[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(30)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
a90 金聲有得試聽
啱啱買咗ifi zen dac用,但用電筒聽好大電流聲,用手掂住佢就冇乜電流聲
我search過下好似係因為USB插mac供電搞到咁
想問下大家係咪即係要買佢個iPower曬插頭先解決到?
定係有冇其他解決方法?
我係插iMac input
係呀,所有機都通
用緊printer小黑綫?
用緊原廠藍色個條usb線?印象中我買個時都係咁,之後去電腦鋪買左條普通既usb線就冇問題,不過我唔係mac機
你意思係USB嗰條?我用緊原廠嗰條
係呀用緊原廠藍色,咁等我試下換過條線先,想問下你換嗰條線都係3.0?因為怕2.0供電唔夠
另外唔知imac個金屬殼關唔關事
唔好用3.0,反而會有底噪過多,2.0足夠
講起usb綫又係時候推個條supra
收到,咁我買條2.0試試先
Supra係咩嚟,車我就識
zen dac係用usb 3.0 type b頭,你買2.0頭係用唔到,不過3.0頭難搵d
usb port既話2.0係好過3.0

3.0

2.0

唔緊要,啱啱上咗官網睇話都支援2.0
唔該哂各位巴打,我試下再睇睇情況先
希望得
如果出街同家中聽歌既時間相約,大家會點分配錢買inear / 耳牛 / player / dac / amp 等? 會分開2 set,定出入都用同一set equipment聽歌?
平時聽開咩source
flac,少量dsd
直接sony 巨磚
2.0點會插唔入3.0度
你google搵supra usb就出現
player當dac算啦
耳牛就鐵三角/stax
player唔夠力
all in 枱式
我出街都廢鳩事聽而家
太嘈其實咩都聽唔到
係返工耳痕先拎AirPods出黎
家用ACG 都係ADX5000或者Z1R 呢邊都兩皮了 剩返DAC+AMP 3皮應該都勉強夠用
但係你一定要出街聽的話就不如去整隻just ear 再整多部磚 咁就家用出街都聽得
出街隔音好重要 除非你搵到最fit既耳塞可以隔到8成音 如果唔係就CM算啦
或者
二手 sp1000/2000/金磚 做source, 有須要時做usb dac (10k ~ 20k)
> 枱amp (6k - 7k)

出街直插iem,屋企落amp 入耳牛
淨番20-30k budget 應該都可以用1/3 買到好耳牛, 2/3買到好iem
sony 機當dac啲聲硬係爭一截咁
直接當source好過
玩cas正正經經買部臺機好啲
咁佢雙線係咁最好
唔啱聽耳牛,都可以出街用player易出二手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞