[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(30)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
好似USB先native dsd
同軸要dop
foobar網左冇聲,另一個得一d dsd歌播唔到,其他都ok
用usb
foobar左冇聲,另一個得一d dsd歌播唔到,其他都ok
PC電腦版foobar播DSD,要揀番foo_dsd_asio ,裝咗ASIO先得,我好耐冇用過,好似係咁
一係裝asio 一係用返usb
我放棄了
隻cm整極都差咁d
唔整了

rip
都係耳牛好
有裝asio及用usb
我之前搞緊都好似怪怪地咁 唔覺得好聽過pcm好多
的起心肝整部sacd聽sacd算鳩數
有冇係windows音效設定到停用左部dac先
等我估下發生咩事
我估player 個邊用緊DoP mode而唔係native mode
用mojo 為例,我咁set
tunebrowser:

foobar:
今日主要用SD-DAC63115黎試HD58x同HD600
果然冇令我失望,推HD58x好正

熄機過左一晚,支膽狀況好過琴日好多,分析力去返一個合理水平
聽真d,VicF巴打講個高頻過亮,加埋個bass控制得唔好應該就係我覺得亂原因
睇黎用一排會有改善

推FW1800仍然會覺得分析力唔太好,不過好過琴晚好多
推d大d阻抗headphone,成個效果就好得
DAC63115推HD58x,個人聲意想不到地迷人
厚、潤、溫柔,好耐都冇聽過咁好聽既人聲
而且bass仍然keep到實淨有力
可能因為個高頻過亮,用係HD58x反而剛剛好,高頻精神曬
好似聽緊推得好既HD600咁

反而夾HD600就冇咁精彩,因為個高頻實在過亮
人聲雖然加d甜味,都係好聽,不過冇變厚,有d失望

聽HD600同HD58x唔會覺得好亂,單純係聽到分析力唔夠好,不過呃到下人
音場唔係好大,不過定位清楚,聽到小小音場深度

之後再試返W5000,冇出現distortion
基於頭先係高阻抗headphone既良好體驗,我加條iEMatch,set iEMatch 做Ultra
推W5000個結果即時正常曬:冇distortion, 唔太亂,高頻冇咁亮
最多都係分析力唔夠
推ESW990H都冇咁boom,不過bass結象仍然係太大舊
FW1800 都回復受控水平,而且分析力有改善

果然呢部DAC唔太適合低阻抗機

呢個結果比到我信心用HD800s去試,不過我會用多排等支膽穩定d先再試
以目前狀態睇,呢部dac有靚人聲同重bass,高頻未係好好,分析力都係麻麻
不過千幾蚊買個玩味我覺得OK,如果係新手入門都係揀返zen dac, schiit呢d 穩陣,user base夠多,信心大d
同埋以後有人問用咩推HD58x好我會講呢部

VicF巴打,建議你買隻HD58x玩下
順便儲齊歐洲三大名廠
找返kph30i clear 條數
感覺好似講HD800s/L300 limited聽感一樣,心情激動反而唔知點講好
$KOSS示範點樣將一隻完成度好高既headphone進化
結果就係less is more,小改變大改善
(變左自己產品互相競爭,何必呢

改變既野睇落唔多:用透明殼,冇單元後面塊綿
當然唔知單元有冇做微調啦

對比原本kph30i, clear 版 mid bass減少,冇原版轟,d聲清左,而中、高頻sharp d
bass仍然係有力
音場大少少,感覺open d
就係呢d少少改變,整體balance好多
原版kph30i變成玩具,而clear 版就係真end game
係一隻可以用黎認真聽歌既over head headphone

由於mid bass減少,高頻特出左,人聲都變得sharp同暖d,但仍然keep到厚度
對比之下,kph30i厚得黎就唔夠sharp

夾DAC63115,真係好似聽緊over head 咁,支膽又幫到個聲變得有味道
不過就算唔用DAC63115,用山靈M6直推都有接近效果

直係又要每個人最少買一隻
以後koss 3寶,kph30i 可以比clear版取代
補返呢幾日用過黎試機即歌:
鄭中基, 《玩咗先至瞓》全碟,太好聽
Audio STAX, "The Space Sound CD: Dummy Head Recording": "Rienzi Overture (Encore)"
King Gnu, "Ceremony": "白日", "飛行艇"
和楽器バンド, "TOKYO SINGING": "reload dead"
平井堅, "Ken Hirai Singles Best Collection 歌バカ 2": "キミはともだち"
Signature針對深海做調教
官方俾既建議係
6xx 650 excellent 650實測 係好聽既 開晒2個eq 仲連pop都應付到
600 660s very good
600我冇 但我隻philips x2 同600聲底非常相似 實際都夾得好聽
700 就good
假如普通版同signature個調音唔係真係咁大分別既話(我估個分別就係2個針對6xx既eq調教上會同can唔同)
我諗700未必會好驚艷
700 我用落就 ok,難服侍係 source 唔夠靚的話可以好惡聲,比較忠實還原 source 聲音

我 source 落咗補品又俾靚電,zen can 唔開 EQ,聽落都冇乜聲音取向,幾夾iDac2 ,聽落去幾滿意,以價論聲我認為超值

之前係用 600 ,我覺得 600 最難玩,聲偏慢,低音比較肥,有 d 後悔當初唔俾多少少用 650
senn嘅較聲完全唔啱我口味,以前試聽過2、3款,新嘅就唔知

多謝介紹

遲啲喺2CH post寫配Kanto YU嘅報告,玩咗兩日,呢個價錢嚟講結論係好掂,建議你有位擺買埋加對isoacoustics iso-130 喇叭架,唔會後悔
koss kph30i clear版,會令YAXI pad做少咗生意 基本上clear版冇咁mud,整體聲音夠清晰夠層次,唔用YAXI pad都差唔多, 分別只係好微
講吓呢部Syba SD-DAC63115,經過用唔同嘅播放軟件/OS, 結論係最佳用定製版本嘅Linux Audiophile ,例如MoOde Audio或者Volumio, 會比iPhone /iPad pro/Nokia 5.3電話更加寧靜,而且感覺更自然,唔需要做任何嘢,Linux Audiophile嘅ALSA/Pulseaudio sound server係100% 冇問題,Windows我就冇試過

用powered喇叭試

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞