[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(30)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
要夾機,冇一定
有啲機食唔到太高voltage line in
我會揀唔clip而夠大聲個option
有,好多人用ref同select
R2R都係佢最出名
係日本點解唔買番本地牌子平好多
相反洋貨就貴勁多,DAVE好似仲賣緊6萬
grado聽電子結他真係好正
我上網揾,差唔多個個都推sony wh1000xm4,同上面三隻有乜差別
點會無~
不過係Analog轉左Discrete之後價錢貴左,個baseline 又高左
最後都係全部日本二手解決
其實喇叭用既Akurate DS重平過耳機用既DA-06

Linn係新機K版行貨先貴
舊機二手價一層層壓落去反而會抵左
反正佢refresh完Wolfson變AKM
我就冇乜興趣收新機既

日本本土廠唔係話平
係二手貨源比起係香港足好多又唔洗考慮100定230V
隨手一set Luxman加Stax就解決99%需求
Playback就真係少見D
耳機計
講起Playback, 之前係外國去meet聽過MPS-5 + SR007真係
同埋近年好似出左部平價D有Headphone out既叫Merlot? 記憶中都係within 60k
出去試下
講noise canceling,Sony係勁,不過wh1000xm系列聽歌就麻麻
耳機好少用到咁hiend既dac

講起hiend CD機
香港好似偏好eso多,仲有金仔
應該睇你點define係"high end"?
外國見summit-fi 之類其實唔少都有用呢D component比headphone setup用

Eso / Accuphase 香港因為代理多地方擺到容易接觸到吧?
我計純HP玩家,成set都係玩HP為主。
鬼佬有地方玩speaker,好多都係副業玩下耳牛。

chord算唔算hiend
DAVE應該最多耳牛玩家用既dac
我估HUGO多d
DAC計我並唔覺得話有一定既耳機定喇叭用既....除非你計一體機個Headphone output / Speaker output個D啦
GIGO 既情況下無論你後面出喇叭定耳機Source都係咁重要架啦我覺得

Chord嘛...與其話係最多玩耳牛既人用, 我覺得只係最多玩Head-Fi既人吹
下下又乜 "地表最強訊源之一"
Dave自己就未算聽過一套我覺得值得去鍾意佢既setup
計headphone user數量我估都應該係Hugo / Hugo TT >>> Dave
講句難聽既
就係港燦台仔純耳牛玩家唔識可以用乜配搭
先會當Dave Bartok呢D少有地包左Phone out既機係金字塔頂端咁睇

Source俾Speaker同Headphone交換用完全冇問題
正如上面講既Playback撘Stax既火力展示咁既用法
功能上分唔到,有rca/xlr就接到amp

睇廠商重唔重視耳牛向既dac既市場就知
barkor/N05xd都係同類入門級,就知市場地位係點
如果多人買既,點解唔出k01級數?
火力展示呢個講法幾正

唔識配搭都係惡性循環
鋪頭少機試,入d機又貴,用家冇乜動機換唔同機夾headphone,賣機唔賺錢就唔入太多機
係近年網購咁方便先可以打破呢個循環,接觸外國d抵玩機

Bartok係一個meme黎,有咁多錢組套系統,通常都唔會諗Bartok
Meme還meme
我信威達應該真係甩到唔少貨俾本來唔會買dCS既人既
一開始見耳機鋪放部dCS係到我都突左突
我諗十萬蚊買到部dCS streamer已經吸引到唔少人,唔一定係headphone 用家
盲入左ifi zen signature set擺電腦枱頭當玩具
夾Philips X2, Foster Th X00第一代同 HD650都叫唔錯幾好聽
平平地算係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞