有冇人買完iPhone覺得好後悔

677 回覆
2080 Like 258 Dislike
用緊iPhone其實你唔會覺得有咩咁好
但係一轉機你就大撚獲
就會發現原來好多野唔係咁理所當然
an機轉iphone
之後又watch又ipad etc
入左佢個ecosystem之後唔知點走返出黎
唔覺
iphone嘅電量去唔到一日一充
用落覺得Android嘅電話比較適合
就算咩機都好都係愈愈疾 愈用愈慢 垃圾黎
電腦可以有幾咁順
無撚見過大蛇屙尿就係呢啲
熄auto join
影得光都有得屌
影得光可以影/較返暗 影得暗較唔較得返光呀
仲未計根本上hdr+dual exposure 光位有幾光 暗位有幾暗係任你較

係係係
好好好
你中意啦
ios 轉場動畫寫得好好
你起load app轉畫面嘅時候 注意力會去咗個動畫過渡 而無咁在意佢load幾耐

反而Android有時過場動畫太突兀會令你好留意到個畫面係度load緊

呢個就係點解成日有人話an點解硬係比ios感覺lag啲慢啲嘅原因

反而win10 對比mac 會少啲人咁講 因為pc多數用嚟做認真嘢 你會比較留意佢開chrome開word幾快 而唔會比個彈出動畫呃到
airpod禁一下就可以iphone轉mac ipad
手機copy一段字macbook可以即刻paste
iphone唔知擺左係邊 用ipad call siri find my ip
apple呢d細節位真係無得輸
而家手機影相都係鬥計數啫部濕鳩pixel得個奀鏡頭一樣影得好話大把中低階相機
但係pixel夜景mode世一喎
點會贏到Samsung s21?
覺得an 機雖然好似好多features
不過一啲基本野 始終做得唔好
iPhone 做得好過an 成條街

好似語音輸入同scan qr code
iPhone 雖然都會出錯字
但對比android 贏成條街
Scan qr code 基本上都係影張相咁
我都唔明做乜用an機
有時scan 黎scan去都唔得
用iPhone 一野攪掂

利申 由iphone6 時代開始
an 同iPhone 兩部都同時用緊
我反而覺得 最近幾代 iPhone Computational Photography 啲顏色太 Pop.

以前 Natural D.

但係坦白講如果 Flagship iPhone 對 Flagship Android , 我諗大部份人都覺得個鏡頭影啲相已經夠晒靚. 除咗 Zoom 有分別之外. 部相機真係睇個人 要求.

但係 Video 就肯定仲係 iPhone.
More to come
我淨係記得之前貪大芒i4轉左3叔唔記得note幾
屌佢老母用左半年冇裝咩新app都越嚟越慢
開個wtsapp都lag
之後就black list哂an機
所以除咗個os之外拗黎冇意思
班友應該日日對撚住個鏡頭打飛機
好似cctvb條撚樣咁
無事仲好順,xs上年換完電之後用到依家,都仲好順,係相機cmos入左粒塵,都唔多覺眼,今代部機大左又午餐肉,試機令上手無xs咁好
換機好過啦,7仔粒電本身已經細,等下部出換左佢,7仔都4年幾
有得set注視下先開鎖,你咁樣講比人綁左,touch id比人強咁隻手指落去個touch id 咪開到鎖一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞