[集中討論] AlphaGo VS 柯潔 (2)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
大陸評述數目:5人team 最多60目 vs alphago 最少50目

alpha go 右上搞咩 係咪要輸

落左步好奇怪嘅

死左果堆落左一下落去
奇奇怪怪
大陸評述數目:5人team 最多60目 vs alphago 最少50目

但呢加又唔樂觀

但ALPHA GO 有得食又唔食
又奇奇怪怪
變返一打一了
W + Res
柯潔係討論室話會落果步棋,之後比人恥笑

點知ALPHAGO 真係落左果步棋

潔仔進化

個討論室內係咩討論室
屈機 係咪仲有一場
屈機 係咪仲有一場

聽日最後一場

潔仔進化

個討論室內係咩討論室

我估係棋魂入面成班棋手一路睇住電視機,一路擺譜果種
團戰邊個贏?

潔仔進化

個討論室內係咩討論室

柯潔不嬲係好撚勁
對李世石第二局時,去到第50手,柯潔幾乎秒擺一個變化圖,話李世石咁行有機會贏,結果半年後deepmind公佈返當日alphago認為exactly到第50手李世石有唯一既機會進入優勢,又係行返柯潔嗰步 (同時直播仲有其他高手睇到嗰步,時越,朴廷桓等)
團戰邊個贏?

alphago 中盤贏

潔仔進化

個討論室內係咩討論室

柯潔不嬲係好撚勁
對李世石第二局時,去到第50手,柯潔幾乎秒擺一個變化圖,話李世石咁行有機會贏,結果半年後deepmind公佈返當日alphago認為exactly到第50手李世石有唯一既機會進入優勢,又係行返柯潔嗰步 (同時直播仲有其他高手睇到嗰步,時越,朴廷桓等)

佢係勁但alphago仲勁

潔仔進化

個討論室內係咩討論室

柯潔不嬲係好撚勁

生不逢時,有alpha

潔仔進化

個討論室內係咩討論室

柯潔不嬲係好撚勁

生不逢時,有alpha

反而生於依個時代先好
又做到人類第一
又有資格同“棋神”捉
又搵到錢

潔仔進化

個討論室內係咩討論室

柯潔不嬲係好撚勁

生不逢時,有alpha

柯潔既強大都有時代背景既因素;
基本上而家圍棋界成日講既中國既「95後棋手」幾乎係頭一兩批去到6、7歲小一、二就捉去全時間訓練既棋手黎
去到咁早既原因係想訓練到佢地對圍棋既運用,有如運用母語一樣
佢地既訓練方式有好大部份係老師示範,或者教嗰時淨係話「我覺得咁樣行好」,再唔係擺一啲冇解說既高手實叶山
咁樣完全唔提供理由既教學聽落係不求甚解,應該正常人都唔會學到啲乜;
但其實係相當於好多香港人學廣東話係唔洗點教,好自然就運用到,
但遲學既英文就要又學grammar、vocab同sentence structure一樣
一般中學以後先學棋既人,好可能窮一生努力都冇可能平手贏到佢地一次

咁樣既訓練方式喺更早時未曾有過,呢代棋手既實力好可能係前無古人
團戰邊個贏?

alphago 中盤贏

五個有鬼用
勁既兩個仲好
心理壓力已經分擔左一半
而且輪住小休,持久高水準

潔仔進化

個討論室內係咩討論室

柯潔不嬲係好撚勁

生不逢時,有alpha

反而生於依個時代先好
又做到人類第一
又有資格同“棋神”捉
又搵到錢

唔係alphago 除非係圍棋愛好者
如果唔係應該冇乜人識李世石同柯潔

因為alpha令佢地兩個世界聞名

反而alphago既出現會帶起咗圍棋
呢十幾年都係中韓天下
日本真係
呢十幾年都係中韓天下
日本真係

塔矢名人未出山姐

你不如話佐為未遇到見到佢嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞