[集中討論] AlphaGo VS 柯潔 (2)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
贏你少少先屈機
計到盡

如果alphago之後果幾鋪都係岩岩好嬴半目
我諗連柯潔都甘拜下風

我唔覺得對普通人係贏咁少

對石仔中局都贏左la, 大勝都係增加勝算既方法.
Alphago係勁在佢係電腦 佢冇虛榮心 佢唔會care要炒你幾多 佢只care最大機會贏既棋要點行
我只係想知 google有無用alphago黎玩股票/金
套用同一套理論, 仲有得輸既

圍棋可以自己同自己捉 錯咗可以從頭黎過
股票唔同 無得一模一樣再黎過
不過的確係做緊用AI黎控制基金
贏你少少先屈機
計到盡

我諗連柯潔都甘拜下風

係佢既計算 個一步要maximize 贏既機會 佢就會行 大勝只係side product黎啫
圍棋難學難精

易學難精
入門一個月應該OK

咪係 算易學 講難學象棋仲難

Agger

唔係囉
圍棋點學數地啊
有時又當地盤有時又唔當

我覺得金融市場表面係完全自由交易
但實際上係有人控制緊
而家呢個alphago比上次見到個alphago要強得多
但係柯潔的應對無我想像中咁差
真係好駛利

唔知有冇聽錯,多左10倍運算
同埋宜家嘅AlphaGo主要用自己打自己既經驗黎比賽

唔係少咗咩?

上次少左10倍
英文版個音量時大時細

有個新嘅運算方式,運算比上次少10倍
而且係單機運算
我聽到好似係咁

我重聽左一次
係用單機運算,用TPU,同埋有新algorithm幫手
運算比上次少10倍
圍棋難學難精

易學難精
入門一個月應該OK

Agger

唔係囉
圍棋點學數地啊
有時又當地盤有時又唔當

數地唔係規則嚟,係技術嚟
贏你少少先屈機
計到盡

我諗連柯潔都甘拜下風

係佢既計算 個一步要maximize 贏既機會 佢就會行 大勝只係side product黎啫

一般D咁去諗 贏幾多都影響計EXPECTATION
當然我唔知實際點運作 睇埋RISK可能又係另一回事
不過前面好似有人講, ALPHA GO衡量風險上偏向穩陣
圍棋難學難精

易學難精
入門一個月應該OK

Agger

唔係囉
圍棋點學數地啊
有時又當地盤有時又唔當

數地唔係規則嚟,係技術嚟

所以初初學就要實戰去記住
呢部份已經難學啦
而家呢個alphago比上次見到個alphago要強得多
但係柯潔的應對無我想像中咁差
真係好駛利

唔知有冇聽錯,多左10倍運算
同埋宜家嘅AlphaGo主要用自己打自己既經驗黎比賽

唔係少咗咩?

上次少左10倍
英文版個音量時大時細

有個新嘅運算方式,運算比上次少10倍
而且係單機運算
我聽到好似係咁

我重聽左一次
係用單機運算,用TPU,同埋有新algorithm幫手
運算比上次少10倍

睇wiki講原來上次打李世石個時已經有用TPU
今個版本硬件效能上應該又勁左
今次都有用到棋譜黎學習 不過少好多
仲未去到完全自學既水平
趁機宣傳:
高登連登圍棋wtsapp group長期招生
有網上對局&現實約戰&group內比賽&組隊出去打比賽etc
有意者可以留低tg/email

有興趣但我好渣,受唔受

受,幾新手都受,只要有興趣就受

完全唔識受唔受

受,但係要有心學,唔好入嚟之後冇咗音訊

@PaoDing
趁機宣傳:
有網上對局&現實約戰&group內比賽&組隊出去打比賽etc

有意!
TG: @jackyhkl
趁機宣傳:

有興趣但我好渣,受唔受

完全唔識受唔受

@PaoDing

唔介意我直接留電話?
趁機宣傳:

有興趣但我好渣,受唔受

完全唔識受唔受

@PaoDing

TG: Samb9
趁機宣傳:

有興趣但我好渣,受唔受

完全唔識受唔受

@PaoDing

唔介意我直接留電話?

唔介意
柯潔係發佈會講野有啲灰

收哂以往鋒芒

AI同人分別係算法同用時吧?

例如今場AI被讚好期既斷,其實一下出黎棋手都會評得出係好棋,有足夠既時間人應該都會睇得出,就好似吳清源星三三天元果一局,秀哉同弟子商討左成個月果一手。

最打擊人鬥志既係佢用時同下單關官子一樣
趁機宣傳:

有興趣但我好渣,受唔受

我淨係係 OGS 捉 correspondence。 無時間坐幾個鐘捉。
趁機宣傳:

有興趣但我好渣,受唔受

我淨係係 OGS 捉 correspondence。 無時間坐幾個鐘捉。

冇所謂
趁機宣傳:

有興趣但我好渣,受唔受

冇所謂

趁機宣傳:

有興趣但我好渣,受唔受

冇所謂

email咗

圍棋可以自己同自己捉 錯咗可以從頭黎過
股票唔同 無得一模一樣再黎過
不過的確係做緊用AI黎控制基金

所以文學都唔得
趁機宣傳:

有興趣但我好渣,受唔受

完全唔識受唔受

@PaoDing

唔介意我直接留電話?

唔介意

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞