[集中討論] AlphaGo VS 柯潔 (2)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
等開波
瞓醒
陣間有冇巴打負責CAP圖?
準備開波
開波前古力旁述幫柯潔打一打飛機先
話柯潔執白敢認第二,冇人敢認第一
AlphaGo執黑
柯潔執白

AlphaGo黑1右下角小目
柯潔白2右上角星位

証明我地今日睇唔到打爆絕藝AI嘅執白模仿棋了
#旁述POST#

黑3左下角三三
白4左上角小目

等於將第一局嘅開局,雙方調轉嚟用
黑5小飛掛左上角
其實近年圍棋比較少見到低掛小目
多數都係高掛
但係隨著AlphaGo同埋部份AI都有用,近期低掛使用率又多返

白6脫先,一樣用小飛掛,掛黑棋右下角

黑7小飛係常見定式,另外亦都有夾/尖/拆二嘅手段
想睇模仿棋
hi
做乜今日咁少人討論
點解打3局2勝, 柯潔要兩場執黑呀...我想睇人類執白多D
想睇模仿棋

有喇有喇
白8小飛,照抄右下AlphaGo嘅行法,係咪變種模仿棋呢?

黑9轉為小飛掛進攻右上角,令到柯潔一時之間冇得再模仿
白10小飛,亦都係正常定式
黑11托,又係少見嘅行法
白12扳,黑13扳,暫時都係按照定式嚟行
我是來留名的
白14打,黑15接,白16接,黑17擋住,白18立

以上雙方完全按定式行,冇咩特別
黑19貼上
白20突然點一手,一般嚟講呢種手段都唔會咁早用,不過世界冠軍點話點好啦
黑21跳一下封住先,代表要取外勢?
白22長一手,如無意外呢邊雙方應該KEEP住係咁長
黑23先唔理上邊,喺右邊斷咗一下,可能留啲味道俾後面棄子用?
白24穩穩食住黑一子先
黑19貼上
白20突然點一手,一般嚟講呢種手段都唔會咁早用,不過世界冠軍點話點好啦
黑21跳一下封住先,代表要取外勢?
白22長一手,如無意外呢邊雙方應該KEEP住係咁長
黑23先唔理上邊,喺右邊斷咗一下,可能留啲味道俾後面棄子用?
白24穩穩食住黑一子先
想睇古力打
黑25跳一手,竟然唔係我上面預測嘅兩邊一齊爬
呢個係會導致戰鬥局面早早出現?
我暫時計唔出係點樣,但係可能挖一手,大家各接一手然後斷開?
呢度成為咗複雜嘅計算,我地都係交返俾柯潔長考啦,我地唔係職棋冇人工收,都係唔好為咗佢死咁多腦細胞。
鬼佬好似幾睇好柯潔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞