[集中討論] AlphaGo VS 柯潔 (2)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
Demis Hassabis‏已認證帳戶 @demishassabis 2 小時2 小時前

Incredible. According to #AlphaGo evaluations Ke Jie is playing perfectly at the moment.

2個鐘前仲落得好好, 人類始終都係會有疲勞出錯既時候
古力頭先講到就來贏..老世返左來MISS左..一返來形勢好似又衰返..有無人解釋乜原因..利申唔多識圍棋.

中段埋身戰係柯潔有優勢,但係ALPHAGO 大局觀高左一個層次,
柯潔諗住打劫搞亂個棋局,ALPHAGO話,你打飽佢我唔同你玩
佢會唔會受唔住刺激, 自盡

班職業一早知唔會贏到alphago架喇
柯潔唔係愁輸比alphago
佢係愁點同班大陸仔交代
以前就一直吹到佢天上有地下冇
班大陸仔宜家點會唔恥笑佢者

唔會啦
識棋唔會恥笑佢,唔識棋既根本唔會影響到佢
古力唔係話柯有優勢 突然又認輸既

中國人講野係咁

其實真係有優勢 英文解說都係咁講
但只可以話alphago既思考層次同我地好唔同
所謂既優勢對佢黎講唔存在

每一步都根據當前勝率再評估
點玩
AlphaGo之父:「不可思議,AlphaGo評估柯潔在此時表現完美」

AI 讚人類

無大錯
但兩方都完美,極細微既差異就會導致相差極大既結果
有趣

佢係愁點同班大陸仔交代

好似話阿法狗讓兩字俾班職業都未驚過

阿法狗進步太快
唔知邊個教授話(唔係大陸)
而家既阿法狗同打李世石時既阿法狗打
可以讓兩子定4子
繼續咁樣進化落去
我諗
Demis Hassabis‏ @demishassabis 2分2 分鐘前

#AlphaGo wins game 2. What an amazing and complex game! Ke Jie pushed AlphaGo right to the limit.
Demis Hassabis‏已認證帳戶 @demishassabis 2 小時2 小時前

Incredible. According to #AlphaGo evaluations Ke Jie is playing perfectly at the moment.

好似話係136 步出錯

佢係愁點同班大陸仔交代

好似係三子

AlphaGo的研發團隊稱:「以前ZEN、CrazyStone軟件達到2000分左右,樊麾版AlphaGo達到3000分,李世石版AlphaGo漲3子達到3500分,AlphaGo Master又漲3子達到4500分以上。」而目前暫列人類職業棋手第一位的的柯潔積分為3620分。
嬴幾多目

中盤投降
無話贏幾多

硬要計 盤面20+ 走唔甩

屠埋條龍 去到終盤唔止啦

邊有屠,純碎輸左下角地太大

右下大龍死咗喎

活架
依家做緊咩

有無睇棋靈王架

覆緊盤

咁同柯潔覆個個係?

黃博士,AlphaGo主要研發者,業經圍棋5段
(好似係)

佢係愁點同班大陸仔交代

我個人認為讓3子都得
讓2子就直情係穩贏

中國人講野係咁

點玩

運算能力加machine learning。
古力頭先講到就來贏..老世返左來MISS左..一返來形勢好似又衰返..有無人解釋乜原因..利申唔多識圍棋.

中段埋身戰係柯潔有優勢,但係ALPHAGO 大局觀高左一個層次,
柯潔諗住打劫搞亂個棋局,ALPHAGO話,你打飽佢我唔同你玩

對電腦根本唔存在亂局
全部都係計算之中

佢係愁點同班大陸仔交代

唔會啦

識捉棋既對呢局柯潔既表現肯定為之動容
以內容論係極之了不起既一局棋
依家做緊咩

有無睇棋靈王架

覆緊盤

咁同柯潔覆個個係?

(好似係)

黃博士走左啦

中國人講野係咁

衰啲講 就係畀假希望我地
然後一野打你落地獄

我覺得係我地自己領會錯左

佢係愁點同班大陸仔交代

阿法狗進步太快
唔知邊個教授話(唔係大陸)
而家既阿法狗同打李世石時既阿法狗打
可以讓兩子定4子
繼續咁樣進化落去
我諗

我記得每次update新version係以新version對上一個version有90%勝率而定
依家做緊咩

有無睇棋靈王架

覆緊盤

咁同柯潔覆個個係?

(好似係)

幫AlphaGo落棋個個先係黃博士

好似話係136 步出錯

當ai都話你Playing Perfectly...

中國人講野係咁

點玩

運算能力加machine learning。

其實係一定輸,只不過係睇下ag個學習能力同連算技術
最希望可以開拓到人類係圍棋未開發既地方

佢係愁點同班大陸仔交代

唔會啦

唔知喇真係
可能我代入左香港人果套睇佢地
睇到想喊~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞