有冇人買完iPhone覺得好後悔

677 回覆
2080 Like 258 Dislike
痴撚線
IPHONE真心好正
60hz電腦mon都係lag
我講呢幾樣唔係話好用過apple嘅icloud,而係話跟本同icloud功能重疊,icloud只係攞你命3千將所有嘢放埋一齊。倒返轉問你,icloud有咩好?點解你認為會方便咗?我諗你嘅答案無非都係因為你用mac book,想方便嘅唯一方法係用icloud
呢個係有無自由有無得揀嘅問題。你會咁講淨係認為iphone嗰隻最靚,係因為你淨係可以用一隻
搞清楚一點先,macbook一樣用到你前面講嘅所有嘢
而icloud嘅方便我真係好難用語言黎講,係用家都知
iPhone有個寫住檔案嘅app,呢個app ipad都有,我個macbook點樣擺file,d file就會以咩形式出現喺檔案嘅app內
如果我電話收到一個file,我可以save落檔案入面,電話打開又得,ipad打開又得,macbook打開都得
有咗icloud,我根本唔需要進行資料嘅轉移同分類,我都無「過資料」呢一個動作嘅
因為當我save落黎嘅時候,佢已經自動同步咗
至於音樂呀相片呢d同步唔洗講啦
你話答案無非因為我用macbook,確實,因為macbook作為文書機好好用,都好耐用
而icloud唔係方便咁簡單,佢係一個橋樑令我手頭嘅設備三位一體
iPhone iOS 13起有得裝font
Btw其實你啱 但大部人對部電話其實已經唔太care
曝光幾耐先
就咁兩張點比較
Nearby Share
撚有人同你share
女女都用ip
其實唔洗解釋icloud有幾勁,佢只係一個cloud,係cloud都做到佢嘅功能,唔係新鮮嘢,只不過佢default省卻咗你startup要喺電話or其他device裝同一隻cloud app嗰一步。我中意自己放文件,我會排列得好好,絕對比auto放文件更好,我覺得佢排列我嘅文件資料,係「搞到我啲file亂晒」。最後,我會打機,所以絕對唔中意用mac,所以一路推落去嘅結果必然係android device嘅操作同windows更夾然後以apple用家嘅角度又會覺得我喺度取捨緊,我就真係唔明,我完全唔覺得唔用apple有咩係我做唔到/麻煩咗ching有無得解釋吓我聽
i dog 惡到 口裏反共 手裏用奶共apple
又會俾人話做假.
先唔講Apple V.S Samsung嘅生態圈對比
一句講曬,Apple iPhone 13 Pro系列有以下Features先買,否則轉Samsung機算 (P.S 資深Apple用家)

1.120Hz屏幕更新率 (ProMotion)
2. 指紋+面部解鎖 (我唔撚理你按鍵又好屏下又好,有就做啦屌你老母)
3. 瀏海+邊框再窄啲
4. 支援Wi-Fi 6E
5. Lightning接口變Type-C

續航力就基本上同佢Bionic Chipset / IOS就成正比(功耗問題),基本上Apple粒U/系統優化越好越勁就越慳電。其實呢種做法係幾好(都係未來晶片嘅大趨勢),咁嘅話舊電唔駛做咁大,重量方面可以好好控制,仲有多餘嘅空間放其他嘢
(講真AN機做到4000-6000mAh又如何,唔係話舊電越大mAh就越好,Apple只係3XXXmAh都夠你玩)
我相信未來三至五年手機界黎講Apple嘅Chipset都係冇對手

至於大家講嘅相機,我就唔多影相,冇乜專業評論,但客觀而言依家同價位嘅Apple相機喺硬件規格上的確係輸Samsung,只不過有個我覺得好嘅嘢係Apple影出黎啲色係接近人眼睇嘅色多啲(即係自然啲,素顏啊!!!!),我個人唔太鐘意Samsung相機嗰啲"加鹽加醋味精相" (但聽講好似可以自己調...我唔知啦)

最後耐用度,iPhone必贏無需解釋,只不過係依家啲人購物慾同消費力越黎越高,簡單講越黎越多追機撚(No Offense),唔夠兩三年就換一次機。再者,由S10開始Samsung嘅機差極都可以玩到兩年幾三年,所以所以基本上iPhone嘅耐用度優勢相對以前嘅年代越黎越微。

**唔講其他機係因為.....其他機唔夠班同呢兩間嘢鬥,完**
首先,佢唔會搞到file亂,都係自己放文件
apple用家嘅角度唔會覺得你取捨緊呀,因為我都唔用windows唔用android,我都無諗住要你用apple呀
有1, 2, 5我都願意轉會

最好加埋 6. 支持Apple Pencil 2 mini 支筆縮到機身高度嘅90%,可以好似S21 Ultra咁放喺機套入面。機套連筆要+$1499都照殺
打錯字。係支先啱
唔覺 大把人用過3年 三叔用緊s9 s10大有人在
大陸機第2多係屌米 最舊最多人集中喺s835屌米6
s10舉個手先,好順,比iphone 12嘅friend講點解我部機影室內相靚過佢,佢影出嚟好綠
上一部我覺得用得耐會lag 既an 機已經係 Sony Xperia Ion (2013)
HTC m8, HTC 10, OnePlus 6, Zenfone 6 都無lag 過

A 系Soc 性能係強大過同年代既Snapdragon, 所以generally iPhone 順過an 機係事實, 但又未去到話極大差別
機背apple logo 加指紋都得啦
an 機一堆機背指紋不知幾方便
Iphone嘅software唔會放棄用舊機嘅你
An機真係可能年幾部電話就已經冇得再更新
所以平均iphone壽命都長過An機
SAMSUNG撚表示影相屌打IPHONE
不過流暢度真係比唔上IPHONE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞