[集中討論] AlphaGo VS 柯潔 (2)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
輸1/4即係點

係咪差少少反cup 到

如果係跟日韓嘅貼目6.5,柯潔已經贏咗
輸1/4即係點

係咪差少少反cup 到

alphago就係跟7.5嚟train
貼目唔同已經要重新train過
行法都會唔同
真係抵柯潔咁撚招積
輸咁少
輸1/4即係點

係咪差少少反cup 到

行法都會唔同

貼目唔同,行法都會唔同添
輸1/4即係點

係咪差少少反cup 到

行法都會唔同

咁你又有道理
輸1/4即係點

係咪差少少反cup 到

但如果係咁 可能alphago又唔會咁捉呢

利申唔識圍棋
輸1/4即係點

係咪差少少反cup 到

跟日韓可能都係輸一目半目 alphago真係數住目數落子 永遠都贏少少
輸1/4即係點

係咪差少少反cup 到

如果電腦知道呢個規則,可能會改變個走法
所以好難講柯潔真係會贏
輸1/4即係點

係咪差少少反cup 到

行法都會唔同

咁你又有道理

只能講真係有得打law
開頭仲講到會輸好撚多
點知都只係輸半目
輸1/4即係點

係咪差少少反cup 到

行法都會唔同

咁你又有道理

同意 計算棋路時應會有差異
Go rating 冇左alpha go
輸1/4即係點

係咪差少少反cup 到

行法都會唔同

咁你又有道理

咁柯潔/人類棋手貼目6.5 同7.5下法其實有冇大分別
去到後期基本上已成定局...
AI一定計算到最後差幾多...
如果佢捉落下...姐係代表係佢計算上無得輸
開頭仲講到會輸好撚多
點知都只係輸半目

因為官子階段AlphaGo一直都係退讓
開頭仲講到會輸好撚多
點知都只係輸半目
人工智能已經進化到兼顧人情,識得留手,唔好贏得太盡
輸1/4即係點

係咪差少少反cup 到

行法都會唔同

咁你又有道理

咁柯潔/人類棋手貼目6.5 同7.5下法其實有冇大分別

唔覺有
柯潔真心勁,仇蟈既連登仔可唔可以暫時放下成見去欣賞下我地人類最強棋士既對戰
唔係話alphgo計好哂數
前面贏夠就穩定咁行比你贏少少無所謂
最後永遠都係贏你少少目數
利申9up
輸1/4即係點

係咪差少少反cup 到

行法都會唔同

咁你又有道理

只能講真係有得打law

柯潔
柯潔第一次同alphago對陣算係好喇
之後佢作出調整可能追一局都唔定

2個名掉轉都通
輸1/4即係點

係咪差少少反cup 到

但規距貼目既野應該納入左alphaGo計算入面,會不會貼目6.5果陣,alphaGo都係贏1/4?

利伸:唔太識alphaGo既運作
輸1/4即係點

係咪差少少反cup 到

如果係跟呢個規則既話AlphaGo捉法都唔同啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞