[集中討論] AlphaGo VS 柯潔 (2)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
有冇巴打有棋靈王粵語高清版

去雞寶台問啦
同意, 如果對alpha go 個局,可以特登拉長alphago (參考當代頂級棋士初中盤平均時間) 既下棋時間應該會更加好
其實我認為可以咁玩...對賽規則係網上, 玩最多五局, 四局對人,一局對alpha go, 但係柯潔唔會被通知對手係人定alpha go. 咁樣柯潔可能會解除到對 非人類對戰既心理壓力

good idea

柯潔一捉就知啦 alphago 大概一分鐘一步 有咩人類可以咁平均時間咁落棋

有道理
但都可以故意延長時間落子
不過就算係咁,都只可以掩飾到頭果2,30步,之後都係會被發現架喇
但都起碼都叫做比一開始知道係alphago少左dd壓力咁囉

同意, 如果對alpha go 個局,可以特登拉長alphago (參考當代頂級棋士初中盤平均時間) 既下棋時間應該會更加好
alpha話柯潔頭五十步完美 一百步內仲係均勢
點解啲記者問啲問題咁冇深度
alphago 未試過對人類有咁既均勢

去雞寶台問啦

想搵online版

去雞寶台問啦

想搵online版

之前係youtube 揾過齊,你可以試下揾
頭先係咪有個記者用英文問 柯潔叫佢用番中文
我唔太識圍棋,但我只係想講經驗都係因素之一。做世界第一當然唔只經驗一樣野,後生亦都有優點(決策反應快思考速度)加上本身唔同人又唔同特質,我唔係想強調輸既主因係因為年齡問題。想提出下都要打人單單打打

我想帶出 柯潔後生 唔代表佢經驗小
想笑柒你果句 「咩經驗係因素之一 柯潔始終太後生」有謬誤
係直接屌你 唔係單單打打
OK? 因為我從來都唔覺柯潔嘅經驗會較年長過佢嘅人少

柯潔喺精神面都係好強大的

有一幕我相當為之動容,
係柯潔喺今年1、2月面對「絕藝」時(騰訊根據alphago論文作基礎做既AI),
一度輸至10連敗

當時好多棋迷都為佢開脫,
話狀態唔好呀,測試針對性手法唔係全部實力之類

柯潔只係好簡單咁回應

不找借口,呢四個字我自問唔係完全做到

話佢中國人點解唔用返蝗話
之後全場支那豬拍手

佢話工作需要
佢不如問柯潔用中文,其他兩位用英文就冇事

之後全場支那豬拍手

佢話工作需要

咁呢樣我又支持柯潔 正如係香港我都想人講麻東話而唔係普通話

之後全場支那豬拍手

佢話工作需要

咁呢樣我又支持柯潔 正如係香港我都想人講麻東話而唔係普通話

廣東話, 自
估唔到上場仲話 打alpha go 打電腦 無咩feel

今場打到扯左 話好似打真人咁
仲要下場執白
估唔到上場仲話 打alpha go 打電腦 無咩feel

今場打到扯左 話好似打真人咁
仲要下場執白

想贏
下場audit 白子?
下場audit 白子?

Yes
下場audit 白子?

Yes

想試模仿棋?
樓主個 wtsapp group 仲收唔收人?
自己唔係好識捉
下場audit 白子?

Yes

想試模仿棋?

要特登request, 應該有咁既可能
柯潔前50手完美 100手均勢
真係好吃驚
樓主個 wtsapp group 仲收唔收人?
自己唔係好識捉

收,留低個TG
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞