棋右上打入之後 黑棋飛壓從而捨地取勢 做中上大模樣 巴打點評

live緊白棋未打入果陣覺得如果黑棋可以係下方快速定型然後脫先守右上角 黑棋形勢應該唔差
有冇人討論下今日盤棋

白棋右上打入之後 黑棋飛壓從而捨地取勢 做中上大模樣 巴打點評

live緊白棋未打入果陣覺得如果黑棋可以係下方快速定型然後脫先守右上角 黑棋形勢應該唔差

下面有D難搶先手 始終係黑棋打入 白棋有主動權
有冇人討論下今日盤棋

黑棋有地方可以脫先咩?
https://lihkg.com/thread/254411?ref=ios

隔離post做乜鳩

分分鐘連今日盤棋都冇睇過
https://lihkg.com/thread/254411?ref=ios

隔離post做乜鳩

分分鐘連今日盤棋都冇睇過

racist
為反而反
午安
無人講琴日個版本可以讓舊年對李世石果個版本3子
趁機宣傳:
高登連登圍棋wtsapp group長期招生
有網上對局&現實約戰&group內比賽&組隊出去打比賽etc
有意者可以留低tg/email

新手 有興趣 soyatau 樓主講得好正
有冇人討論下今日盤棋

兩個頂尖高手半目之差
一時三刻應該都解唔透
CDROM自言自語下

AlphaGo上次對完李世石之後又重新升級過。所以柯潔今次對赛唔完全可以比較。真心柯潔輸半目我當打和架啦。當然我哋可以講輸就係輸,血肉之軀直接同機器比較唔係好公平。即係阿AlphaGo可以不眠不休同你對赛咁你任何人唔食唔瞓點都要輸啦。

有D討論係關於AlphaGo嘅設計。AlphaGo嘅設計係模仿人類大腦。DeepMind只係用圍棋嚟訓練AlphaGo。而佢係可以好似人腦用嚟解決唔同問題而唔係淨係識捉棋。

199唔好意思
https://lihkg.com/thread/207566/page/1?ref=android

呢條post講AlphaGo設計

幾正
急不及待等第二局
有無人有今日個forum既片?
我淨係搵到呢條 勁多回音又同翻譯疊聲
https://www.facebook.com/GOking2007/videos/1364474096921048/
急不及待等第二局

有冇急成咁
有無人有今日個forum既片?
我淨係搵到呢條 勁多回音又同翻譯疊聲
https://www.facebook.com/GOking2007/videos/1364474096921048/

本身個forum係無直播
聽朝幾點?
聽朝幾點?

1030 UTC+8
留名
太早醒咗,想瞓返
關於今日既對局,主要看點應該在於柯潔會否祭出之前對master時講既「最後一招」。

呢招「最後一招」,普遍相信係「執白棋時下模仿棋」。

(Master只應對過黑棋模仿棋,未應對過白棋模仿棋,兩者分別在於黑棋模仿棋時白棋只要正常應對就夠贏;
但白棋模仿棋時黑棋要用針對性行法破解,但呢啲「針對性手法」本身同電腦只行「自認為勝率最高既一著」不符)

整招思路唔係在於真係模仿到底,
而係因為現時對其他仿照alphago論文所做出既AI既特性係「空虛既、憑感覺既判斷力遠強於人類」,「但有具體計算力就比人類要弱」。
由此推論人類棋手會喺前半盤棋盤仲好空曠時失分最多,愈後既步數人類失分愈少,甚至有超越AI既可能。

白棋模仿棋思路在於喺前半盤模仿黑棋電腦既行法,去到中後半盤人類有信心可以行得好過電腦時就開始變招。

目前,中國亦有強於頂尖職業棋手既AI「絕藝」,基礎都係仿照alphago論文,其水平已達「對世界大賽亞軍或更強棋手」勝率90%以上,但於公開測試對局中,對呢種針對性手法毫無還手之力。

現存有三局「絕藝」執黑對人類高手白棋用模仿棋既對局;
分別係1月16日對柯潔(模仿至第34手變招),2月15日對范廷鈺(模仿至第32手變招),以及3月4日對范薀若(模仿至第128手變招)。
絕藝3局全敗,其測試員爾後亦拒絕與模仿棋對局。

不過賽前deepmind方亦表示,面對模仿棋,alphago「應該是不怕的」,但未透露更多細節。
關於今日既對局,主要看點應該在於柯潔會否祭出之前對master時講既「最後一招」。

呢招「最後一招」,普遍相信係「執白棋時下模仿棋」。

(Master只應對過黑棋模仿棋,未應對過白棋模仿棋,兩者分別在於黑棋模仿棋時白棋只要正常應對就夠贏;
但白棋模仿棋時黑棋要用針對性行法破解,但呢啲「針對性手法」本身同電腦只行「自認為勝率最高既一著」不符)

整招思路唔係在於真係模仿到底,
而係因為現時對其他仿照alphago論文所做出既AI既特性係「空虛既、憑感覺既判斷力遠強於人類」,「但有具體計算力就比人類要弱」。
由此推論人類棋手會喺前半盤棋盤仲好空曠時失分最多,愈後既步數人類失分愈少,甚至有超越AI既可能。

白棋模仿棋思路在於喺前半盤模仿黑棋電腦既行法,去到中後半盤人類有信心可以行得好過電腦時就開始變招。

目前,中國亦有強於頂尖職業棋手既AI「絕藝」,基礎都係仿照alphago論文,其水平已達「對世界大賽亞軍或更強棋手」勝率90%以上,但於公開測試對局中,對呢種針對性手法毫無還手之力。

現存有三局「絕藝」執黑對人類高手白棋用模仿棋既對局;
分別係1月16日對柯潔(模仿至第34手變招),2月15日對范廷鈺(模仿至第32手變招),以及3月4日對范薀若(模仿至第128手變招)。
絕藝3局全敗,其測試員爾後亦拒絕與模仿棋對局。

不過賽前deepmind方亦表示,面對模仿棋,alphago「應該是不怕的」,但未透露更多細節。

Agger
我都係等睇模仿棋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞