[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(30)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
對我嚟講啱聽就得,無關價錢 其二耳筒係副業,家陣諗緊買塊DAC-50返嚟,雖然唔係好抵,但勝在唔使多嚿嘢,取代dp-410內建塊「DAC-40」

正路計買部RME ADI-2 DAC FS貴唔到幾多,起碼多個耳筒位用,奈何真係擺滿哂,唯有考慮幫襯番金仔買塊版
ETC 代理埋Auris audio
from Cato直播
屋企冇位擺啦,除咗隻現役 HD700,仲有對 600 同 598 收埋咗,只係間中屎忽痕攞出嚟聽下

以前用過隻鐵三角貼耳式,試聽買個陣唔覺夾耳,返到屋企用一兩個鐘發覺中伏

之後冇幾耐就轉玩 sennheiser over ear

從此對貼耳式耳機極反感

隻 AT 最後擺咗好幾年,耳綿都碎埋,搵唔到副廠耳綿代替,於是掉咗

真係認真聽歌都唔失禮
可能會好似Denon咁,其實結局都唔錯
記得Z reviews kph30i clear個條片好似提過今年koss會有新over ear headphone出,大約$500 usd
變成nakamichi 機會大,令35仔紅到今日嘅始祖Rogers,被金山收購咗之後,淪落到出雪櫃,我喺Jselect 舖頭見到,卒咗幾次眼睇,真係寫住英國Rogers 雪櫃賣17000蚊
我有Onkyo張 se200pci,而家冇用不過仲留住
dpx1用到舊電發漲
dpx2呢?
over ear黎講戴得舒服,HD700真係第一
HD700係生不逢時
不過on ear 戴得舒服,porta pro, kph30i系列應該都冇乜對手
porta pro買返黎要搵個盒撐返一個星期先得(我就用HD700個盒),不過kph30i系列戴一兩日就已經完全唔夾(開箱夾小小不過都唔會痛)
porta pro同kph30i 我長期每日戴十幾個鐘都冇問題,基本上就起身戴到訓覺
Rogers
坦白講,DPX1 同 CMX1 簡直係笑話,原身出唔到 44.1 ,只係出到 48 嘅倍數
DPX1原身出唔到 44.1?
邊度睇到?

左邊係 source 個 sampling rate, 右邊係 output sampling rate ,用佢 onboard 解碼,會將 44.1 轉做 48

反而佢之後出嘅細機就 bit perfect

就算係玩升頻,最理想始終係以整數倍數咁升先至正路,例如 44.1 上 88.2 176.4

我唔知點解當年 onkyo pioneer DAP 會做到咁柒

我都冇為意呢個數,disable 左oversample 就算
冇用,用佢內置解碼係解決唔到,如果你仲有部機喺度可以試下駁外置 DAC,就可以出到 44.1,極度懷疑佢冇解決 android 本身先天缺陷,為搶佔市場而出嘅產品

佢部 CMX1 同樣係我玩過嘅嘢其中一樣中伏產品,兩年前換電話損手爛腳$600 trade 走咗佢
比grado虐待過嘅話應該咩牌子嘅on ear都接受到
hemp塊pad壓到隻耳仔好似甩左咁
就算支牌 FIIO 佢都識解決到 android 先天缺陷,做到 bit perfect

Thx 巴打,因為好鍾意宜家條audio note rca線又搵唔到XLR,所以諗緊照用有冇影響,依可以家玩住先
想拎去換MMCX頭了
順便換埋塊棉
應該關個dac個鐘事
正常都會做兩set (44.1/48)
不過如果onkyo 得48就要convert做48再出
上網曾經睇過佢內部相,好似真係得一粒做 48 嘅晶震

呢部機真係失敗之作,基本嘢都做唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞