[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(30)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
同樣既討論聽左起碼有10年以上講咩新鐵老鐵, 當年新出Model 話無曬舊model既tuning又唔毒etc, 然後幾年後既今日又比人話係老鐵夠特別音染etc
我自己覺得就就算你話係W系咁多年都無話一定係有一致既調音渲染既...唔講咁多, 睇W1000->W1000X->W1000Z就知
Stax認真我都覺得係一期期, 新Stax同舊Stax都係差得非常遠既, 不論對Earspeaker定Energizer/Amp
係,要專用amp
唔洗煩夾咩amp
邊到有得試櫻木?
就算女毒個定義都似乎冇固定
正正係D野一期期
原本想話上面乜事但望到係L series
咁就明點解

我而家Keep到有用既HP得SR-407/W3000/MPro(e)
SR-407基本上重係keep到404/007/002個D既重點
厚得黎極端開放既中頻
流暢有張力但又冇壓力 富有音樂感既Presentation
L series呢方面走咗好多味下

W3000嘛⋯
Keep住W1000 vanilla收尾個種明艷感既同時整體refine好多
冇偏見咁睇 基本上係乜都可以聽個隻
AWAS我印象中似W1000Z多D
中規中矩咁 好聽但有D穩陣過頭
我有003 mk2

第一次試靜電個時係試507,同場有L500,我鐘意507多d
不過到我有錢買個時已經冇507試,L 系列當時仍然比我大開眠界
冇試過舊Stax所以真係唔識
穩陣過頭?
more
唔洗驚
507已經有L series個問題既九成

唔係有熟人同我講話407同507唔同的話
我應該會去收404/舊Lambda set

有機會真係要借d舊野試下先
最後我發現L系列用KG amp好聽d
即係咩都啱聽?
https://youtu.be/HQE9VmB4tBs

近排Nier初代hit翻, 等我藉機宣傳下啲歌先
見各位巴打咁推koss,心思思想買隻黎玩,但係我唔鐘意on ear,有冇over ear可以推介
esp950 or esp95x
邊到仲可以搵到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞