[集中討論] AlphaGo VS 柯潔 (2)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
呢十幾年都係中韓天下
日本真係

塔矢名人未出山姐

日本冇咗上面講既道場式訓練,當中韓90年代開始呢種形式既訓練,00年代收成後,日本追唔上都係必然...
呢十幾年都係中韓天下
日本真係

塔矢名人未出山姐

日本冇咗上面講既道場式訓練,當中韓90年代開始呢種形式既訓練,00年代收成後,日本追唔上都係必然...

即係無左棋院?
呢十幾年都係中韓天下
日本真係

塔矢名人未出山姐

則係日本仔係自取滅亡?
做乜咁戇鳩
呢十幾年都係中韓天下
日本真係

塔矢名人未出山姐

則係日本仔係自取滅亡?
做乜咁戇鳩

唔係無咗棋院,係唔似中韓咁捉啲小朋友喺好細個既年紀就學棋,
中韓條線係講緊讀緊小學已經捉佢地去集訓,強度唔係香港嗰種課外堂,而係玩到寄宿幾年咁計;例如李世石其實係小學學歷而已。
呢十幾年都係中韓天下
日本真係

塔矢名人未出山姐

則係日本仔係自取滅亡?
做乜咁戇鳩

中韓條線係講緊讀緊小學已經捉佢地去集訓,強度唔係香港嗰種課外堂,而係玩到寄宿幾年咁計;例如李世石其實係小學學歷而已。

補充係日本唔係冇,但條線一般唔會推到小學時期咁早
呢十幾年都係中韓天下
日本真係

塔矢名人未出山姐

則係日本仔係自取滅亡?
做乜咁戇鳩

唔怪得柯潔唔識英文
呢十幾年都係中韓天下
日本真係

塔矢名人未出山姐

則係日本仔係自取滅亡?
做乜咁戇鳩

即係無左好似棋靈王個隻小學就操圍棋嘅模式?
另外想問多兩個問題
1. 歷史上有冇人係真正天才棋手 即係好短時間成就就好高
2.棋靈王個秀策棋路真係好高?
呢十幾年都係中韓天下
日本真係

塔矢名人未出山姐

則係日本仔係自取滅亡?
做乜咁戇鳩

唔怪得柯潔唔識英文

中國差唔多所有運動都係咁
呢十幾年都係中韓天下
日本真係

塔矢名人未出山姐

則係日本仔係自取滅亡?
做乜咁戇鳩

唔怪得柯潔唔識英文

其實就係話,有啲冇辦法教學同訓練,只能自己感悟既野,例如觸感呀,判斷之類,係想喺一個小朋友10歲前,個腦都未定形,就培養成為佢既本能反應,好似學母語咁。

圍棋要感悟既野太多,去到呢個層次既「教學」,其實係個老師不停話比個小解友聽「我覺得咁行好」,後面support個reason係完全唔講。唔係特登將啲野秘而不宣留一手唔教徒弟,而係真係講唔出個道理喺邊,但又好明顯有呢種感覺。

整個圍棋史個訓練方式咁玩法其實就係中韓近呢二、三十年度,再早啲日本既年代係講緊可以2、30歲先成為職業棋手。
(日本60年代有過咁既道場,但唔係官方機構而係私人模式搞,隨住師傅既逝世就無以為繼)

因此有講法係話近呢十年內出現既職業棋手係史上最強既一代,今日古力完咗人機聯棋後既訪問又再提到呢一點,話柯潔好可能比佢前幾代既大師強出一先甚至二子。
呢十幾年都係中韓天下
日本真係

塔矢名人未出山姐

則係日本仔係自取滅亡?
做乜咁戇鳩

即係無左好似棋靈王個隻小學就操圍棋嘅模式?
另外想問多兩個問題
1. 歷史上有冇人係真正天才棋手 即係好短時間成就就好高
2.棋靈王個秀策棋路真係好高?

近代黎講,天才棋手有吳清源,李昌鎬,李世石,全部都可以係某一個年代統治棋界

秀策屬於古代棋手,好難直接同現代人比較,個人認為現代高手會勁少少
秀策見到 alphago唔知咩反應
佢果個少競爭年代仲可以打遍天下無敵手,點個居然輸比一舊鐵(機箱)
呢十幾年都係中韓天下
日本真係

塔矢名人未出山姐

則係日本仔係自取滅亡?
做乜咁戇鳩

唔怪得柯潔唔識英文

在某領域登峰造極必然有所捨棄
呢十幾年都係中韓天下
日本真係

塔矢名人未出山姐

則係日本仔係自取滅亡?
做乜咁戇鳩

唔怪得柯潔唔識英文

在某領域登峰造極必然有所捨棄

即使登峰造極,視野依然係好狹窄
柯潔主動要求執白,今日既問題應該係佢會唔會用白棋模仿棋了

另外昨日其實亦有精彩一幕:五職業相談一局,最後一手職業棋手行了一著博矇,落子時各職業高手神色一致

開始
留名
係咪有whatsapp group教棋
黑1右下角星位
白2左下角星位
無法模仿了
真男人,唔行模仿棋
星小目對二連星,黑棋可以行出兩種人類經典佈局 小林流同中國流、但黑5兩種都冇選擇
黑5呢邊掛星位應該冇人有過咁既感覺,
一般會認為行棋方向喺上邊或右邊、唔會喺下邊諗棋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞