[集中討論] AlphaGo VS 柯潔 (2)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
圍棋難學難精

易學難精
入門一個月應該OK

咪係 算易學 講難學象棋仲難

點解噉講
象棋一開始已經擺晒d棋出嚟
仲要有明確嘅攻擊目標
應該易d

利申 完全唔識圍棋只識少少象棋
趁機宣傳:
高登連登圍棋wtsapp group長期招生
有網上對局&現實約戰&group內比賽&組隊出去打比賽etc
有意者可以留低tg/email

好慘無人覆

慣咗,唔緊要

多唔多後生祝
硬係覺得象棋普及好多

gp入面冇老人家
就算上到棋會捉棋,老人家都係4, 5個,後生仔多啲

會平時出黎捉棋,幾乎冇30歲以上既棋友,
香港公開賽既規模大概260-300人,當中超過50歲既,平均應該係唔夠10個咁上下

呢一代活躍既,主要來源都係03、04年棋魂時嗰班初中、小學學棋既小朋友,
對應而家香港頂尖水平,絕大多數都係20-30歲。

香港頂尖係去到幾段

業餘6段
但係贏過日本職9

香港係咪冇職業棋手
趁機宣傳:
有網上對局&現實約戰&group內比賽&組隊出去打比賽etc

有興趣但我好渣,受唔受

受,幾新手都受,只要有興趣就受
趁機宣傳:

好慘無人覆

慣咗,唔緊要

多唔多後生祝
硬係覺得象棋普及好多

gp入面冇老人家
就算上到棋會捉棋,老人家都係4, 5個,後生仔多啲

會平時出黎捉棋,幾乎冇30歲以上既棋友,
香港公開賽既規模大概260-300人,當中超過50歲既,平均應該係唔夠10個咁上下

呢一代活躍既,主要來源都係03、04年棋魂時嗰班初中、小學學棋既小朋友,
對應而家香港頂尖水平,絕大多數都係20-30歲。

香港頂尖係去到幾段

業餘6段
但係贏過日本職9

香港係咪冇職業棋手

香港冇得考,但係有啲考完嚟咗香港
本來都無咩野
見到有條柒頭無啦啦彈句咩計日韓貼六目半就支那仔贏
果下真係感覺到經典嘅支那阿Q精神
輸就輸啦 硬要諗啲情況來呃自己贏左
都低能

唔好意思囉
唔小心爆咗句出嚟啫,唔駛咁惡下嘩...?
其實都估到輸硬....年初係網上打已經贏過柯
咁不如叫ALPHAGO讓目啦

試下佢O係唔平等既情況下發揮到咩實力都好

如果應用落其他範疇, 都會要打逆境波能力啦, 例如D絕症病人

上次石仔贏就係手執白棋
個陣已經有人講同alphago打人類執白棋會比執黑棋有優勢
趁機宣傳:

有興趣但我好渣,受唔受

20億狐幣
趁機宣傳:

有興趣但我好渣,受唔受

完全唔識受唔受
圍棋難學難精

易學難精
入門一個月應該OK

咪係 算易學 講難學象棋仲難

點解噉講
象棋一開始已經擺晒d棋出嚟
仲要有明確嘅攻擊目標
應該易d

利申 完全唔識圍棋只識少少象棋

我其實想講國棋不過象棋都係啦
隻隻有唔同既行法
圍棋好基本 氣 除左劫難dd之外 基本上聽2下就可以捉到
而家呢個alphago比上次見到個alphago要強得多
但係柯潔的應對無我想像中咁差
真係好駛利
趁機宣傳:

有興趣但我好渣,受唔受

完全唔識受唔受

受,但係要有心學,唔好入嚟之後冇咗音訊
真係好駛利

唔知有冇聽錯,多左10倍運算
同埋宜家嘅AlphaGo主要用自己打自己既經驗黎比賽
主要用google cloud server 黎運算
係咪用左google整嘅TPU黎運算
由多機運算變單機運算
由多機運算變單機運算

CPU+GPU+TPU
係多機運算
如果冇聽錯
由多機運算變單機運算

單機版tpu都好勁

1060得1.幾teraflop, tpu有45
真係好駛利

唔係少咗咩?
真係好駛利

唔係少咗咩?

上次少左10倍
英文版個音量時大時細
25號再戰
真係好駛利

唔係少咗咩?

上次少左10倍
英文版個音量時大時細

有個新嘅運算方式,運算比上次少10倍
而且係單機運算
我聽到好似係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞